Αναπάντητα ερωτήματα και καταγγελίες για την τραγωδία στον Αλμυρό (video)

Δυο πραγματογνώμονες διερευνούν τις συνθήκες της τραγωδίας στο λούνα παρκ στον Αλμυρό Βόλου,  ενώ ολοκληρώθηκε η νεκροψία- νεκροτομή από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης για το άτυχο 14χρονο κορίτσι με τους ιατροδικαστές να αναφέρουν ως αιτία θανάτου τις βαριές κρανιοεγγεφαλικές κακώσεις. Το κορίτσι βρήκε το θάνατο όταν εκτοξεύθηκε στην κυριολεξία από το παιχνίδι και έπεσε από μεγάλο ύψος στο έδαφος κτυπώντας στο κεφάλι.   

Πραγματογνώμονες θα ξεκινήσουν σύντομα αυτοψία, παρουσία τεχνικών συμβούλων, όπως θα ορίσουν η οικογένεια της 14χρονης και η ιδιοκτήτης του λούνα παρκ. Θα διερευνηθεί αν το συγκεκριμένο μηχάνημα αναψυχής λειτουργούσε με περισσότερη ιπποδύναμη, κάτι που δεν είναι εύκολα μετρήσιμο μιας και δεν υπάρχει ταχογράφος που να το πιστοποιεί.

Αύριο το πρωί στις 11:00  θα γίνει η κηδεία με τον πάτερα της να είναι απών, αφού η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.

‘Ολα τα απαραίτητα έγγραφα ήταν κατατεθειμένα, σύμφωνα με το Δημαρχείο Αλμυρού,  το οποίο διευκρινίζει ότι ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία για την αδειοδότηση και την παραχώρηση του χώρου.

Ωστόσο για το συγκεκριμένο μηχάνημα, όπως και για όλα ισχύος μέχρι 15 ίππους, δεν προβλέπεται από το θεσμικό- νομικό πλαίσιο πιστοποίηση, αλλά βεβαίωση μηχανολόγου και άλλη μια από πολιτικό μηχανικό.

Σύμφωνα πάντως με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες,  το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν είχε προδιαγραφές για ανήλικα παιδιά κάτι που ίσως να εξηγεί το κενό στη μπάρα και η απουσία πρόσθετης ζώνης ασφαλείας.

Με την αναπαράσταση των συνθηκών του δυστυχήματος ενδέχεται να φωτιστούν όλα τα σκοτεινά σημεία που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν μεταξύ των οποίων και το αν υπήρξε τυχόν αστοχία κατά τον χειρισμό του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

Όπως σημειώνουν μάλιστα επαγγελματίες του χώρου, για τους χειριστές τέτοιων μηχανημάτων δεν προβλέπεται πιστοποίηση που να αποδεικνύει ότι έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς.

Στο μεταξύ, πέρασε  το 48ωρο που προβλέπεται ως ανώτατο χρονικό όριο αυτοφώρου για τον χειριστή που, όπως έγινε γνωστό, είναι νόμιμος μετανάστης στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, πολλά όμως είναι τα ερωτήματα και για την ασφάλεια του συγκεκριμένου παιχνιδιού που είναι γνωστό ως Χαλί. Όπως αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η μπάρα δεν μπορεί να συγκρατήσει ανήλικα άτομα. Το γεγονός μάλιστα ότι δεν υπάρχουν ζώνες ασφαλείας οδηγεί στην εκτίμηση ότι ίσως θα έπρεπε να απαγορεύεται η χρήση του από παιδιά.

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Φρόσω Παύλου, Νίκος Πιτσιακίδης, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη

Σχετική είδηση:Η ώρα των ευθυνών για το παιχνίδι θανάτου στον Αλμυρό (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος