Ανέλκυση του “Corfu Island” που είχε βυθιστεί το 1986 (video)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η ανέλκυση του ναυαγίου του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «Corfu Island» που είχε βυθιστεί στην επισκευαστική βάση Περάματος, στις 20 Μαΐου του 1986. Στο σχεδιασμό του υπουργείου Ναυτιλίας περιλαμβάνεται η απομάκρυνση όλων των ναυαγίων και επικίνδυνων πλοίων από τον Αργοσαρωνικό.

Δυόμισι δεκαετίες μετά το ατύχημα που οδήγησε στην βύθισή του στην επισκευαστική βάση Περάματος, το εγκαταλελειμμένο ποστάλι ανελκύεται χάρις στην πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, να θέσει  τέλος στις τοξικές βόμβες που ρυπαίνουν το θαλάσσιο οικοσύστημα και θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή ναυσιπλοΐα.

Η προετοιμασία για την ανέλκυση κράτησε μήνες. Για αυτήν εργάστηκαν εξειδικευμένοι τεχνίτες ιδιωτικής εταιρείας, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας η διαδικασία της ανέλκυσης δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό δημόσιο:

Οι τοξικές βόμβες του Σαρωνικού

Πλοία, αυτοκίνητα μέχρι και ….αεροπλάνα, έχουν ριζώσει κυριολεκτικά στον βυθό του Σαρωνικού.

Πάνω από 50 είναι τα καταγεγραμμένα ναυάγια στην θαλάσσια περιοχή του Πειραιά και της Ελευσίνας.

Σε πολλά από αυτά τα κουφάρια βρίσκονται παγιδευμένοι χιλιάδες τόνοι καυσίμων. Η μεγαλύτερη απειλή ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες προκύπτει από τις δηλητηριώδεις χημικές ενώσεις.

Πρόκειται για τοξικά βαρέα μέταλλα, τα οποία απελευθερώνονται σταδιακά καθώς τα ναυάγια αποσυντίθενται. Ουσίες, όπως το κάδμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στη θαλάσσια τροφική αλυσίδα και κατά συνέπεια, ακόμα και στον ανθρώπινο οργανισμό, μέσω της κατανάλωσης αλιευμάτων.

Πηγή ΕΡΤ, Βίντεο-Ρεπορτάζ Νίκος Καπόγλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος