Με τη διασπορά του κορoνοϊού να μην εμφανίζει σημάδια ανάσχεσης, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί, και το σύστημα Υγείας να δοκιμάζει τις αντοχές του, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, στο τραπέζι μπαίνει ήδη η παράταση του lockdown και έως και τις 10 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει από την Επιτροπή των ειδικών εισήγηση να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα, ενώ νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να μείνουν ανοικτά στην Αττική.

Ο λόγος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας και όχι η μετάδοση του ιού εντός των σχολείων.

Προς το παρόν δεν εχει αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με τα νηπιαγωγεία, τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας στις 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως θα κάνει τελικά το Σάββατο τις σχετικές ανακοινώσεις. Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Υπο εξέταση η παράταση του λοκντάουν έως και τις 10 Δεκεμβρίου

Συνεχείς είναι οι διασκέψεις του Πρωθυπουργού με τους ειδικούς, οι οποίοι προχωρούν σε νέες εισηγήσεις μελετώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Τα όποια νέα μέτρα, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, θα κριθούν τις επόμενες πέντε ημέρες.

Αν δεν αποδώσουν τα υπάρχοντα μέτρα, όλα βρίσκονται στο τραπέζι: είναι πιθανή η παράταση του lockdown ιδίως για τη Β. Ελλάδα, μπορεί να ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Επίσης είναι πιθανόν να ανασταλούν και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες και να αυξηθεί η τηλεργασία στο 70%, από το 50% όπου βρίσκεται σήμερα.

Στόχος, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι οι γιορτές, ωστόσο η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά. Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, είναι σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα ξεκινούν μαζικά τεστ για τον κορονοϊό σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου προκειμένου να αξιολογηθεί κι εκεί η κατάσταση, και να δούμε κατά πόσο και η Β’θμια εκπαίδευση θα μπορέσει να ανοίξει στο τέλος του μήνα, όπως είναι ο αρχικός σχεδιασμός.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Μοιράσου το άρθρο: