Δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι σε ολόκληρη τη χώρα υποδέχονται ξανά το κοινό από σήμερα Δευτέρα. Είναι το πρώτο βήμα για την σταδιακή επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών της χώρας. 

Ανοικτή από σήμερα και η Ακρόπολη την οποία επισκέφθηκε το πρωί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ ξεναγήθηκε στο μνημείο από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν την ημέρα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, ως πρόγευση για την επαναλειτουργία των μουσειακών υποδομών, στις 15 Ιουνίου. Η υπουργός, Λίνα Μενδώνη αναφέρει πως μέριμνά του είναι «να απολαύσουμε ασφαλείς τους ανοικτούς αρχαιολογικούς χώρους. Η Ελλάδα έχει κατακτήσει τη διεθνή αξιοπιστία από τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση του κορονοϊού. Είναι ένα πολύτιμο κεκτημένο, που θα μας επιτρέψει ένα δυναμικό άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, κερδίζοντας το χαμένο δίμηνο με την επιμήκυνσή της. Η Ελλάδα είναι από τις πλέον ασφαλείς χώρες σε διεθνές επίπεδο. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όχι μόνο φρόντισε, στο δίμηνο της καραντίνας, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον επισκέπτη, αλλά και εκπόνησε -σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ– σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, με γνώμονα την προστασία τόσο των εργαζομένων, όσο και των επισκεπτών», σημειώνει η υπουργός.

Όπως ανακοινώθηκε, εφαρμόζονται ειδικά πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου. Προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για την προμήθεια απολυμαντικών ειδών. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο, όπως για παράδειγμα στα Προπύλαια της Ακρόπολης, στο σημείο που συμπίπτει άνοδος και κάθοδος. Τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν ορίζουν όχι μόνο τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών, αλλά και τις ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, όπως εισόδου και εξόδου, όπου είναι εφικτό.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται πως «η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη» και συνεχίζει σημειώνοντας ότι οι επισκέπτες, για τη προστασία τους, πρέπει να τηρούν την απόσταση 1,5 μέτρου κατ’ ελάχιστον, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και στην αναμονή για την έκδοση εισιτηρίου, όπως επίσης και την αναμονή, που θα γίνεται σε συγκεκριμένες θέσεις με ειδική σήμανση.

Παράλληλα συστήνεται η χρήση μάσκας και αντισηπτικού διαλύματος.

Για τους ξεναγούς, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, όταν γίνεται οργανωμένη ξενάγηση με συχνή αντισηψία χεριών, εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου πρόσβασης, όπου είναι εφικτό, όπως και χρήση ασύρματης ξενάγησης.

Κλιμάκια του ΥΠΠΟΑ θα επιβλέπουν τις επόμενες ημέρες, με αυτοψία, την τήρηση των μέτρων και την ομαλή λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων. Όλα τα μέτρα τελούν υπό συνεχή επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση», συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωση του.

Για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ), η ανακοίνωση ενημερώνει ότι το ΤΑΠΑ «έχει αποστείλει οδηγίες για τη λειτουργία των πωλητηρίων (με αναλογική εφαρμογή των όσων ισχύουν για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης), καθώς επίσης και σχετικό υγειονομικό υλικό, όπως και εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τους εργαζομένους. Έχει διασφαλιστεί η επάρκεια προσωπικού και πωλητέων ειδών για όλη τη θερινή περίοδο.

Σχετικά με τη λειτουργία των αναψυκτηρίων εντός των αρχαιολογικών χώρων προτείνεται στους ιδιώτες εκμισθωτές η λειτουργία τους με τη μορφή take-away, σύμφωνα και με τις γενικές οδηγίες που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την ημερομηνία που θα καθορισθεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (έχει ανακοινωθεί η 1η Ιουνίου 2020), τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων θα μπορούν να λειτουργούν, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που θα δοθούν. Το σύστημα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα λειτουργήσει κανονικά.
Ο διαδικτυακός τόπος έκδοσης είναι: https://etickets.tap.gr», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Στην Β. Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα, από το πρωί σήμερα, σειρά ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων υποδέχονται τους επισκέπτες. Μεταξύ αυτών:

-Η Ρωμαϊκή Αγορά (αρχαιολογικός χώρος 200 περίπου στρεμμάτων) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (είσοδος από Ολύμπου 75) είναι ανοιχτή από τις 8:00 ως τις 20:00, με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν ξεναγήσεις. Το μουσείο που λειτουργεί σε υπόγειο- «βυθισμένο» χώρο στο βορειοδυτικό τμήμα της αρχαιολογικής έκτασης, θα παραμείνει κλειστό.

-Αρχαιολογικός Χώρος των Αιγών: Ανάκτορο και Θέατρο: Από τις 9:00 ως τις 14:30, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μεγάλο εν εξελίξει αναστηλωτικό έργο, να γνωρίσουν το σημαντικότερο μνημειακό δημόσιο συγκρότημα στη Μακεδονία των κλασικών χρόνων και μάλιστα -για πρώτη φορά- να εισέλθουν στο θέατρο των Αιγών, τον τόπο όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος και σφραγίστηκε η ιστορική εξέλιξη του Ελληνισμού.

-Αρχαιολογικός χώρος Μίεζας: Το Νύμφαιον, το ειδυλλιακό υπαίθριο ιερό των Νυμφών, από την ύστερη αρχαιότητα ως το ρομαντικό τοπίο που δίδαξε ο Αριστοτέλης τον Αλέξανδρο, προσφέρεται πάλι στο κοινό για περιήγηση.

-Αρχαίο θέατρο/Γυμνάσιο (Σχολή Αριστοτέλους): Το μνημειακό συγκρότημα, που αποτέλεσε τον τόπο της άσκησης και μαθητείας του Αλεξάνδρου και των βασιλικών παίδων θα είναι προσβάσιμο στο κοινό στο τμήμα του θεάτρου που έχει αναστηλωθεί και αναδειχθεί(από σήμερα, Δευτέρα, Τετάρτη- Κυριακή, 08:00-20:00 και Τρίτη: 12:30-20:00). Στους επισκέπτες θα προσφέρεται από το φυλακτικό προσωπικό φυλλάδιο με οδηγίες για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν και την ασφαλή κίνησή τους στον χώρο.

-Από σήμερα 18 Μαΐου 2020 θα επαναλειτουργήσει, μεταξύ άλλων, και ο αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού, όπως ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς.

Ανοιχτοί θα είναι επίσης οι αρχαιολογικοί χώροι του Δίου (στην Πιερία, το Ιερό Μεγάλων Θεών Σαμοθράκη, οι αρχαιολογικοί χώροι των Αβδήρων, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, της Πέλλας, της Αρχαίας Πύδνας και της Αμφίπολης.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: