Επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν και περισυνέλεξαν από την παγωμένη Ανταρκτική 263 μετεωρίτες. Τη συγκλονιστική εμπειρία του περιέγραψε στην κάμερα της ΕΡΤ ο μοναδικός Έλληνας ερευνητής της αποστολής, Ιωάννης Μπαζιώτης.

Περισσότερους από 260 μετεωρίτες ανακάλυψε ολιγομελής ομάδα Αμερικανών ερευνητών με έναν Έλληνα επιστήμονα, στο πιο παγωμένο και ανεμoδαρμένο σημείο του πλανήτη, την αφιλόξενη Ανταρκτική.

Ο Ιωάννης Μπαζιώτης είναι ο πρώτος Έλληνας ερευνητής που συμμετείχε σε αποστολή της ΝΑSA για την ανεύρεση και μελέτη μετεωριτών.

Ο γεωλόγος Γιάννης Μπαζιώτης συμμετείχε στην 41η αποστολή ANSMET, της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Είναι η μοναδική στον κόσμο και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το 1976.

Στην Ανταρκτική έχει ανακτηθεί πάνω από το 40% του συνόλου των μετεωριτών που έχουν βρεθεί στη Γη. Μόνο ένας μετεωρίτης από τους περίπου 50.000 που έχουν καταγραφεί συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο, προέρχεται από την Ελλάδα. Είναι ο μετεωρίτης Seres, ένας χονδρίτης που έπεσε στην περιοχή των Σερρών το 1818.

Ο Έλληνας ερευνητής έχει καταγράψει τη συγκλονιστική εμπειρία του στην αφιλόξενη Ανταρκτική με την ομάδα της ΝΑSΑ στο νέο του βιβλίο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

Βίντεο-Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη
Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: