Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το θέμα των απεργιών

Το κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοίνωσεις λόγω των επερχόμενων αλλαγών στη διαδικασία λήψης απόφασης για απεργία από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα εισαχθεί στην ολομέλεια την Παρασκευή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τον τρόπο κήρυξης της απεργίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση ατην οποία παρουσιάζει τη δική της πρόταση για το θέμα.

«Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι για την κήρυξη απεργίας είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη από το 50%+1, των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Έτσι εξορθολογίζεται η διαδικασία λήψης της απόφασης και υπηρετούνται οι βασικές αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας, από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ο τρόπος με τον οποίο εισάγεται η ρύθμιση από την Κυβέρνηση μας βρίσκει αντίθετους».

Η πλήρης Δήλωση

«Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι για την κήρυξη απεργίας είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη από το 50%+1, των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Έτσι εξορθολογίζεται η διαδικασία λήψης της απόφασης και υπηρετούνται οι βασικές αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας, από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ο τρόπος με τον οποίο εισάγεται η ρύθμιση από την Κυβέρνηση μας βρίσκει αντίθετους. Η προτεινόμενη διάταξη είναι κακότεχνη, αόριστη και αντιφατική. Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τη διάρθρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας. Μοιραία, λοιπόν, θα προκαλέσει νέα προβλήματα που θα οδηγήσουν σε νέες δικαστικές διενέξεις και καταστρατηγήσεις που τελικά θα υπονομεύσουν την απεργία. Συγκεκριμένα:

1. Η απαίτηση να προσέλθουν στο ίδιο μέρος το 50%+1 των (εκατοντάδων ή και χιλιάδων) οικονομικώς τακτοποιημένων μελών ενός σωματείου πανελλαδικής εμβέλειας, προκειμένου να συζητήσουν, είναι παράλογη και ισοδυναμεί με κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος για τα σωματεία αυτά. Επομένως, η ρύθμιση πρέπει να περιοριστεί στην αναγκαία πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης, όχι στη συζήτηση.

2. Η απαίτηση για αυτοπρόσωπη παρουσία είναι παρωχημένη. Η ψηφοφορία πρέπει να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι. Η χρήση του ΑΜΚΑ μπορεί να διασφαλίσει την ψηφοφορία.

Εκτός, βέβαια, αν ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να καταργήσει στην πράξη το απεργιακό δικαίωμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλαδικής εμβέλειας! Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Πιστή στις αρχές και την ιδεολογία της και στοχεύοντας στη διευκόλυνση των εργαζομένων, προτείνει την εξής διάταξη:

“Η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση του μισού (50%) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους. Αν η συνδικαλιστική οργάνωση είναι πανελλαδικής ή περιφερειακής εμβέλειας η διεξαγωγή της ψηφοφορίας για τη λήψη της σχετικής απόφασης διεξάγεται και ηλεκτρονικά, προκειμένου οι εργαζόμενοι να διευκολυνθούν στην άσκηση του δικαιώματός τους. Η συμμετοχή των εργαζομένων στις σωματειακές διαδικασίες λήψης απόφασης, γίνεται με βάση τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ενός εκάστου από αυτούς, σύμφωνα με τις διατυπώσεις που Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας θα καθορίσει”».

«Το πολυνομοσχέδιο-μαμούθ, που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ίσως το πιο εμβληματικό νομοσχέδιο υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου κι αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή θα είναι για τα κέρδη των λίγων και όχι για τις ανάγκες της λαϊκής πλειοψηφίας, που θα εξακολουθεί να ματώνει». Αυτό αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ, συμπληρώνοντας ότι «η χθεσινή ημερομηνία κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου θα μπορεί κάλλιστα να θεσμοθετηθεί ως “εθνική εορτή” του κεφαλαίου στην Ελλάδα, αφού γίνεται πράξη ένα πάγιο αίτημά του, αυτό που αφορά το ξήλωμα του δικαιώματος στην απεργία, ξεκινώντας απ’ το πρωτοβάθμιο επίπεδο, εκεί δηλαδή που σπάει κόκκαλα η εργοδοτική τρομοκρατία κι αυθαιρεσία».

Την άποψή ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία, δυσκολεύοντας την απαρτία και το δικαίωμα ψήφου για να ληφθεί απόφαση για απεργία» εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων.

Σύμφωνα με την ΕΚ, «στα χρόνια πριν τα μνημόνια, ίσως σε ένα ποσοστό και να ευσταθούσε αυτή η άποψη. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι εργαζόμενοι έχουν χάσει τα πάντα, όχι μόνο έχουν χάσει τα δικαίωμα τους, μεγάλο ποσοστό έχει χάσει και την δουλειά του. Σήμερα, είναι περίοδος στήριξης των εργαζομένων από την βαρβαρότητα των τροϊκανών και των ντόπιων που τους υπηρετούν».

Καταλήγοντας, η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει, ότι «δεν δικαιούται ο κ. Τσίπρας να βάλει κατά της απεργίας, γιατί αυτό θα κατέληγε να είναι χαριστική βολή για την πλήρη εξόντωση της εργατικής τάξης. Μάλλον, ο κ. Τσίπρας, που μέχρι το 2015 εξέφραζε τους απεργούς, τώρα ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά της εξόντωσής τους».

Σχετικές ειδήσεις

‘Αρχισε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου -Τα βασικά σημεία (video)

Υπόμνημα της ΓΣΕΕ στους βουλευτές για το πολυνομοσχέδιο

24ωρη απεργία οι γιατροί – στάση εργασίας οι υγειονομικοί στις 12/1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος