Antivirus Crowdhackathon: Πρωτοβουλίες Ψηφιακής Καινοτομίας ενάντια στον κορονοϊό

Στις 2-5 Απριλίου 2020 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο 1ος κύκλος του απομακρυσμένου μαραθωνίου καινοτομίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας Antivirus Crowdhackathon.

Το Antivirus Crowdhackathon είναι ο πρώτος απομακρυσμένος (remote) μαραθώνιος καινοτομίας για ψηφιακές εφαρμογές και μεθοδολογίες για την οικονομία και την κοινωνία που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της παvδημίας.

Στον μαραθώνιο δήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή πάνω από 70 ομάδες και 250 διαγωνιζόμενοι, ενώ την Κυριακή 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης περίπου 5 ωρών οι παρουσιάσεις των εφαρμογών που υλοποιήθηκαν στον 1ο κύκλο του Antivirus Crowdhackathon.

Στην έναρξη του πρώτου κύκλου μαραθωνίου συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ο οποίος σημείωσε ότι η Περιφέρεια θα υποστηρίξει τις καλύτερες εφαρμογές για να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό παραγωγικά, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας που οργανώνει η Περιφέρεια Αττικής υλοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας και για όλο τον πλανήτη. Καλώ τους συμμετέχοντες να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους στην ανάπτυξη εφαρμογών και προγραμμάτων που θα βοηθήσουν, τη διοίκηση και τους πολίτες. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής έχει βρει τόσους πολλούς υποστηρικτές, τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, όσο και σε επίπεδο χορηγών. Αυτό με κάνει να αισιοδοξώ ότι θα είναι σύμμαχοί μας και στο επόμενο βήμα που αφορά στην ανάπτυξη και την υλοποίηση των προτάσεων που θα αναδειχθούν μέσα από τον μαραθώνιο. Με την Crowdpolicy έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν και είμαι βέβαιος ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όλους μας».

Σημειώνεται ότι το Αntivirus Crowdhackathon εξελίσσεται σε ένα διαρκές δίκτυο τεχνολογικής καινοτομίας το οποίο θα λειτουργεί συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και με τη βοήθεια συνεργατικών εργαλείων.

Η επιτροπή αξιολόγησης – η οποία αποτελείται από τους Γιάννη Γιανναράκη (Συντονιστής της δράσης ψηφιακής καινοτομίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενάντια στον κορονοϊό), Κώστα Καλογεράκη (Chief Innovation Officer, Crowdpolicy), Γιώργο Καραμανώλη (CTO/CIO & Co-Founder, Crowdpolicy), Γιώργο Μέγα (Διαχειριστής Ευρωπαϊκών έργων Horizon 2020, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης), Μαρίζα Μέλλιου (Group Audit Director, ΟΠΑΠ Α.Ε.), Βασίλη Νικολόπουλο (Head of Applied Research and Development, Innovation, Protergia, MYTILINEOS), Ευάγγελο Ντηνιακό, (Δήμαρχος Χαϊδαρίου), Μαρίνο Ξυναριανό (Chief Digital Officer, FintelioX Director, Crowdpolicy), Γιάννη Χαραλαμπίδη (Καθηγητής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση), Αθηνά Χατζηπέτρου (Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας) και Γιάννη Ψυχάρη (Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης) – αφού παρακολούθησε όλες τις παρουσιάσεις προχώρησε στην αξιολόγηση των εφαρμογών με διαδικτυακή εφαρμογή και στην επιλογή επτά (7) ομάδων-εταιριών που ξεχώρισαν σε αυτό τον κύκλο για την ιδέα τους και την υλοποίησή τους.

Στη συνέχεια, προχώρησε στη δημιουργία τριών κατηγοριών ώς εξής:

Κατηγορία 1η: PoC Ready
Οι εφαρμογές που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν την ιδέα τους σε επίπεδο Proof-of-Concept (PoC), δηλαδή σε ένα πρώτο πιλοτικό, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και των συνεργαζόμενων φορέων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουν τη βελτίωση των προτάσεών τους και μέσα από τους επόμενους κύκλους του antivirus crowdhackathon.

Κατηγορία 2η: Roll-out Ready
Ώριμες ομάδες και εταιρείες των οποίων οι εφαρμογές μπορούν να μπουν ή/και έχουν μπει ήδη σε άμεση παραγωγική υλοποίηση (Roll-out). Επιλέχθηκαν οι ομάδες-εταιρίες που αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωμένη παραγωγική εφαρμογή και μπορούν να δώσουν την λύση τους για άμεση αξιοποίηση σε φορείς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να υπάρχουν τα πρώτα άμεσα αποτελέσματα (quick wins) για την οικονομία και την κοινωνία με την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων του antivirus crowdhackathon.

Κατηγορία 3η: Ready to fast-track
Διακρίθηκαν δύο ακόμα ομάδες, τις οποίες επέλεξαν συνεργαζόμενοι φορείς για να τις υποστηρίξουν ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα την ιδέα τους και να την εξελίξουν (fast-track). Παράλληλα, αυτές οι παρακάτω ομάδες θα συνεχίσουν τη βελτίωση των προτάσεών τους και μέσα από τους επόμενους κύκλους του antivirus crowdhackathon.

Δείτε τις παρουσιάσεις των ομάδων εδώ:

Δείτε τις ανακοινώσεις των ομάδων που διακρίθηκαν εδώ:

To Antivirus Crowdhackathon διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής με την τεχνολογική και επιχειρησιακή υποστήριξη της Crowdpolicy.

Ο μαραθώνιος καινοτομίας θα επαναλαμβάνεται σε κύκλους κάθε 2 εβδομάδες. Η ενημέρωση για τους επόμενους κύκλους θα είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας Antivirus Crowdhackathon, των μέσων κοινωνικης δικτυωσης και άλλων σχετικών ιστοσελίδων της Περιφέρειας Αττικής και άλλων φορέων που υποστηρίζουν την δράση.

Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, αρκετοί Δήμοι, μεταξύ αυτών οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ιλίου, Καλλιθέας, Μοσχάτου — Ταύρου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου καθώς και πάνω από 30 δημόσιοι φορείς και εταιρίες.

Σύντομη αναφορά και βίντεο για τις διακριθείσες ομάδες.pdf

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος