Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι οικοδόμοι στις 14 Μαρτίου με απόφαση της ομοσπονδίας τους και αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Τα αιτήματά τους, όπως τα αναφέρει η ομοσπονδία τος σε σχετική ανακοίνωση, είναι:

-Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
-Αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς
-Μέτρα για την προστασία των ανέργων και την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες
-Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων

Όμως παραμονές της απεργίας, η μαύρη λίστα των εργατικών δυστυχημάτων μεγάλωσε και η Ομοσπονδία Οικοδόμων τονίζει πως: «Όταν χάνουν τη ζωή τους εργαζόμενοι κάποιος φταίει, υπάρχουν ευθύνες».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Πριν συμπληρωθεί βδομάδα από το τελευταίο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ο κλάδος μετράει ακόμα έναν συνάδελφο που έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς.

Χθες αργά το απόγευμα εργαζόμενος έχασε τη ζωή του όταν τον καταπλάκωσε Μπετονιέρα (επιτόπιας παρασκευής μπετού) σε χώρο αποθήκευσης μηχανημάτων στο Μπραχάμι Αττικής.

Όταν χάνουν τη ζωή τους εργαζόμενοι κάποιος φταίει, υπάρχουν ευθύνες.

Ρωτάμε ακόμη μια φορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου υγείας να μας απαντήσουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα χιλιάδες μηχανήματα που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς.

Ποιος ελέγχει αν έχει γίνει η κατάλληλη συντήρηση, αν υπάρχει καταλληλότητα για να συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ή όχι;

Ποιός ελέγχει σε ποιους χώρους αποθηκεύονται, την ασφάλεια των χώρων και πως ξαναμπαίνουν στην παραγωγή μετά από μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα απουσίας.

Ποιος ελέγχει αν τηρούνται τα ωράρια εργασίας. Αν τα μηχανήματα τα χειρίζονται πιστοποιημένοι με άδεια χειριστές, αν τα συντηρούν ταχτικά αντίστοιχοι ειδικευμένοι τεχνίτες και μηχανικοί.

Το υπουργείο έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς.

Εκτός από την εντατικοποίηση που έχει εξασφαλίσει για τους εργοδότες, εκτός από τους άθλιους όρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από την ακαταλληλότητα, την κακή συντήρηση μηχανημάτων.

Τα δύο τελευταία θανατηφόρα είναι σχεδόν ίδια. Έχουν συμβεί παρόμοια σε λιγότερο από ένα χρόνο όπως στο εργοτάξιο στον οδικό άξονα Κορίνθου – Πατρών στην Παναγούλα.

► Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

► Στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και ελέγχους στους χώρους δουλειάς».

 

 

Μοιράσου το άρθρο: