Με κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν για αύριο η ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα, καθώς και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, αντιδρώντας στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση. Στην Αθήνα ΕΚΑ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Πλ.Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί ενώ μισή ώρα νωρίτερα το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια.

24ωρη απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα υπολειτουργήσουν επίσης ΔΕΚΟ, Δημόσια Νοσοκομεία, Τράπεζες και Σχολεία. Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία. Στάση εργασίας από το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα των εργαζομένων σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

24ωρο χειρόφρενο τραβούν αύριο Τρόλεϊ, Λεωφορεία και ηλεκτρικός.
Κανονικά θα κινηθεί το Μετρό 9 το πρωί με 9 το βράδυ και το τραμ: 7 το πρwi με 11 το βράδυ.
Την ερχόμενη Πέμπτη ακινητοποιούνται τρένα και προαστιακός.

Το απεργιακό ραντεβού πυροδότησαν οι διατάξεις για υπερίσχυση επιχειρησιακών και τοπικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών για επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά και το ότι γίνεται δυσκολότερη η επέκταση των κλαδικών και σχεδόν απαγορευτική, όπως λένε οι συνδικαλιστές, η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία. Αντιδράσεις επίσης για την δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας.

Ο Αλέξης Χαρίτσης εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ είπε στον Alpha 9,89: «Βεβαίως στηρίζουμε την απεργιακή κινητοποίηση, οι ενέργειες που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ ειδικά στο θέμα των εργασιακών είναι ενέργειες πάρα πολύ ανησυχητικές».

Εν τω μεταξύ με διάταξη του υπουργείου Εργασίας παρατείνεται έως το τέλος του 19 η ισχύς της Εθνικής γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έληξε κι έτσι δεν κινδυνεύουν επιδόματα και τριετίες.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι «δημιουργούμε τον αναγκαίο χώρο και τις προϋποθέσεις για ένα γόνιμο διάλογο το επόμενο διάστημα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και στηρίζουμε τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις τους για την σύναψη νέας Γενικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

Μοιράσου το άρθρο: