Η συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου, πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πέθανε, σε ηλικία 91 ετών, πλήρης ημερών. 

Ανιψιά του πολιτικού και φιλοσόφου, Παναγιώτη Κανελλόπουλου, η Αμαλία Μεγαπάνου παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 1952. Συνώνυμο της ευγένειας, στάθηκε διακριτικά στο πλευρό του όσο ήταν Πρωθυπουργός, αλλά και στην εξορία του στο Παρίσι.

Δεν επιθυμούσε τη δημοσιότητα, δεν έδινε συνεντεύξεις, ουδέποτε αναμείχθηκε στην πολιτική. Συνόδευε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στα ταξίδια του και ξεχώριζε πάντα για την κομψότητά της.

Η σχέση τους κράτησε μέχρι το διαζύγιό τους, το 1972. Αιτία η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Μετά το διαζύγιό της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, παντρεύτηκε τον νεανικό της έρωτα, μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο στις 17 Μαΐου 1973, το όνομα του οποίου πήρε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  σε μήνυμα του για την Αμαλία Μεγαπάνου έγραψε: «Έφυγε μια άξια Ελληνίδα που υπηρέτησε τον λαϊκό μας πολιτισμό».

Διαβάζοντας τα βιβλία της, σημειώνει, « ταξίδεψα στη γνώση και στην ευαισθησία της. Και διδάχτηκα την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και στο ιδιωτικό. Πώς γίνεται μία προσωπικότητα να πρωταγωνιστεί, επιλέγοντας ταυτόχρονα να μην βρίσκεται στο προσκήνιο. Την αποχαιρετώ με συγκίνηση όπως, νομίζω, όλοι οι Έλληνες».

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο της Αμαλίας Μεγαπάνου ανάρτησε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μοιράσου το άρθρο: