Δυόμιση ώρες διήρκεσε η απολογία του Ηλία Κασιδιάρη για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση της οργάνωσης με τη δολοφονία Φύσσα και χαρακτήρισε κατασκευασμένη την δίωξη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Παρούσα στο δικαστήριο και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, η οποία φώναξε στον κατηγορούμενο: «Δεν μας είπες τίποτα γι’αυτά που έχεις κάνει».

Με τη δήλωση ότι «το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με τα αδικήματα που αναφέρονται στη δικογραφία. Η Δικαιοσύνη μπορεί να αποκαλύψει ότι μέλος, οπαδός, υποστηρικτής, βουλευτής μπορεί να έπραξε κάτι. Το κόμμα δεν ευθύνεται για κάποια εγκληματική πράξη» έκλεισε την απολογία του ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Προς επίρρωση μάλιστα του ισχυρισμού του ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ «χρεώθηκε» τις πράξεις του Άκη Τσοχατζόπουλου, ούτε η ΝΔ την δολοφονία Τεμπονέρα .

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα, Γρηγόρη Κωνσταντέλου, υποστηρίζοντας πως δεν στοχεύει στην αποκάλυψη της αλήθειας. «Έχει απόλυτη και σφαιρική γνώση όλων των παράνομων ενεργειών του εισαγγελέα Ντογιάκου και δεν στοχεύει στην αποκάλυψη της αλήθειας αλλά στη συγκάλυψη του εγκλήματος» ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Έδρας ο πρώην βουλευτής χαρακτήρισε «στημένους» τους προστατευόμενους μάρτυρες απαξιώνοντας τα κίνητρα τους.

Κατηγορούμενος, όπως και οι υπόλοιποι 17 πρώην βουλευτές της ΧΑ για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, έκανε συνεχώς λόγο για ενέργειες στο πλαίσιο της νομιμότητας, υποστήριξε πως πρόκειται για κατασκευασμένη δίωξη και αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι με εντολή του έγινε η δίωξη στη Χρυσή Αυγή.
Ταυτόχρονα, έβαλε στο κάδρο των ευθυνών τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου για τον οποίο κατήγγειλε ότι παρενέβαινε τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια της ανάκρισης «με σκοπό να ασκηθούν πιέσεις για την προφυλάκιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής».

Μεγάλο μέρος της απολογίας του αφιέρωσε στο γνωστό βίντεο (που ο ίδιος είχε υποκλέψει και δώσει στη δημοσιότητα) με τον τότε γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο, στο οποίο, σύμφωνα με τον Ηλία Κασιδιάρη ο κ. Μπαλτάκος ανέφερε ότι «ασκήθηκαν άνωθεν πιέσεις για να διωχθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής».

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Ηλίας Κασιδιάρης αρνήθηκε κάθε σχέση της ΧΑ και επέμεινε ότι δεν γνώριζε τον καθ’ομολογίαν δολοφόνο Γ. Ρουπακιά που όπως είπε, δεν ήταν μέλος της ΧΑ, αλλά υποστηρικτής.

Στη συνέχεια ο Ηλίας Κασιδιάρης αρνήθηκε να απαντήσει για ρατσιστικές και φασιστικές τοποθετήσεις του κατά καιρούς σε άρθρα που υπέγραφε ο ίδιος ή σε δημόσιες ομιλίες και τοποθετήσεις του.

Για το τατουάζ που φέρεται να έχει στο μπράτσο του με σβάστιγγα, επικαλέστηκε την ελευθερια έκφρασης και λόγου, λέγοντας ότι κανείς δεν πρέπει να απολογείται γι’αυτά.

Ο «δημόσιος λόγος μου κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητας, ποτέ δεν επέδειξα ρητορική μίσους», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα για το τι ακριβώς κόμμα είναι η ΧΑ, απάντησε ότι είναι «Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα και όχι Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα».

Σχετικά με βίντεο που εμφανίζουν τον κατηγορούμενο να εκπαιδεύει σε στρατιωτικού τύπου τακτικές και στη σκοποβολή νέα στελέχη, απάντησε: «Εκπαίδευα μόνο στο δημόσιο λόγο γιατί είχα ευχέρεια σε αυτό».

Επιπλέον, χαρακτήρισε ατυχές το χαστούκι (επίθεση και χειροδικία) κατά της Λιάνας Κανέλλη.

Έξω από το δικαστικό Μέγαρο έχουν συγκεντρωθεί μέλη της ΚΕΕΡΦΑ.

Μετά από 2,5 χρόνια υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής επανεμφανίστηκαν στη δικαστική αίθουσα για να παρακολουθήσουν την απολογία του.

Ρεπορτάζ:’Αννα Βλαχοπαναγιώτη
Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση:Απολογείται ο Η. Κασιδιάρης στη δίκη της Χ.Α

Μοιράσου το άρθρο: