Αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, θα υπολογιστούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις με τους βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης, που φτάνουν στο 50,01% για 40 έτη ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι για συντάξιμες αποδοχές 1500 ευρώ,(40ετία), η νέα μηνιαία σύνταξη διαμορφώνεται στα 1134 από 1026 αυξημένη κατά 108 ευρώ.

Μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων για όσους από τους παλαιούς συνταξιούχους προκύψουν αυξήσεις, η προσαύξηση θα γίνει σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024, ενώ για τους νέους σε μία.

Μέση αύξηση 99,5 ευρώ και αναδρομικά θα πάρουν όσοι έχουν επικουρική σύνταξη και υπέστησαν μειώσεις έχοντας άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1300 ευρώ.

Έρχεται επίσης μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων με εφάπαξ παροχή κάθε Δεκέμβριο το ύψος της οποίας και τα κριτήρια θα καθορίζονται ανά έτος με υπουργική απόφαση.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το νέο σύστημα εισφορών προβλέπει έξι (6) κατηγορίες σταθερών ασφαλίστρων ελεύθερης επιλογής για σύνταξη και ειδική κατηγορία για τους νέους επαγγελματίες (κάτω της 5ετίας)

Δύο οι κατηγορίες σταθερών εισφορών υγείας (55 ή 66 ευρώ), ενώ τρεις κατηγορίες ασφαλίστρων θα ισχύουν για επικουρική και εφάπαξ. Από το 2021 μάλιστα προβλέπεται η προαιρετική υπαγωγή κλάδων που εξαιρούνταν.

«Με το νέο ασφαλιστικό, το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει εισφορές αυξημένες κατά 20%. Η 13η σύνταξη καταργείται αφαιρώντας εισόδημα ίσο με μία σύνταξη το χρόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τονίζει μεταξύ άλλων» σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

«Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαχρονικά και με όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους επέλεξαν να καταδικάσουν όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους στη φτώχεια και την εξαθλίωση» αναφέρει το ΠΑΜΕ.

Στην παράλληλη απασχόληση, μισθωτοί με μπλοκάκι θα καταβάλουν πλέον μία εισφορά αρκεί οι μηνιαίες κρατήσεις από την μισθωτή εργασία να καλύπτουν τα 252 ευρώ.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

Μοιράσου το άρθρο: