Η συνδρομή των εναέριων μέσων συχνά αναδεικνύεται σωτήρια στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Ο Γιώργος Σιδέρης με την κάμερα της ΕΡΤ πέταξαν με ένα Σινούκ της αεροπορίας Στρατού και κατέγραψαν άσκηση αεροπυρόσβεσης πάνω από τα δάση της βορειοδυτικής Αττικής. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές.

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο κάθε φορά που απογειώνεται ένα πλήρωμα είναι να έχει όλο τον χρόνο στη διάθεσή του ώστε να εκπληρώσει στο ακέραιο την αποστολή του και να σώσει όσες περισσότερες περιουσίες μπορεί που κινδυνεύουν από τη φωτιά.» σημειώνει o Κωνσταντίνος Μπάκας, Αντισυνταγματάρχης- Διοικητής 4ου Τάγματος Αεροπορίας Στρατού.

Η αεροπυρόσβεση, πολλές φορές θυμίζει δραστηριότητα για «κασκαντέρ», με τους πυκνούς καπνούς να τυφλώνουν πολλές φορές τους πιλότους αλλά και τους ιπτάμενους μηχανικούς που είναι στο πίσω μέρος με τον χειρισμό του κάδου.

«Για τον παραμικρό κίνδυνο πρέπει να έχεις τα μάτια σου 14, να αντιμετωπίζεις με ψυχραιμία τις καταστάσεις κι έτσι αποφεύγεις τα δύσκολα», λέει ο Δημήτρης Ξανθός/ Αρχιλοχίας Αεροπορίας Στρατού Ιπτάμενος Μηχανικός 4ου Τάγματος Αεροπορίας Στρατού.

Από τον χειμώνα τεχνικοί και πιλότοι στα ελικόπτερα Chinook προετοιμάζονται για το καλοκαίρι. Τα νεοπαραληφθέντα Chinook από την Αμερική ρίχτηκαν και αυτά στη μάχη των πυρκαγιών μόλις έφτασαν στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι πως από την 1η Μαΐου που ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος η διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων ήταν στα 3, Ιούλιος πλέον και η διαθεσιμότητα έχει ανέβει στα 6.

Οι ασκήσεις τόσο για τους νέους χειριστές των ελικοπτέρων όσο και για τους νεότερους ιπτάμενους μηχανικούς είναι συνεχείς ώστε να εξοικειωθούν απόλυτα με το αντικείμενο της δασοπυρόσβεσης.

«Είναι μια απαιτητική άσκηση και επιχείρηση, πρέπει να είσαι προσηλωμένος για την ασφάλεια του κόσμου που βρίσκεται από κάτω και σβήνει τη φωτιά» εξηγεί ο Γεώργιος Νικολαϊδης,  Λοχαγός Αεροπορίας Στρατού, Κυβερνήτης Chinook.

Με 7,5 τόνους νερού το Chinook μπορεί με τους νέους κάδους που διαθέτει να ρίχνει το νερό κατά διαστήματα ώστε να χτυπά εκεί που χρειάζεται τη φωτιά και οι επίγειες δυνάμεις να προσπαθούν για την οριοθέτησή της.

«Όταν βλέπουμε αμέσως κίνδυνο, όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές κρατάμε τον επαγγελματισμό μας αλλά βάζουμε πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη ζωή.», λέει ο Ιωάννης Πασσαλής/ Χειριστής Chinook 4ου Τάγματος Αεροπορίας Στρατού.

Τα Chinook και τα πληρώματά τους εκτός από τις «Θερμοπύλες» των δασικών πυρκαγιών, φρουρούν και εκείνες της Εθνικής κυριαρχίας καθώς πάντα είναι έτοιμα να μεταφέρουν αεροκίνητες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας, να κάνουν αεροδιακομιδές από τη νησιωτική Ελλάδα και να μεταφέρουν οτιδήποτε και οποιονδήποτε τους ζητηθεί.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Γ. Σιδέρης

Μοιράσου το άρθρο: