Αυτεπάγγελτη έρευνα πραγματοποιεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στα γραφεία των συστημικών τραπεζών και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.  Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, σε κάθε τράπεζα έκαναν αυτοψία 20 ελεγκτές, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αρχικά αναφέρθηκε σε «στοιχεία μη δημοσιοποιήσιμα» και τελικά απάντησε ότι αύριο θα υπάρξει ανακοίνωση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σε δείγμα 10 χρεώσεων βρέθηκαν κοινές χρεώσεις μεταξύ τριών τουλάχιστον συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκαν κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank).

Τα στοιχεία που ζητήθηκαν, φορούσαν στο ζήτημα των χρεώσεων και η σχετική έρευνα έγινε προκειμένου να διακριβωθεί εάν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές ή όχι.

Μεταξύ άλλων, ζητήθηκαν έγγραφα, ενώ έγινε και αντιγραφή του περιεχομένου «σκληρών δίσκων».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες παρείχαν άμεσα όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι τράπεζες ανακοίνωσαν πάγωμα σε κάποιες κατηγορίες χρεώσεων και προμηθειών που είχαν ανακοινώσει, για συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και υπηρεσιών που σχετίζονται με τις κάρτες, μερικές ημέρες, μετά από συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα αυτό υπό τον πρωθυπουργό και την συμμετοχή αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, των διοικήσεων των τραπεζών και της ΕΕΤ.

ΚΙΝΑΛ: Αναδείξαμε το ζήτημα

«Υπενθυμίζουμε ότι η έρευνα αυτή προκλήθηκε μετά τις πρωτοβουλίες που πήρε το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τραπεζών για την αναστολή των χρεώσεων», σχολιάζει το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του. Προσθέτει δε πως: «Το Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε το ζήτημα στη Βουλή καταθέτοντας τροπολογία, κλιμάκιο με επικεφαλής τον τομεάρχη κ. Μιχάλη Κατρίνη επισκέφτηκε την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 17 Οκτωβρίου, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της. Όσοι πιστεύουν ότι το ζήτημα αυτό θα ξεχαστεί ή θα υποβαθμιστεί, ‘πλανώνται πλάνην οικτράν’. Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών, θα συνεχίσει την προσπάθεια να επιβληθούν κανόνες και να κυριαρχήσει ο εξορθολογισμός στις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών».

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Μιχαήλ Γελαντάλις
ΕΡΤ,ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: