Είκοσι οκτώ εκατομμύρια ευρώ επιστρέφουν σταδιακά στα ταμεία του ΕΦΚΑ. Πρόκειται για ποσά που καταβλήθηκαν από λάθος σε περίπου 8.000 συνταξιούχους τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Μάιο του ’19.

Πρόκειται για ένα restart στον υπολογισμό της κύριας σύνταξης. Οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης θα φέρουν αυξήσεις στις συντάξεις και αυτοί που θα ωφεληθούν είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν πολλά χρόνια στη δουλειά και έχουν πληρώσει υψηλές εισφορές.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στον «Αντέννα» αναφέρθηκε στο θέμα των αναδρομικών και είπε ότι θα τηρηθούν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης. Βεβαίως τα όποια ποσά δεν αναμένεται να δοθούν εφάπαξ -διευκρίνισε- και αν είναι υψηλά τα ποσά, -όπως είπε- θα δοθούν σε δόσεις.

Σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έρχεται με το νέο ασφαλιστικό, σημαίνει ότι στο μοντέλο της κύριας σύνταξης με την επιλογή κατηγορίας από τους ασφαλισμένους θα έχουμε και το μοντέλο της επικουρικής, αλλά και του εφάπαξ.

Σε ό,τι αφορά στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες θα ισχύσουν πολύ χαμηλές εισφορές και δεν θα κληθούν μετά το πέρας της 5ετίας που θα έχουν πληρώσει χαμηλές εισφορές να δώσουν το επιπλέον ποσό, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά λανθασμένες καταβολές συντάξεων, έχει ως αποτέλεσμα ότι  8.000 συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ είκοσι οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για καταβολές που έγιναν τον Δεκέμβριο του ’18 και τον Μάιο του ’19 σε συνταξιούχους στρατιωτικούς, αλλά και συνταξιούχους του ΕΦΚΑ. Κάποιοι έχουν ενημερωθεί, ανταποκρίθηκαν και έδωσαν πίσω τα ποσά, ωστόσο κάποιοι άλλοι δεν ανταποκρίθηκαν και αρχίζει τμηματικά η παρακράτηση από τη σύνταξή τους.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεποσρτάζ/ Κστερίνα Γράβου

Μοιράσου το άρθρο: