Στην τελική ευθεία βρίσκεται η τελευταία έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, για τη μεγάλη υπόθεση της προμήθειας των αρμάτων μάχης «Λέοπαρντ».

Η από τις πλέον «ακριβές» αγορές του ελληνικού Δημοσίου που απασχολεί τη Δικαιοσύνη, εδώ και χρόνια, καθώς έχουν εντοπιστεί ισχυρές ενδείξεις για τεράστιες «μίζες» που διακινήθηκαν  για την κύρια σύμβαση αγοράς  και για τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

Η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αφορά σκέλος της υπόθεσης της κύριας σύμβασης αγοράς, για λογαριασμό του στρατού, 170 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 από τη γερμανική εταιρία «Krauss Maffei Wegmann», με κόστος περίπου 1,7 δισ. ευρώ (Αριθμός σύμβασης 016A/03) που υπογράφηκε στις 20 Μαρτίου 2003.

Ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς, Αντώνης Ελευθεριάνος, που διενεργεί την έρευνα, από κοινού με τη συνάδελφο του Πόπη Παπανδρέου, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ,  στο τελικό στάδιο της έρευνας και αναμένει απαντήσεις επί αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.Τα αιτήματα εστάλησαν στις κυπριακές Αρχές και αφορούν την εμπλοκή συγκεκριμένων εταιριών και συγκεκριμένων προσώπων. Αντίστοιχα αιτήματα, προς άλλες χώρες, έχουν απαντηθεί. Οι πληροφορίες από το Εφετείο αναφέρουν πως ο εισαγγελικός λειτουργός έχει πλέον σχεδόν ολόκληρο τον χάρτη των διαδρομών που ακολούθησαν τα «μαύρα χρήματα», τα οποία διακινήθηκαν για την επίμαχη αγορά.

Για την πολυδάπανη αγορά των συγκεκριμένων όπλων, η εισαγγελία Διαφθοράς σχημάτισε στο παρελθόν άλλες δύο δικογραφίες:

Η πρώτη δικογραφία αφορά την εμπλοκή του πρώην στελέχους του υπουργείου ‘Αμυνας Αντώνη Κάντα, στρατιωτικών, καθώς και του επιχειρηματία στον χώρο των οπλικών συστημάτων Παναγιώτη Ευσταθίου, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δωροδοκία (ενεργητική και παθητική), καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο κ. Κάντας φέρεται να έχει ομολογήσει στους ανακριτές Διαφθοράς, που χειρίζονται τις δικογραφίες για τα εξοπλιστικά, ότι «για τα Λέοπαρντ πήρα μίζα 1,7 εκατ. ευρώ». Για την υπόθεση των αρμάτων είχε κριθεί προφυλακιστέος απόστρατος αξιωματικός του στρατού, για τον οποίον η έρευνα της Δικαιοσύνης φαίνεται να αποκάλυψε συνολικές παράνομες αμοιβές 3 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω εμβασμάτων που διακινήθηκαν από το 2003 έως και το 2011. Ο στρατιωτικός έχει αποστρατευτεί το 2007. Η εμπλοκή του αποκαλύφθηκε μέσω απαντήσεων των ελβετικών Αρχών σε αιτήματα που αφορούσαν τον επιχειρηματία Ευσταθίου, η εταιρία του οποίου φαίνεται να διακίνησε μεγάλο όγκο των τεράστιων «δώρων» που δόθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του στρατού.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά τη σύμβαση 13/2003 Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, που υπογράφηκε την ίδια μέρα με την κύρια σύμβαση για τα άρματα μάχης και προέβλεπε έργα συνολικής πιστωτικής αξίας ίσης με το 250% του συμβατικού τιμήματος της κύριας προμήθειας. Για την υπόθεση είναι κατηγορούμενοι 12 πρώην κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: