Χρηστικές απαντήσεις για το κοινωνικό μέρισμα (video)

Από το βράδυ της Δευτέρας οπότε και άνοιξε η εφαρμογή το σύστημα έχει δεχθεί 600.000 αιτήσεις με 296.000 από αυτές να έχουν ήδη εγκριθεί και αναμένονται 1.250.000 νοικοκυριά. Χρήσιμες απαντήσεις από τον Γιώργο Χριστόπουλο, φοροτεχνικό καθώς και σημαντικές διευκρινίσεις του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας, Δημήτρη Καρέλλα, οι οποίοι μίλησαν στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση». Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους  τι γίνεται με την περίπτωση φιλοξενούμενων καθώς και με την περίπτωση λάθους στη συμπλήρωση στοιχείων.

Πολλές οι ερωτήσεις από τους ενδιαφερόμενους αναφορικά με τη συμπλήρωση της αίτησης, σε μία διαδικασία η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Φιλοξενούμενος κατά κανόνα είναι το πρόσωπο είτε συγγενικό είτε φιλικό που δεν μένει σε δική του κύρια κατοικία, κάνει τη δική του δήλωση αλλά έχει δηλώσει ότι φιλοξενείται με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται από το τεκμήριο διαβίωσης κύριας κατοικίας.

Χρήσιμη πληροφορία, στην εφαρμογή δεν μπαίνουν η διατροφή συζύγου και παιδιού και η αποζημίωση απόλυσης λόγω καταγγελίας σύμβασης.

«Μέχρι στιγμής το σύστημα έχει δεχθεί 600.000 αιτήσεις από το βράδυ της Δευτέρας που άνοιξε η πλατφόρμα. Ωστόσο ο αριθμός μοναδικών χρηστών οι οποίοι μπήκαν στο σύστημα είναι 1,5 εκατομμύριο», σύμφωνα με τον Δημήτρη Καρέλλα Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας.

Οι 296.000 έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τα στοιχεία σήμερα στις 07:00 και σε αυτά τα νοικοκυριά περιμένουν να πιστωθούν 167.000.000 ευρώ.

«Περίπου ένα 18% από τις 600.000 έχουν απορριφθεί ήδη και το υπόλοιπο κομμάτι στην πραγματικότητα είναι σε αναμονή για δεύτερη ενέργεια», εξηγεί ο κ. Καρέλλας και δίνει για παράδειγμα όταν «Δηλαδή κάποιος που περιμένει τη συναίνεση από φιλοξενούμενο, κάποιος πολίτης που βλέπει ότι το ΑΜΚΑ του και το ΑΦΜ δεν συμπίπτουν οτιδήποτε σταματάει τη διαδικασία. Δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς θεωρούνται εν δυνάμει δικαιούχοι και μόλις πάρει το στοιχείο ξεκινάει και πάλι η διαδικασία».

Σε περίπτωση λάθους όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας, ο ενδιαφερόμενος ακυρώνει την προηγούμενη αίτηση και υποβάλλει καινούργια.

«Στις 12 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα οπότε και κλείνει το σύστημα από το πρώτο λεπτό της 13ης, μέχρι 20-21 θα έχουν γίνει οι πιστώσεις και όλοι μαζί σε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα εξαγγελθεί θα δουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους».

Ο Γιώργος Χριστόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα όπου η εφαρμογή ζητάει τη συναίνεση από τα προστατευόμενα, «Αυτό μέχρι το μεσημέρι θα έχει λυθεί», ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Καρέλλας.

Μίλησε για διαδικασία που τρέχει, όπως για παράδειγμα στην εφαρμογή προστέθηκε χθες το βράδυ πεδίο το οποίο δίνει τη δυνατότητα να συμπληρωθεί η απόκτηση νέου μέλους εντός του 2017.

Σε ότι αφορά στους ανέργους, η διαδικασία έχει ως εξής: «Αν έχει έξι συνεχείς μήνες ανεργίας μέσα στο 2017 αυτόματα μειώνεται από το εισόδημα του 2016 το οποίο λαμβάνουμε υπόψη μας ένα ποσό της τάξης των 9.000 ώστε να μπορεί πράγματι να μην βγει εκτός μερίσματος».

Ωστόσο, ο κ. Καρέλλας δήλωσε ότι «Οριακά, αδικίες υπάρχουν».

Για τους φιλοξενούμενους αυτό ισχύει είναι ότι όταν κάποιος δηλώσει στην εφαρμογή ότι φιλοξενεί κάποιον, όταν ο φιλοξενούμενος μπει να κάνει την αίτηση και συμπληρώσει τα στοιχεία του το πρώτο πράγμα που θα εμφανιστεί στην πλατφόρμα είναι ότι θα πρέπει να συναινέσει στην αίτηση.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας κατέστησε σαφές πως «Το γεγονός ότι ζητάμε διεύθυνση e-mail και αριθμό κινητού τηλεφώνου-δεν μας νοιάζει σε ποιον ανήκει- είναι ότι όλες αυτές οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα και κάποιες μπορεί να ξεχαστούν ότι είναι σε εκκρεμότητα. Εμείς, όσο θα πλησιάζει η ώρα για να κλείσει το σύστημα θα τους ενημερώσουμε όλους».

Ενώ αναφορικά με τους συνταξιούχους άνω των 70 ετών οι οποίοι και θα δικαιούνται το μέρισμα θα το πάρουν μαζί με όλους τους υπόλοιπους απλώς θα το πάρουν με το ίδιο τρόπο που παίρνουν τη σύνταξη ή τη μη σύνταξη, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Βαγγέλης Αμπελιώτης στην εκπομπή «Απευθείας» Τα λάθη, οι διορθώσεις και χρήσιμα παραδείγματα

Ο φοροτεχνικός Βαγγέλης Αμπελιώτης απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις τηλεθεατών αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα. Τι γίνεται σε περίπτωση λανθασμένων στοιχείων, το θέμα με τους φιλοξενούμενους αλλά και τι προβλέπεται με τις εισοδηματικές ενισχύσεις από επιδόματα.

Λανθασμένα στοιχεία στο σύστημα: «Έχοντας τα απαραίτητα παραστατικά τα οποία θα αποδεικνύουν τα απαραίτητα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη και μετά μπορούν να κάνουν την αίτηση. Για να διορθώσουμε τα όποια λάθη, δεν προσερχόμαστε στην εφορία. Πηγαίνουμε στον ΟΑΕΔ για λάθη στην ανεργία, στον ΕΦΚΑ για λάθη όταν δεν φαινόμαστε ασφαλισμένοι και στα ΚΕΠ για διόρθωση.Για, σε περίπτωση που δεν πιστοποιείται ο συνδυασμός ΑΦΜ και ΑΜΚΑ οι ενδιαφερόμενοι συστήνεται να πηγαίνουν στα ΚΕΠ, με τα απαραίτητα στοιχεία». 

Αναφορικά με τροποποιητικές δηλώσεις ο Βασίλης Αμπελιώτης ξεκαθάρισε ότι μπορούσαν να γίνουν μέχρι 31 Οκτωβρίου.

Σημαντική διευκρίνιση αναφορικά με την ανεργία, είναι ότι χρειάζονται έξι μήνες συνεχόμενης ανεργίας και όχι διακοπτόμενη.

Για τους ανθρώπους που είναι άνω των 70 ετών και δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά τρεις προϋποθέσεις:

  • Ο υπόχρεος ή οι συνυπόχρεοι 70 ετών ή άνω
  • να είναι συνταξιούχοι να μην έχει προστατευόμενα μέλη ή φιλοξενούμενους και
  • να είναι στο σπίτι του ο ίδιος και όχι φιλοξενούμενος

Η εισοδηματική ενίσχυση από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, συνυπολογίζεται το ποσό αυτό ως εισόδημα στην αίτηση του κοινωνικού μερίσματος και θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πάρουν τη συγκεκριμένη ενίσχυση δεν χάνουν τα υπόλοιπα επιδόματα.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος