Χτυπούν “καμπανάκι” τα στοιχεία για τους πνιγμούς (video)

Μόνο το τελευταίο δίμηνο, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 115 πνιγμοί στις ελληνικές θάλασσες, ενώ αρκετοί -κυρίως παιδιά- χάνουν τη ζωή τους στις πισίνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις την ευθύνη φέρουν τα ίδια τα θύματα που δεν ακολουθούν τους βασικούς κανόνες αυτοπροστασίας.
Ο πνιγμός είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα, μετά τα τροχαία. Η σύγκριση των στοιχείων δείχνει ότι 294 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από πνιγμό το 2018 στη χώρα μας, ενώ μόνο το τελευταίο δίμηνο Ιουνίου – 27 Ιουλίου 2019, περισσότεροι από 115 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη θάλασσα.

Επίσης οι τρεις θάνατοι από πνιγμό μέσα σε ένα 24ωρο, δύο εφήβων και ενός παιδιού, φέρνουν στην επιφάνεια με τον πλέον τραγικό τρόπο, τα θέματα της ασφάλειας σε πισίνες και παραλίες, αλλά και της ευθύνης όλων μας.

Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση σε πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών μελών και την 39η σε 116 χώρες, βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τη Βάνια Βήχου, διευθύντρια της Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής: “Και οι λουόμενοι οφείλουν να σέβονται τον κανονισμό λειτουργίας που είναι αναρτημένος σε όλα τα ξενοδοχεία στις πισίνες και στα pool bar και να μην τον παραβιάζουν.

Απαγορεύονται οι βουτιές.

Απαγορεύεται το τρέξιμο γύρω από την πισίνα.

Απαγορεύονται τα επικίνδυνα παιχνίδια, πατητές κλπ.”.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό κατά μέσο όρο δέκα παιδιά, τα τρία από αυτά σε πισίνα και επτά στη θάλασσα.

Ο Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξενοδόχων τονίζει πως: “Υπάρχει ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ορίζει την υποχρεωτικότητα για τις κολυμβητικές δεξαμενές όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας. Χρειάζεται να υπάρχει είτε υπεύθυνος ασφαλείας που θα έχει πιστοποιημένες γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών ή ναυαγοσώστης. Ο νόμος δεν ορίζει ωράριο λειτουργίας. Αυτό που ισχύει στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων τείνει να είναι, οι κολυμβητικές δεξαμενές σε λειτουργία, προς τους πελάτες για οκτώ ώρες. Όσο δηλαδή μπορούν να υπάρχουν και τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, άρα από εκεί και πέρα ο πελάτης αναλαμβάνει την ευθύνη”.

Κάθε 90 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος “χάνεται” στον πλανήτη από πνιγμό, με το 90% των περιστατικών να συμβαίνουν μόλις 10 μέτρα από την ακτή.

Ο Στάθης Αβραμίδης, Καθηγητής Ναυαγοσωστικής στα ΤΕΦΑΑ Αθηνών επισημαίνει πως: “Σε κάθε θανατηφόρο αντιστοιχούν 4-20 μη θανατηφόροι με πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στον πάσχοντα, την οικογένεια, τον λουτρικό χώρο, τον ναυαγοσώστη και τα οικονομικά του κράτους”.

Το θέμα του φαγητού πριν από τις βουτιές, είτε σε πισίνα είτε σε παραλία το γνωρίζουν όλοι, αλλά δεν το τηρούν.

Όπως αναφέρει ο Ευμένης Καραφυλλίδης, κλινικός διατροφολόγος: “Όταν το γεύμα είναι ελαφρύ, χρειάζεται να περάσουν περίπου 30λεπτα για να κολυμπήσει κάποιος, αλλά όταν είναι μεγάλο το γεύμα και έχει καταναλωθεί και αλκοόλ χρειάζεται να περάσουν 2 με τρεις ώρες”.

Η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση σε πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών μελών και την 39η σε 116 χώρες, βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πηγή: ΕΡΤ1

Σχετικές ειδήσεις:

Κοριτσάκι 8 ετών πνίγηκε σε πισίνα στην Κρήτη – Έγιναν συλλήψεις (video)

Πνίγηκε 8χρονη σε πισίνα ξενοδοχείου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος