Τα δύο τελευταία 24ωρα ο αριθμός των κρουσμάτων εμφανίζεται μειωμένος, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε 5 έως 7 μέρες για να αξιολογήσουμε, είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Αλφόνσο Βιτάλη ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή στο ΕΚΠΑ και μέλος τη επιτροπής του υπ. Υγείας για τον κορονοϊό. Τις τελευταίες 15 μέρες υπάρχει σταθεροποιητική τάση περίπου στα 230 άτομα την ημέρα, αν και υπήρχε αυξητική τάση έως τις αρχές Αυγούστου, λόγω κυρίως των μετακινήσεων και του τουριστικού ρεύματος και από το εσωτερικό και το εξωτερικό, επεσήμανε ο κ. Παρασκευής.

Επεσήμανε πως όσοι επιστρέφουν από διακοπές, θα πρέπει να αποφεύγουν για τουλάχιστον μία βδομάδα να συναντούν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς χώρους και αν είναι δυνατόν και σε εξωτερικούς, να τηρούν τις αποστάσεις και να μειώσουν τις επαφές τους για μικρό χρονικό διάστημα.

Ερωτηθείς για τη συζήτηση που γίνεται για το εάν τα σχολεία μπορούν ξεκινήσουν στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου, επεσήμανε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκτενώς σήμερα στη Επιτροπή και πως, αν υπάρχει ακόμα μια βδομάδα παραπάνω μετά την επιστροφή τους κόσμου από διακοπές, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς πιθανόν να μειωθεί η μετάδοση του ιού στην ομάδα, αν και όπως είπε τα επιδημιολογικά δεδομένα τώρα, αυτή την ώρα, φαίνονται καλά.

Σημείωσε πως αν το χειμώνα υπάρχει μετάδοση της νόσου στα σχολεία, θα ληφθούν μέτρα, επισημαίνοντας πως τα μέτρα έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: