Δ. Παρασκευής: Με σταθεροποιητική τάση τα κρούσματα – Πώς να αποφύγουμε το lockdown

Το lockdown υπάρχει πάντα στο τραπέζι, αλλά μόνο ως το ύστατο μέτρο, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

Όπως είπε ο καθηγητής, “το lockdown είναι μία πρακτική πάντα διαθέσιμη, πάντα υπό σκέψη. Θα είναι μάλλον το ύστατο μέτρο, λόγω των συνεπειών που έχει στην οικονομία και στην κοινωνική μας ζωή. Προσπαθούμε λοιπόν να το αποφύγουμε με άλλα μέτρα.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που εμφανίστηκε στη χώρα μας στις αρχές Αυγούστου, έχει μια μάλλον σταθεροποιητική τάση, εκτός από την περιοχή της Αττικής, όπου παρατηρείται αυξητική τάση, όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευής.

“Από τα μέσα Αυγούστου, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν λίγο πάνω από τα 200 περίπου. Τις τελευταίες ημέρες είναι υψηλότερος, αλλά αφορά κυρίως κρούσματα που σχετίζονται με εισροές, οπότε τα αξιολογούμε διαφορετικά. Αν έχουμε έναν υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και σταθεροποιηθεί, τότε πάλι μιλάμε για σταθεροποιητική τάση, αλλά σε υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων. Για να έχουμε αυξητική τάση, θα πρέπει να έχουμε συνεχόμενα αυξανόμενο αριθμό μέρα με την ημέρα”, εξήγησε.

Παραδέχθηκε ωστόσο πως η κατάσταση στην Αττική έχει πολλές ιδιαιτερότητες και υπάρχουν πολλές περιστάσεις όπου τα οριζόντια μέτρα ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματικά. “Ακόμα και η χρήση μάσκας θα περιορίσει εν μέρει τη διασπορά, αλλά ενδεχομένως να μην είναι το απόλυτο μέτρο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου πολλοί άνθρωποι συγχρωτίζονται σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου. Και σε ό,τι αφορά τα παιδιά, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στον βαθμό του εφικτού. Πρόκειται πάντως για παγκόσμιο πρόβλημα στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στις μεγαλουπόλεις”.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown

Ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε σε κάποια επιπλέον μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, προκειμένου να αποφευθεί το lockdown: “Οριζόντια μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ενδεχομένως ο περιορισμός της κυκλοφορίας σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες -για παράδειγμα αυτοί που είναι άνω των 65-, περιορισμός του ωραρίου ή κλείσιμο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές που παρουσιάζουν έξαρση… Εκτεταμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι σε δήμους που έχουν πιο μεγάλο πρόβλημα”.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προβλέψεις των μοντέλων για την εξέλιξη της πανδημίας, ο καθηγητής απάντησε: “Ένα μοντέλο το οποίο έχει δημοσιευθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πρόληψης Νοσημάτων παρουσιάζει ότι θα έχουμε πιθανή αύξηση. Αλλά η ερμηνεία αυτών των μοντέλων χρειάζεται προσοχή, γιατί βασίζεται σε παραδοχές που ισχύουν σήμερα. Δεδομένου ότι εφαρμόζονται μέτρα, θα έχουμε μια μερική ανάσχεση, οπότε δεν σημαίνει ότι αυτά τα μοντέλα θα επαληθευτούν στο μέλλον”.

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Παρασκευής δήλωσε: “Γνωρίζουμε ότι υπήρχε μία δεύτερη περίπτωση δυσάρεστης παρενέργειας στο εμβόλιο της Οξφόρδης. Αυτό θα αξιολογηθεί εκ νέου για να διερευνηθεί αν θα συνεχίσει ή όχι η κλινική δοκιμή. Υπάρχουν όμως αρκετά εμβόλια που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών. Μένει να δούμε αν η αισιοδοξία θα γίνει πράξη”.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του ιού, ο καθηγητής τόνισε πως δεν αναμένουμε πολύ μεγάλες διαφορές. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι τα χαρακτηριστικά του ξενιστή, του πάσχοντος ανθρώπου, όπως είπε.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος