Δ. Σκάλκος: Επιταχύνονται οι δράσεις για αύξηση απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων (audio)

Επιτάχυνση των διαδικασιών και χρήση νεότερων εργαλείων απαιτείται προκειμένου η χώρα να μην χάσει πόρους από το ΕΣΠΑ σημειώνει ο κ. Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ο κ. Σκάλκος μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη», στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη και στον Γιώργο Πίκουλα, υπογράμμισε ότι έναν χρόνο πριν την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020, η απορρόφηση των πόρων ανέρχεται μόλις στο 25,5% του συνολικού προϋπολογισμού με στοιχεία Οκτωβρίου, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες κατεπείγοντος δράσης.

Ο κ. Σκάλκος αποδίδει τα χαμηλά επίπεδα απορροφητικότητας σε τρείς λόγους: το βαρύ κανονιστικό πλαίσιο που επιβάλλεται από τις Βρυξέλλες, το εθνικό θεσμικό πλαίσιο που είναι δύο φορές λιγότερα ευέλικτο, αλλά και το γεγονός ότι το ΕΣΠΑ που απλώνεται σε έναν μακροχρόνιο ορίζοντα επταετίας. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η δυσχερής οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ως προς το επιχείρημα της προηγούμενης κυβέρνησης ότι η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ ήταν υψηλή ο κ. Σκάλκος δήλωσε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε αυτά που έπρεπε να πει, αλλά αν διάβαζε κανείς τις ανακοινώσεις της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγαμε τότε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Αν και η χαμηλή απορροφητικότητα είναι ένα σχετικό μέγεθος και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα άλλες ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο δεν τρέξαμε για να φτάσουμε τα επίπεδα που έπρεπε τη στιγμή μάλιστα που ψάχνουμε τους δημόσιους πόρους με το ντουφέκι και βγαίνουμε μετά από μία πολύχρονη οικονομική κρίση. Θα έπρεπε λοιπόν να έχουμε πατημένο το γκάζι».

Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου θέτοντας και προ των ευθυνών τους όλους τους εμπλεκόμενους σημειώνοντας ότι, αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες ειδικότερα στα έργα που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων υπάρχει ο κίνδυνος τα έργα αυτά να μην έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 23 και στην επόμενη προγραμματική περίοδο δεν προβλέπονται κοινοτικοί πόροι και άρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους που δεν υπάρχουν.

Ο κ. Σκάλκος δήλωσε ακόμα ότι έχουμε μπροστά μας τυπικά κάτι περισσότερο από ένα χρόνο (συν 3 με τον κανόνα Ν+3) για να ολοκληρώσουμε τα έργα και θα πρέπει να επιδοθούμε σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να μην χαθούνε πόροι. Στο πλαίσιο αυτό θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαχειριστικά εργαλεία καθώς και το εργαλείο της αναθεώρησης εξετάζοντας στο τέλος της ημέρας ποια προγράμματα δεν μπορούν να φέρουν τις δαπάνες που χρειάζονται και να μπορέσουμε να μετακινήσουμε από εκεί πόρους σε άλλα προγράμματα που είναι πιο ώριμα. «Το θέμα είναι να κατευθύνουμε τα χρήματα στα έργα εκείνα που έχουν αυξημένη προστιθέμενη αξία και όχι να κλείνουμε λογιστικά τις τρύπες του προγράμματος».

Επίσης ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που υπάρχουν με τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως διάφορα ταμεία (ταμεία υποδομών κλπ). «Υπάρχουν χρήματα 17 δις. έως το 2023, αλλά δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε διότι δεν έχουμε ώριμα έργα. «Το πρόβλημα που έχει προκύψει δεν είναι η χαμηλή απορροφητικότητα, αλλά ότι το ‘15 και το ‘16 ήτανε δύο χαμένα χρόνια για την ελληνική οικονομία και αυτό είχε επίπτωση στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Δηλαδή έχουμε χαμηλό ποσοστό συμβασιοποιημένων έργων, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό απορροφητικότητας».

Τα επόμενα βήματα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Σκάλκο είναι να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες ώστε να τελειώσουν μία σειρά σχεδίων δράσης με τις επιμέρους διαχειριστικές αρχές των προγραμμάτων για να εξετάσει που κολλάνε και ποια έργα ώστε να ξεκολλήσουν. «Έχουμε ήδη ξεχωρίσει έργα αυξημένου προϋπολογισμού, έργα ώστε να τα ξεμπλοκάρουμε για να φέρουμε περισσότερες δαπάνες. Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί μία σειρά από συναντήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία και τους δικαιούχους, αλλά και με τους περιφερειάρχες μαζί με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό και έχουμε και νέα εργαλεία που μας παρέχει πλέον το επιτελικό κράτος που διευκολύνουν τη δουλειά μας, όπως είναι οι πολιτικές επιτροπές για τις δημόσιες πολιτικές που είναι ένα όργανο που προηγείται των υπουργικών συμβουλίων και εκεί συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων, όπου τίθενται ζητήματα που στην συνέχεια διαβιβάζονται σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος