“Δεν χαρατσώνουμε τα ζώα” λέει στην ΕΡΤ ο Γ.Τσιρώνης (video)

Πολύς ο λόγος για το νέο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσιο διάλογο για τα ζώα  καθώς υπάρχουν πολλές ενστάσεις σχετικά με τη στείρωση των κατοικίδιων. Πως θα αντιμετωπιστεί η κακοποίηση των ζώων , τι θα γίνει  με τα τσιπάκια σήμανσης και καταγραφής των  ζώων. Εκφράζεται επίσης  η άποψη ότι είναι ένα νομοσχέδιο χαράτσι για όσους θέλουν να έχουν ζώα. Άλλοι θεωρούν ότι διογκώνεται η ευθανασία των ζώων και άλλοι το εμπόριο.

Σε όλα αυτά  έδωσε απαντήσεις  υπερασπιζόμενος τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ο  αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Γιάννης Τσιρώνης στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» της ΕΡΤ .  

Ο υπουργός τόνισε ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου ήταν να ελεγχθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων και ότι όλα τα υπόλοιπα κομμάτια και οι τεχνικές τους λεπτομέρειες έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις όπου μπορούν να γίνουν.

Από τη πλευρά τους πολλές φιλοζωικές ενώσεις υποστηρίζουν ότι, το νομοσχέδιο καθιστά παράνομα φιλοζωικά σωματεία που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες και είναι αυτά που πρωτίστως, προστατεύουν τα ζώα, καθώς είναι ελάχιστοι οι δήμοι που έχουν τις υποδομές και τρέχουν το πρόγραμμα προστασίας των ζώων. Τα σωματεία θεωρούν ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο επιχειρείται με πλάγιο τρόπο να περάσουν διάφορους τρόπους ευθανασίας, καθώς έχει ξεφύγει από την πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο έλεγχος του πληθυσμού των ζώων εδώ και δεκαετίες.

Σε ανακοίνωση του Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος  αναφέρει για το νομοσχέδιο ότι δίνει στον κτηνίατρο έναν ρόλο ασύμβατο με την ιδιότητα και την αποστολή του, έναν ρόλο που δεν του αρμόζει. Παρεμβαίνοντας στο επιστημονικό έργο του κτηνιάτρου, επιβάλλει την υποχρεωτικότητα ιατρικών πράξεων και δη χειρουργικών επεμβάσεων χωρίς καμία σχετική επιστημονική τεκμηρίωση ή έστω γνωμοδότηση, ενώ απαγορεύει την περίθαλψη ζώων που δεν έχουν έγγραφο αναγνώρισης κλπ. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης ότι  δεν είναι δυνατό ζώο που χρήζει ιατρικής περίθαλψης να μπαίνει στο κτηνιατρείο και ο κτηνίατρος με γραφειοκρατικά κριτήρια να επιλέγει αν  θα το περιθάλψει ή όχι. Σαφώς και ο σύλλογος είναι  υπέρ της ηλεκτρονικής σήμανσης και καταγραφής των ζώων, αλλά δεν ΕΊΝΑΙ δυνατόν να γίνουν οι κτηνίατροι ελεγκτικές αρχές.

Σε ότι αφορά τα τέλη ζωοφιλίας  οι κτηνίατροι σχολιάζουν ότι σε αυτό το σχέδιο νόμου το κράτος παραιτείται από την υποχρέωσή του να διασφαλίσει τις βασικές παροχές στο σύνολο των πολιτών και μεταφέρει την ευθύνη στον καθένα ξεχωριστά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος