φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κώστας Τσιρώνης

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς το Υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Η Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωσή της, εκφράζει την έντονη ανησυχία και τη διαμαρτυρία της προς την κυβέρνηση της ΝΔ για τη συμφωνία. Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών, όχι στη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις».

Έξω από το Υπ. Εξωτερικών, όπου η επιτροπή πήγε να παραδώσει ψήφισμα, εκ μέρους της επιτροπής, ο Νίκος Παπαγεωργίου, δήλωσε πως: «ενώ είχαμε ειδοποιήσει από χθες, εδώ και 20 λεπτά ψάχνουν την πόρτα για να μπει η αντιπροσωπεία. Είναι πασιφανές τι ακριβώς εννοούν όταν λένε «οι λίγοι ταλαιπωρούν τους πολλούς». Περιμένει εδώ μια αντιπροσωπεία να ανοίξει μια πόρτα και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δείχνει πόσο υπολογίζει τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς τον ίδιο τον λαό. Το ψήφισμα το δώσαμε στις δυνάμεις καταστολής που περιφρουρούν, όπως πάντα, τις πόρτες των εργοστασίων, τις πόρτες των υπουργείων για να το παραδώσουν αυτοί. Αυτό που δεν θα παραδώσουμε εμείς σε καμία περίπτωση είναι τη θέλησή μας. την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε, να δώσουμε μάχη σε χώρους δουλειάς, σε γειτονιές να αφυπνίσουμε τον κόσμο, να σηκωθεί κλίμα πραγματικής αντίστασης απέναντι σε μια συμφωνία που στόχο έχει να δολοφονεί λαούς να εμπλέκει τη χώρα μας ακόμα πιο πολύ στα βρώμικα σχέδιά τους».

Τα αιτήματα των διοργανωτών είναι:
-Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις και να μην κατατεθεί στη Βουλή.
-Να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις στην Ελλάδα.
-Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.
-Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
-Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις Βάσεις, την οποία συγκροτούν εργατικά σωματεία, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, Φοιτητικοί Σύλλογοι, σωματεία αυτοαπασχολουμένων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος και αρκετοί φορείς. Προανήγγειλαν νέα κινητοποίηση όταν η συμφωνία πάει για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 11/11 στη Θεσσαλονίκη στις 11 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου, στην Πάτρα στις 11 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου και στα Χανιά στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων.

Στην Αθήνα το Σάββατο 11 Ιανουαρίου

Διαφορετικοί φορείς (κυρίως πολιτικές οργανώσεις, αντιπολεμικές κινήσεις και κοινωνικοί φορείς) από αυτούς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Παρασκευής και που διοργανώνουν τις κινητοποιήσεις σε Πάτρα και Χανιά, διοργανώνουν αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (2μμ) και καλούν σε πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.Το ίδιο φάσμα διοργανωτών καλεί και στη Θεσσαλονίκη σε αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία στις 11πμ (Αγ. Σοφίας και Εγνατία).

Σχετική είδηση: Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις λόγω των εξελίξεων στο Ιράν-Συγκέντρωση το μεσημέρι στο Σύνταγμα

Μοιράσου το άρθρο: