Διαμαρτυρία 38 Περιβαλλοντικών Φορέων για τις εξορύξεις σε βαθέα ύδατα

Συντονισμένη παρέμβαση πραγματοποιούν με κοινή δήλωσή τους 38 φορείς που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος.

To θέμα το οποίο θίγουν, είναι οι εξορύξεις σε βαθέα ύδατα.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος:

“Η Διεθνής Αρχή Θαλάσσιων Βυθών (International Seabed Authority – ISA) συνέταξε πρόσφατα το προσχέδιο που θα καθορίσει τους κανονισμούς για την εξερεύνηση βαθέων υδάτων για υδρογονάνθρακες για την περίοδο 2019-2023.

Καθώς ζητήθηκε γνωμοδότηση περιβαλλοντικών φορέων επί του προσχεδίου, 38 εξειδικευμένοι περιβαλλοντικοί φορείς από την Ε.Ε. και διεθνώς, στους οποίους συμμετέχει και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, απέστειλαν κοινή δήλωση, καθώς στο προσχέδιο δεν λαμβάνεται υπόψη η πραγματική προστασία των ευαίσθητων οικοτόπων που βρίσκονται στα βαθιά νερά.

Με την επιστολή αυτή οι 38 περιβαλλοντικοί φορείς ζητούν από τη Διεθνή Αρχή Θαλάσσιων Βυθών να αναλάβει δράση για τη διατήρηση των βαθέων υδάτων, καθώς και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παράκτιων κοινοτήτων και της κοινωνίας γενικότερα.

Συμπερασματικά, οι εξορύξεις στα βαθέα ύδατα δε συνάδουν με την αειφόρο ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνητικά μη αναστρέψιμες καταστροφές που πιθανώς προκληθούν από την εξόρυξη, λόγω του ιδιαίτερα αργού ρυθμού ανάκαμψης των επηρεαζόμενων οικοσυστημάτων, καθώς και σε σύγκριση με τα βραχυπρόθεσμα κοινωνικο-οικονομικά οφέλη”.

Διαμαρτυρία 38 Περιβαλλοντικών Φορέων για τις εξορύξεις σε βαθέα ύδαταΣυνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωη, τονίζεται πως: “Η κοινή δήλωση των 38 περιβαλλοντικών φορέων ζητά από τον ISA να προβεί στα ακόλουθα:

-Τροποποίηση του Στρατηγικού σχεδίου ώστε η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος να αποτελεί θεμελιώδη στόχο αυτού.
-Θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις με βάση τα αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης Επιτροπής Περιβάλλοντος, ανοιχτή πρόσβαση του κοινού σε δεδομένα και πληροφορίες από τη Νομική και Τεχνική Επιτροπή.
-Διεξοδικές δημόσιες συμμετοχικές διαβουλεύσεις για την επιστημονική διερεύνηση των θεμελιωδών ζητημάτων σχετικά με την ανάγκη για εξόρυξη στον πυθμένα του βυθού και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές του για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, διασφαλίζοντας την αξιολόγηση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων ως προς αποτελεσματικότερους πόρους ενέργειας.
-Να τερματιστούν οι συνάψεις έρευνας σε βαθέα ύδατα και να μην εκδοθούν νέες συμβάσεις εκμετάλλευσης.

H κοινή δήλωση τονίζει τον κίνδυνο καταστροφής σπάνιων οικοσυστημάτων με ζωτικό ρόλο για τον πλανήτη μας και έχει ως κοινό γνώμονα την προστασία της φυσικής κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές, μέσω της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και της εφαρμογής της διεθνώς θεσμοθετημένης «Αρχής της Πρόληψης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος