Τα δάνεια σε ευρώ με ρήτρα ελβετικού φράγκου που πήραν χιλιάδες πολίτες, έχουν επιδεινώσει την οικονομική τους κατάσταση. Τι συμβουλεύουν τους ενδιαφερόμενους που βλέπουν ότι παρά τις καταβολές τους, αυξάνεται το δάνειο.

Το πρόβλημα αυτό μετράει χρόνια, όταν η ισοτιμία άλλαξε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το ποσό της μηνιαίας δόσης αλλά και το ποσό του γενικού κεφαλαίου και της αρχικής οφειλής και υπάρχουν περιπτώσεις όπου πολλοί άνθρωποι, ενώ πλήρωναν για αρκετά χρόνια, χρωστούν παραπάνω από αυτό που έχουν πάρει.

Σύμφωνα με την Άννα Κορσάνου δικηγόρο και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια, έχει υπάρξει προσφυγή δανειοληπτών επειδή δεν ενημερώθηκαν για τους κινδύνους. Η ελληνική δικαιοσύνη είπε ότι είναι καταχρηστικό αυτό που συνέβη, άρα δεν θα έπρεπε να υπολογίζεται το δάνειο με γνώμονα την τωρινή ισοτιμία αλλά την ισοτιμία που υπήρχε κατά τη στιγμή της ανάληψης του δανείου.

Πάρα πολλοί δανειολήπτες που έχουν μπει σε αυτή την ατραπό και βλέπουν το δάνειό τους παρά τις καταβολές να αυξάνεται θα πρέπει να κάνουν αγωγή με την οποία θα προσφύγουν στο δικαστήριο και θα πουν ότι μετράει η ισοτιμία που υπήρχε κατά τη στιγμή της ανάληψης του δανείου.

Μάλιστα, όπως εξήγησε η δικηγόρος Άννα Κορσάνου, αυτά τα δάνεια μπορούν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη.

65.000-70.000 υπολογίζεται ότι είναι ο αριθμός αυτών των δανειοληπτών, λέει ο Παντελής Αντωνιάδης, Πρόεδρος συλλόγου δανειοληπτών ελβετικού φράγκου, και στους οποίους θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι εγγυητές, άρα το νούμερο ξεπερνά τις 220.000.

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: