Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας: Κινητοποίηση στις 10 Οκτωβρίου για ΟΛΠ – Λιπάσματα Δραπετσώνας

Με την συμμετοχή πολλών φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου – Δραπετσώνας με θέμα την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και τις εξελίξεις γύρω από την περιοχή των Λιπασμάτων.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασσιμάτη, Εύη Καρακώστα και Ελένη Σταματάκη, ο πρώην Δήμαρχος Δραπετσώνας, Νίκος Μπεάζογλου, ο Αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ, Σταύρος Κυραμαργιός, ο Πρόεδρος της ΟΜ. Υ. Λ. Ε., Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ, Αποστόλης Ντάλλας, ο Αντιπρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Λιμενεργατών, Σταμάτης Κουλούρας και Γιώργος Γώγος.

Στη συνεδρίαση αναδείχθηκαν οι πολλαπλές αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει η πώληση του Λιμανιού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, καθώς και στην ανάπτυξη και ποιότητα ζωής των παραλιμένιων πόλεων.

“Το πρώτο Λιμάνι της χώρας δεν μπορεί ν’ αποτελεί αντικείμενο πώλησης”, τόνισε ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, ο οποίος επεσήμανε ότι η πώληση του Λιμανιού υποθηκεύει το μέλλον της πόλης και των κατοίκων της. Αναφορικά με την περιοχή των Λιπασμάτων, ο Δήμαρχος τόνισε ότι “για εμάς η περιοχή των Λιπασμάτων και οι υπόλοιπες εκτάσεις της πόλης ανήκουν αδιαπραγμάτευτα στους κατοίκους της πόλης και θα τις διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο”, ενώ επεσήμανε ότι “περιμένουμε ο Πρωθυπουργός να τηρήσει τη δέσμευση που έδωσε προεκλογικά στο Κερατσίνι για τα Λιπάσματα”.

Την ανάγκη για ν’ αποτραπεί το σχέδιο πώληση τόνισε, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος επεσήμανε ότι από την πρώτη παραχώρηση του ΟΛΠ στην COSCO είναι εμφανές ότι ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού σημαίνει κλειστή ζώνη χωρίς δυνατότητες δημοσίου ελέγχου.

Ομόφωνα αποδεκτή από το ΔΣ και από τους φορείς ήταν η απόφαση για πολύμορφες κινητοποιήσεις με έναρξη την πορεία διαμαρτυρίας το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 11πμ και την γιορτή Τσικουδιάς της Ένωσης Κρητών Κερατσινίου – Δραπετσώνας στο χώρο των πρώην Λιπασμάτων το βράδυ του Σαββάτου, ενώ το ψήφισμα της διοίκησης, το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία, διατυπώνει την απαίτηση για:

“Την ακύρωση του Διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ και την απομάκρυνση από κάθε πιθανό σχέδιο ιδιωτικοποίησης.
Την οριστική εξαίρεση από το πακέτο πώλησης των ήδη παραχωρηθέντων από τον ΟΛΠ περιοχών του Δήμου μας: δηλαδή τον  αρχαιολογικό χώρο στο Καστράκι, τον πεζόδρομο της οδού Καζαντζάκη, το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, το οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.
Την οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας της παραλιακής μετόπης της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας (Λιπάσματα) και την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.
Την οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας των κτισμάτων της ονομαζόμενης πολιτιστικής ακτής που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου”.

Και οι Αρχαιολόγοι

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατέθεσε υπόμνημα, υπέρ της αίτησης ακύρωσης της από 5/3/2014 “Πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ ΑΕ” του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, που έχει υποβάλει ο Δικηγορικός Σύλλογος και άλλοι φορείς του Πειραιά και συζητείται αύριο στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο ΣΕΑ στην ανακοίνωσή του δηλώνει πως “είναι αντίθετος στο επιχειρούμενο ξεπούλημα του ΟΛΠ, πόσο μάλλον που εντός της χερσαίας ζώνης του ΟΛΠ, που θα παραχωρηθεί σε ιδιωτικά κεφάλαια, περιλαμβάνονται σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, όπως τμήμα του αρχαίου τείχους του Πειραιά, ο τύμβος των Σαλαμινομάχων και ο ιστορικός τόπος της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, βιομηχανικά μνημεία και κτίρια που προορίζονταν για να μετατραπούν σε Μουσεία του ΥΠΠΟ.

Υπενθυμίζουμε στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, τον Αρχαιολογικό Νόμο, αλλά ακόμη και σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο 3986/2011, δεν έχει κανένα δικαίωμα ούτε να διαχειρίζεται, ούτε πολύ περισσότερο να ‘παραχωρεί’ αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε ιδιώτες!

Η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή ιδιωτικοποίησης. Ανήκει σε όλους τους πολίτες της χώρας και προστατεύεται ως κοινή κληρονομιά, συμβάλλοντας στην ιστορική μνήμη και ταυτότητα, την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.

Καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού να υπερασπιστεί την εφαρμογή του Συντάγματος και του Αρχαιολογικού Νόμου με κάθε τρόπο”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος