Δ/ντης ΜΕΘ “Σωτηρία”: Ζητάμε μεγαλύτερη στήριξη από το Υπ. Υγείας για την κάλυψη αναγκών στις ΜΕΘ

Μεγάλη ανάσα θα δώσει η αύξηση των διαθέσιμων κλινών στις ΜΕΘ και η επίταξη κλινών ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία, που εξαγγέλθηκε χθες, δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή Ενημέρωση 10-12 στην ΕΡΤ ο Γιάννης Νικολόπουλος, πνευμονολόγος-εντατικολόγος και διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία. Συμπλήρωσε ωστόσο πως υπάρχουν και άλλες ανάγκες που χρειάζονται κάλυψη στις ΜΕΘ, για τις οποίες θα χρειαζόταν κοντινότερη παρακολούθηση από το Υπουργείο Υγείας.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος: “Η αύξηση των κλινών θα μας δώσει μια εξασφάλιση ότι θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σωστότερα τα περιστατικά που χρήζουν εντατικής θεραπείας, να μην βιαζόμαστε, να μην κάνουμε γρήγορες και άσκοπες κινήσεις ώστε να αδειάσουμε κάποιο κρεβάτι γιατί θα το χρειαστεί κάποιος άλλος… Μεγάλη ανάσα θα δώσει”.

Πιθανόν να βρισκόμαστε σε πλατώ κορύφωσης του δεύτερου κύματος

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία αναφέρθηκε στην προσωπική του εκτίμηση της κατάστασης με βάση τη δική του εμπειρία: “Η μονάδα μας έχει 17 κρεβάτια, είναι από τις μεγαλύτερες του λεκανοπεδίου. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο κενά κρεβάτια που μπορούν άμεσα να υποδεχθούν ασθενείς και έχουμε και άλλα δύο, που δεν είναι τόσο ασφαλούς λειτουργίας από άποψη προστασίας. Θα μπορέσουμε να τα λειτουργήσουμε μόνο σε εξαιρετική ανάγκη. Δεν μπορούμε όμως να στοιχειοθετήσουμε ότι έχουμε έκρηξη των περιστατικών, απλώς έχουμε μια γρήγορη αύξηση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά ευτυχώς φαίνεται πως οι κλίνες επαρκούν. Όπως είπε και ο κ. Τσιόδρας, πιθανόν να βρισκόμαστε σε ένα πλατώ κορύφωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες”.

Το Α και το Ω είναι η πρόληψη, όχι οι ΜΕΘ

Ο κ. Νικολόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της πρόληψης ως βασικό όπλο σε αυτήν την μάχη: “Η σημασία των ΜΕΘ στην αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος είναι μεγάλη. Όμως η εντατική θεραπεία δεν είναι το Α και το Ω. Το Α και το Ω είναι η πρόληψη. Πρέπει στα μέτρα υγιεινής να έχουμε μία πιστή εφαρμογή. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα περνάει τέτοια κρίση πανδημίας και δίνει μάχη για την επιβίωσή της. Έζησαν επιδημίες οι γονείς μας, οι παππούδες μας. Επιδημίες, όπως η πολιομυελίτιδα ή η φυματίωση. Δυστυχώς είμαστε άλλη μια φορά υποχρεωμένοι ιστορικά να αντιμετωπίσουμε μια νέα πανδημία, που δεν έχουμε ακόμα ούτε θεραπεία, ούτε εμβόλιο. Το μόνο που μένει λοιπόν είναι η πρόληψη”.

Το κράτος μπορεί να δώσει κάτι μικρό που μπορεί να είναι σπουδαίο για τις ΜΕΘ

Κλείνοντας, ο κ. Νικολόπουλος ζήτησε μεγαλύτερη επίβλεψη και στήριξη από το Υπουργείο Υγείας στις ΜΕΘ: “Επειδή είναι τόσο σοβαρή η μάχη που δίνεται στις ΜΕΘ, πιστεύω θα συμφωνούσαν όλοι οι εντατικολόγοι συνάδελφοι, ότι θα ήταν καλό να είχαμε μια κοντινότερη, κεντρικότερη παρακολούθηση, επίβλεψη από το Υπ. Υγείας όσον αφορά τις ανάγκες και σε εκπαιδευμένο, εξειδικευμένο προσωπικό και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Κάτι μπορεί να παρασχεθεί, που να είναι μικρό για το κράτος, αλλά πολύ σπουδαίο για τις ΜΕΘ”.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος