Δωρεάν μαστογραφίες για όλες τις Ελληνίδες ηλικίας από 39-79 ετών σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Ζητούμενο η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μαστού που αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες.

Το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της Δημόσιας Υγείας, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο μήνα, έχει ως κύριο στόχο την πρόληψη σοβαρών νοσημάτων που απειλούν τη ζωή, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης. Ο πρώτος στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η προστασία ενός τεράστιου πληθυσμού, περίπου 2,5 εκατoμμυρίων Ελληνίδων, από τον καρκίνο του μαστού.

Ως τον ερχόμενο Ιούνιο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, θα αρχίσει το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, που περιλαμβάνει δωρεάν μαστογραφίες και εξετάσεις.

Οι γυναίκες ηλικίας 39 έως 79 χρόνων, θα υποβάλλονται σε μαστογραφία ανά διετία, όπως ορίζεται από τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα. Παράλληλα όμως με τη διενέργεια μαστογραφιών θα πραγματοποιούνται και μελέτες βασιζόμενες στα στοιχεία και τις πληροφορίες που συλλέγονται από τις εξετάσεις, ούτως ώστε να δημιουργηθεί μία τράπεζα δεδομένων σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, την ΗΔΙΚΑ και την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Σ. Αγορογιάνη

Μοιράσου το άρθρο: