Φωτο: AΠΕ-ΜΠΕ/Παναγιώτης Κούρος

Δύσκολη προμηνύεται η νύχτα στη Λακωνία όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά σε τρία μέτωπα, τα οποία έχουν έκταση αρκετών χιλιομέτρων, στην περιοχή Λαγκαδά του δήμου Ανατολικής Μάνης. H φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου 22/8 σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, ανάμεσα σε Γύθειο και Αρεόπολη.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί ( Βάχος, Γέρμα, Δροσοπηγή, Νεοχώρι και Σκαμνάκι). Στο σημείο επιχειρεί μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής, ωστόσο το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν στην περιοχή. Κλειστός παραμένει ο επαρχιακός δρόμος από Γύθειο προς Αρεόπολη. Στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Αρεόπολης-Γυθείου, και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών.

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μεταβαίνει στην Ανατολική Μάνη για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Στην περιοχή έχει μεταβεί και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης.

Λίγο μετά τις 5μμ το απόγευμα του Σαββάτου 22/8 η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι: «Ενισχύονται οι δυνάμεις στη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Λαγκαδά του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας. Επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 24 οχήματα, 8 Ε/Π και 7 Α/Φ. Συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ».

Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μεταβαίνει στην περιοχή, προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Επίσης το απόγευμα του Σαββάτου 22/8 ανακοινώθηκε ότι: «Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Ταξιάρχης, του δήμου Ελασσόνας Λαρίσης. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 36 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα και 2 Α/Φ».

Eπίσης ανακοινώθηκε ότι εκδηλώθηκε: «Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Γεράκι του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 29 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 9 οχήματα και 2 Α/Φ» .

Σε άλλες ανακοινώσεις το το Πυροσβεστικό Σώμα αναφέρει ότι: «Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αποθήκη λιπασμάτων στην Τανάγρα Βοιωτίας, ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας, κατά τις μεσημεριανές ώρες, της Παρασκευής 21/8. Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 22 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 11 οχήματα. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στην αποθήκη.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε κατά τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής 21/8, σε αποθηκευτικό χώρο εργοστασίου ξυλείας, στη Δ.Ε. Μακρυχωρίου του δήμου Τεμπών Λάρισας. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν δεκαέξι πυροσβεστικοί υπάλληλοι με επτά οχήματα, ενώ από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.

Για τα ανωτέρω περιστατικά, προανάκριση διενεργείται από τα αρμόδια ανακριτικά τμήματα.
Για το ανωτέρω περιστατικό επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη και ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας».

Φωτο Μάνη Λακωνίας: AΠΕ-ΜΠΕ/Παναγιώτης Κούρος

Ο απολογισμός του 24ωρου

Όπως ανακοίνωσε το Πυροσβεστικό Σώμα: «Από τις 7μμ της 21-08-2020 έως τις 7μμ της 22-08-2020, εκδηλώθηκαν 54 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 685 πυροσβέστες με δεκαπέντε (15) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 207 οχήματα και περιοδικά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

• Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα 22 Αυγούστου στην περιοχή Λαγκαδά του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας είναι σε εξέλιξη. Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης μετέβη από την έναρξη της για τον γενικό συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων και με εντολή του από τις μεσημεριανές ώρες βρίσκεται στην Ανατολική Μάνη κλιμάκιο της ΔΑΕΕ για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν 103 πυροσβέστες, 24 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 7 Α/Φ και 8 Ε/Π. Συνδράμουν υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών».

Προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου Πλήκτρο τρία) σε Αττική, Ν.Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Κύθηρα, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, νησιά Ιονίου, Β.Αιγαίου,Κάρπαθο & Κρήτη.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην ανατολική Μάνη

Μοιράσου το άρθρο: