Σοκάρουν οι εικόνες από drone της ΕΡΤ της «πληγωμένης» από το χτύπημα του μεσογειακού κυκλώνα Καρδίτσας, την επόμενη ημέρα της καταστροφικής πλημμύρας, ενώ ακόμη και σήμερα, πέντε ημέρες μετά, χωριά σε Αργιθέα, Μουζάκι και Λίμνη Πλαστήρα παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ συνεργεία δίνουν μάχη για να ανοίξουν οι δρόμοι και να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε ύδρευση και ηλεκτροδότηση.

Με σχοινιά απεγκλώβισαν το ηλικιωμένο ζευγάρι στην Οξυά, ενώ στο νερό παραμένουν σπίτια στον κάμπο της Καρδίτσας. Ζημιές έχει υποστεί και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Συγκεκριμένα, το σύνολο του υπόγειου χώρου του μουσείου γέμισε με νερά και λάσπη σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων.

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι κάτοικοι στα χωριά των Φαρσάλων, καθώς στη λάσπη είναι βουτηγμένα τα νοικοκυριά, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών είναι πλημμυρισμένα και εκατοντάδες ζώα είναι νεκρά. Στο πλευρό των πληγέντων είναι η πολιτεία, ενώ άμεσες θα  είναι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Αλλά και στην Κεφαλλονιά , οι κάτοικοι στην Αγία Ευφημία προσπαθούν με κάθε τρόπο να σώσουν τις περιουσίες τους,  καθώς το χωριό έχει πνιγεί στη λάσπη από τη θεομηνία του περασμένου Σαββατοκύριακου. Στο νησί βρίσκεται και κλιμάκιο του Συριζα για να κάνει αυτοψία

Συγκίνηση προκαλεί το μαζικό κίνημα συμπαράστασης που εκδηλώνεται τα τελευταία 24ωρα από φορείς, συλλόγους και μεμονωμένους πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας, προς τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς, όπου οι ανάγκες συνεχίζουν να είναι μεγάλες και να γίνονται συνεχώς εκκλήσεις από φορείς για τρόφιμα.

Όπως ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, 300 έως και 350 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν υποστεί μεγαλύτερης ή μικρότερης έκτασης ζημιές.

Επιπλέον περισσότερα από 280 συνεργεία ελέγχου επιχειρούν για την καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές από τον Ιανό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  στην ΕΡΤ και επεσήμανε ότι ήδη 300 άτομα εργάζονται για την καταμέτρηση των ζημιών μόνο στην περιοχή της Καρδίτσας.

Στο δήμο Καρδίτσας πιστώθηκαν 4 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις στους πολίτες που επλήγησαν ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος  μιλώντας  στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Πηγή: ΕΡΤ

Λήψεις drone: Γιώργος Παπαϊωάννου

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μητρούσιας, Μαρία Λάγιου, Δώρα Μήτρα, Μίνα Μαυρογιάννη

Μοιράσου το άρθρο: