Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (video)

Συμβολικό μήνυμα για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου προβλήθηκε στην πρόσοψη του Μεγάρου της Βουλής. Με κόκκινο και μαύρο χρώμα φωτίστηκε το ελληνικό κοινοβούλιο, χρώματα που συμβολίζουν το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας και το διαχρονικό πένθος. Στο μήνυμα της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισημαίνει την ανάγκη «η διεθνής κοινότητα να φέρνει στο φως και να καταδικάζει ενέργειες αποτρόπαιης βαρβαρότητας».

«Πράξη ευθύνης προς τους προγόνους μας αλλά και τις μελλούμενες γενιές είναι η κατοχύρωση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Και προς τούτο πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε δήλωσή του μετά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) συμμετέχει με αντιπροσωπείες στους χώρους των εκδηλώσεων, χωρίς εξέδρες και καθίσματα για τους επίσημους. Στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα και στο Μνημείο της Γενοκτονίας του δήμου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες, ενώ ακούστηκαν, ωδή και μοιρολόι για τη γενοκτονία των Ποντίων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) διοργάνωσε τελετή στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη.

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (video)Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό του covid-19, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι καταθέσεις στεφάνων με την παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων.

Από το 1915 έως και το 1923 θα αφανιστούν οι Ελληνικές κοινότητες του Πόντου και θα ξεριζωθεί το σύνολο του Ποντιακού Ελληνισμού από τις πατρογονικές εστίες τους. Εκεί που έζησε και μεγαλούργησε για τρεις χιλιετίες.

Ο τουρκικός στρατός θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα. Δολοφονίες, ανείπωτα βασανιστήρια, τάγματα εργασίας. Όσοι Πόντιοι γλιτώσουν, θα περιπλανηθούν για μήνες στα άνυδρα εδάφη της Ανατολίας και οι ζωές τους θα σκορπίσουν στον άνεμο όπως οι κόκκοι της άμμου.

Τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και της Καβάλας θα υποδεχθούν τους Πόντιους πρόσφυγες. Με υλικά τα κουρέλια, τον τσίγκο, τις λαμαρίνες, τις σανίδες και το πισσόχαρτο οι Πόντιοι ανασυνθέτουν από την αρχή τη γειτονιά τους. Μια γειτονιά που ερήμωσε ξαφνικά στην παλιά πατρίδα και μια καινούρια γειτονιά που γεννιέται και απλώνεται σε μια νέα πατρίδα.

Το τραύμα του ξεριζωμού θα ακολουθεί για πάντα τους Πόντιους πρόσφυγες. Θα επηρεάσει αργότερα τόσο τη διαμόρφωση της προσφυγικής μνήμης όσο και τη συγκρότηση της ιδιαίτερης προσφυγικής ταυτότητας.

«Η ανάληψη της ευθύνης για ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος και η ειλικρινής μεταμέλεια αποτελούν δείγμα γενναιότητας και ευθύνης ηγετών, που προσβλέπουν σε ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των λαών» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «οφείλουμε να αναλογιστούμε την τεράστια συμβολή και ενεργό συμμετοχή των διασωθέντων Ελλήνων του Πόντου στην ανόρθωση του ελληνικού κράτους υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στην οικονομική ανάταση, καθώς και στην άνθηση της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού κατά τον 20ο αιώνα». Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι «η διεθνής κοινότητα έχει χρέος να φέρνει στο φως και να καταδικάζει ενέργειες αποτρόπαιης βαρβαρότητας, όπως η συστηματική εξολόθρευση αθώων πολιτών, προκειμένου όχι μόνο να διαφυλαχθεί η μνήμη των θυμάτων αλλά και να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον».

«Πριν από έναν αιώνα, οι Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα μιας πρωτοφανούς θηριωδίας. Διώχθηκαν, εκτοπίστηκαν, αφανίστηκαν. Όσοι γλίτωσαν, άφησαν πίσω τις πατρογονικές εστίες για να αναστηθούν στην μητέρα-πατρίδα. Με τη λύρα τους να θρηνεί ακόμη τον ξεριζωμό. Αλλά και με το δοξάρι της να τραγουδά την ελπίδα. Και να ζητά δικαίωση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Η Πολιτεία ανταποκρίθηκε ομόψυχα στο αυτονόητο καθήκον της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Και αγωνίζεται για τη διεθνοποίηση και την παγκόσμια προβολή της. Ταυτόχρονα η Ελλάδα ενσωματώνει στη νέα πορεία της το δυναμισμό των παιδιών της του Πόντου. Εκείνων που κρατούν ζωντανή τη μνήμη και τις παραδόσεις του τόπου τους. Θα τιμούμε την «Ημέρα Μνήμης» μέχρι να ξημερώσει η Ημέρα της Δικαίωσης!”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορεί να αποδοθεί στους 353.000 σφαγιασθέντες Ποντίους είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη τους. Να διατηρήσουμε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμά τους, τη μοναδική κουλτούρα τους. Και φυσικά να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αφού μόνο μέσα από την αποδοχή της ιστορικής αλήθειας μπορεί να υπάρξει ειλικρινής συνεργασία ανάμεσα στους λαούς. Η γνώση της ιστορίας δεν αποτελεί μόνο χρέος προς όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, αλλά και ισχυρό θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός πιο σταθερού και ειρηνικού μέλλοντος» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μήνυμα για τη Γενοκτοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ανήρτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, στον λογαριασμό του στο twitter.

«Σήμερα, 19 Μαΐου, τιμούμε και θυμόμαστε τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η μνήμη τους θα παραμένει για πάντα ζωντανή. Δεν ξεχνούμε», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ανήρτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, στον λογαριασμό του στο twitter. «19.5.2020 – Σήμερα είναι Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση και κάνουμε κάθε προσπάθεια να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού», σημειώνει ο κ. Βλάσης.

“Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα την καθοριστική συμβολή των Ποντίων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, στην κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ανόρθωση της χώρας”, αναφέρει σε μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει ότι η “αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η ανάδειξή τους σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον”.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά στο μήνυμά της αναφέρει μεταξύ άλλων: “Ένα από τα πιο δυναμικά και δημιουργικά κύτταρα του ελληνισμού που έρχεται μέσα από τα βάθη των αιώνων και κάνει αισθητή την παρουσία του παντού, σε όλους τους κοινωνικούς τομείς. Οι Πόντιοι κοιτάνε πάντα μπροστά, όμως δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους. Ενωμένοι, με τις παραδόσεις τους, τιμούν τους προγόνους τους και μαζί όλοι οι Έλληνες αγωνιζόμαστε να αναγνωριστεί η γενοκτονία από όλες τις χώρες του πλανήτη. Να ζητήσουν συγνώμη επιτέλους οι Τούρκοι για το έγκλημα. Αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής ημέρας μνήμης που καθιερώθηκε το 1994 ομόφωνα από τη Βουλή με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου. Τιμή στον Ποντιακό Ελληνισμό είναι το αντίδοτο στη λήθη”.

“Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων”, τονίζει στο μήνυμα του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι “πρέπει να αναδειχθεί και να στηριχθεί από το ελληνικό κράτος η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων όλων των γενεών, μακριά από τις διάφορες αντιδραστικές εθνικιστικές ρητορικές μίσους”. Παράλληλα, εκφράζει αλληλεγγύη στους χιλιάδες ομογενείς “που ύστερα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης εγκαταστάθηκαν στην πατρίδα μας και συνεχίζουν μετά από τόσα χρόνια να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης”.

Η “Ελληνική Λύση”, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή για τον Ελληνισμό του Πόντου, που δέχτηκε τη συστηματική εξόντωση από το κίνημα των Νεότουρκων από το 1914 μέχρι το 1923, με αποτέλεσμα 353.000 Έλληνες να βρουν τραγικό θάνατο και 1.130 εκκλησίες, 960 σχολεία, 815 κοινότητες να καταστραφούν», αναφέρει και σημειώνει: «Η Ελληνική Λύση δεν ξεχνά και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε αυτή η θηριωδία των Τούρκων να αναγνωριστεί διεθνώς ως Γενοκτονία και να αποδοθεί δικαιοσύνη, τιμή και αναγνώριση στα θύματα του τουρκικού κράτους».

«Ας προσευχηθούμε για όλα τα αδικοχαμένα θύματα της Γενοκτονίας των Έλλήνων του Πόντου, για τους συγγενείς και τους φίλους, για τους λαούς, που υπέφεραν μία μοίρα παρόμοια με τη δική μας. Έίθε ο Κύριος να αναπαύσει τις ψυχές τους, και εμάς να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε επαρκώς τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες, που μας έστειλε», σημειώνει μεταξύ άλλων σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και επισημαίνει: «Είμαι βέβαιος ότι οι έκτακτες καταστάσεις πρώτα απ’ όλα ενώνουν τους ανθρώπους, ξυπνάνε στον άνθρωπο υγιείς δυνάμεις, ανοίγουν νέους τρόπους συνεργασίας, αλληλεπίδρασης, βοήθειας».

«Κανείς δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται. Ελάχιστο χρέος μας, απέναντι σε όλα τα αθώα θύματα, να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων,ενώ με πρωτοβουλία του αναρτήθηκε και σχετικό πανό στο κτίριο της Περιφέρειας (Λ. Συγγρού 15-17).

«Η ιστορική μνήμη και ο σεβασμός της είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την επικράτηση της ειρήνης. Στηρίζουμε τον αγώνα για αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας που συνιστά η Γενοκτονία των Ποντίων», γράφει στο tweet του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Πηγή:ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος