Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, που προβλέπει την επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας, για το χρονικό διάστημα από 16 Μαρτίου 2020 έως 30 Μαρτίου 2020. Η θεία λειτουργία τις Κυριακές θα τελείται 7 με 8 το πρωί και θα είναι λιτή, ενώ μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου (11/4), αναστέλλονται οι καθημερινές λειτουργίες, ακόμα και οι προγραμματισμένες βαφτίσεις και οι γάμοι, ενώ οι κηδείες θα πραγματοποιούνται σε στενό οικογενειακό κύκλο, αποφάσισε χθες, η Ιερά Σύνοδος σε έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή, με σύντομη παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τμ επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους.

Στις εισόδους των χώρων λατρείας θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους πιστούς.

Οι παραπάνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται ενταγμένοι εντός δημοσίων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (πχ νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων) και ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (πχ συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων).

Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν στις ιερές μονές της Αθωνικής Πολιτείας, λαμβάνονται με απόφαση του Διοικητού του Αγίου Όρους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Ιεράς Κοινότητας.

Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία και διαχείριση των κοιμητηρίων επιβλέπουν την ορθή εφαρμογή και οφείλουν να αποτρέπουν την προσέλευση προσώπων, στα οποία δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην τελετή, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.

Ακόμη, σύμφωνα με την ΚΥΑ, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας αποκλειστικά προς τον σκοπό μετάδοσης από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του απολύτως αναγκαίου προσωπικού του μέσου.

Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο πρωθυπουργός μέσω Twitter ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση αναστέλλει τις λειτουργίες, σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. «Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή», διευκρίνισε, υποστηρίζοντας ότι η προστασία της δημόσιας υγείας «επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επεσήμανε ότι η απόφαση θα έχει ισχύ από τις 16 έως και τις 30 Μαρτίου και διευκρίνισε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας (σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και την ατομική προσευχή. Η εκκλησία έκανε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η κυβέρνηση με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας έπρεπε να πάει ένα βήμα παραπέρα, επισήμανε η Νίκη Κεραμέως.

«Με μεγάλη καθυστέρηση ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αυτό που είχε ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση και από την πρώτη στιγμή απαιτούσε η Επιστημονική κοινότητα», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Έπρεπε να περάσουν δέκα μέρες, να συνωστιστούν και να μεταλάβουν στις εκκλησίες χιλιάδες πιστοί, να βρεθεί η χώρα στη δίνη της πανδημίας για να πράξει ο πρωθυπουργός το αυτονόητο», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ειλικρινά, αυτή η πολυήμερη αργοπορία, καθαρά για λόγους μικροκομματικού υπολογισμού και εσωκομματικών ισορροπιών, να μην έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη μεγάλη μάχη που δίνει η ελληνική κοινωνία ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού».

Σχόλιο Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής

«Η απόφαση της Κυβέρνησης για την εκκλησία είναι σωστή. Δεν είναι ώρα για μισόλογα και μισές αποφάσεις, που δεν αναιρούν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Αυτή η πρόταση εξάλλου είχε γίνει από τη Φώφη Γεννηματά εδώ και μια εβδομάδα και επαναλήφθηκε στη χθεσινή επικοινωνία της με τον Πρωθυπουργό», ανακοίνωσε το ΚΙΝΑΛ.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Μαρία Σταυροπούλου

Μοιράσου το άρθρο: