Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν, πριν τεθεί σε ισχύ στις 6 το πρωί, η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα. Για όσους εγκλωβίστηκαν στην ουδέτερη ζώνη, η αναμονή έφτανε τις 7 ώρες για πέντε χιλιόμετρα, όπως ανέφεραν μαρτυρίες. Η λύση δόθηκε περίπου στις 8 το πρωί, όταν άνοιξαν για λίγο τα σύνορα και πέρασαν περισσότερα από 100 αυτοκίνητα.  Ούτε ουρές, ούτε καθυστερήσεις σημειώνονται πλέον, στον Προμαχώνα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση.

Τρία κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τα δειγματοληπτικά τεστ.

12.000 Σέρβοι έχουν ήδη περάσει τα σύνορα. Συνολικά 100.000 άτομα έχουν εισέλθει από την 1η Ιουλίου και κατά μέσο όρο ημερησίως περνάνε τα σύνορα 3.000 Ρουμάνοι.  Όλοι οι Σέρβοι ταξιδιώτες  υπεβλήθησαν σε τέστ για τον κορονοϊό απο υγειονομικά συνεργεία. Προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση απο τους εγκλωβισμένους που διαμαρτυρήθηκαν για την πολύωρη παραμονή τους στα σύνορα μέχρι την έναρξη της ισχύος του απαγορευτικού.

Η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία από τις 6  το πρωί έως τις 15 του μήνα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, στη γειτονική χώρα. Στο διάστημα αυτό αναστέλλεται η διέλευση Σέρβων υπηκόων στην Ελλάδα από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου, με μόνη εξαίρεση αν υπάρχουν ουσιώδεις λόγοι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κάλεσε τους πολίτες που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα να μην το πράξουν για να μην ταλαιπωρηθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει σύντομα την απόφαση που έλαβε χθες για την απαγόρευση εισόδου των Σέρβων πολιτών. Ο κ. Ντάτσιτς σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας δήλωσε ότι η απόφαση της Ελλάδας λήφθηκε εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης στη Σερβία και διότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό κάποιοι Σέρβοι τουρίστες, που πέρασαν τα σύνορα τις προηγούμενες ημέρες. Εκτίμησε ότι, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τη νέα αξιολόγηση των δεδομένων για την επιδημία, θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από τη Σερβία.

Ανταπόκριση: Λεωνίδας Κασάπης

Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Σχετική είδηση:

Εντατικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου-Συρροή Σέρβων πριν από την απαγόρευση (video)

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: