Έκτος νεκρός από τις επιπλοκές του κορονοϊού-Ελπίδα από το νεογέννητο στο “Αττικόν” (video)

Και έκτος άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη χώρα μας από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για 70χρονο ασθενή που νοσηλευόταν με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη στην Καστοριά. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των ασθενών που διασωληνώθηκαν αυξήθηκε σε 20. Νέο τηλεοπτικό μήνυμα αναμένεται απο τον πρωθυπουργό το απόγευμα. Το μέτρο απαγόρευσης πτήσεων από και προς Ελλάδα εξετάζει η κυβέρνηση.

Στα 418 ανέρχονται τα κρούσματα, σύμφωνα με χθεσινή την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Όπως ανακοίνωσε χθες, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είχαμε επιπλέον 31 κρούσματα, ενώ σημείωσε πως απο το σύνολο των κρουσμάτων τα 64 είναι χωρίς γνωστή επιδημιολογική έκθεση στον ιό. Την ίδια ώρα 79 ασθενείς νοσηλεύονται, από τους οποίους οι 13 βρίσκονται διασωληνωμένοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

‘Εγκυος που διαγνώστηκε με κορονοϊό, γέννησε αγοράκι 4 κιλών στο νοσοκομείο “Αττικόν”, με καισαρική για να αποτραπεί ο κίνδυνος, όπως ανακοινώθηκε. Η 24χρονη βρίσκεται σε απομόνωση, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί εξετάσεις στο βρέφος, οι οποίες σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες βγήκαν αρνητικές. Η κλινική εικόνα τόσο της λεχώνας όσο και του βρέφους χαρακτηρίζεται καλή. Η 24χρονη είχε επισκεφτεί με τα πρώτα συμπτώματα το “Θριάσιο”, όπου οι γιατροί διαβεβαίωσαν ότι τηρήθηκαν όλα τα μέτρα, ενώ η γυναίκα μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο “Αττικόν”, σύμφωνα με οδηγίες του γυναικολόγου της.

«Και μέσα στις δυσκολίες γεννήθηκε η ελπίδα». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Υγείας σε tweet του αναφέρεται στην πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα η οποία γέννησε ένα αγοράκι, ενώ ήταν θετική στον κορονοϊό.

Στην Καστοριά δυο άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ενώ ακόμη ένας υπέκυψε σήμερα. Πρόκειται για 70χρονο, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ότι ήταν θετικός στον ιό. Η σύζυγός του νοσηλεύεται σε απομόνωση. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 19, ενώ δεκάδες επισκέψεις για πιθανά κρούσματα αναφέρουν ιδιώτες γιατροί και εργαστήρια.

Σε υποχρεωτικό έλεγχο του προσωπικού του νοσοκομείου Καστοριάς για τον κορονοϊό προχωρά η διοίκηση του κατόπιν συνεννόησης με τον ΕΟΔΥ. Χθές έδωσαν δείγμα 30 άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου, σήμερα Πέμπτη, 70 άτομα και μέχρι αύριο θα’ χουν δώσει όσοι από τους νοσηλευτές, τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου βρίσκονται σε καραντίνα ή σε υποχρεωτικές αναρρωτικές άδειες.

Στην Καλαμάτα, αρνητικά στον κορονοϊό βρέθηκαν 21 δείγματα που σχετίζονται με τα δύο κρούσματα –γιατρός και νοσηλεύτρια– στην καρδιολογική κλινική της πόλης. Η διοίκηση του νοσοκομείου περιμένει και τα υπόλοιπα αποτελέσματα για να αποφασίσει για την λειτουργία της κλινικής.

Σε καραντίνα παραμένουν τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά της Κοζάνης. Δημοτικός υπάλληλος παραδίδει καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους. Η παράδοση δωρεάν φαρμάκων επεκτείνεται και στα 52 χωριά που ανήκουν στον Δήμο Βοΐου, ενώ σε ισχύ παραμένει η έκκληση για επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι δεν ήταν θετικός στον κορονοϊό, ο 65χρονος που εξέπνευσε χθες στην Κοζάνη.

Στη Θεσσαλονίκη, ένας ακόμη άνθρωπος διασωληνώθηκε στο ΑΧΕΠΑ κι άλλος ένας εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιδημιολόγων του ΕΚΠΑ (Πανεπιστήμιο Αθηνών) , ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι από 2.000- 3.000, με ήπια συμπτώματα “που κρατούν τον ασθενή στο σπίτι”.

Αναστέλλεται έως τις 30 Μαρτίου η είσοδος επισκεπτών-προσκυνητών στη χερσόνησο του ‘Αθω εξαιρουμένων των ενταύθα εργαζομένων και των απαραίτητων επαγγελματιών, ανακοίνωσε η διοίκηση του Αγίου Όρους.

Κατ’οίκον κλιμάκια του ΕΟΔΥ για στατιστική έρευνα

Πεντακόσια κλιμάκια (συνεργεία) του ΕΟΔΥ θα διενεργούν δειγματοληπτικά τεστ κορονοϊού σε σπίτια ασθενών που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, για καθαρά επιδημιολογικούς- στατιστικούς λόγους. Είκοσι δειγματοληψίες την ημέρα είναι καλός αριθμός για να αξιολογούν οι λοιμωξιολόγοι την κατάσταση, όπως ανακοινώθηκε.

Πρωτοποριακή μελέτη στην Ελλάδα

Κλινικές μελέτες για τον συνδυασμό φαρμάκων που θα καταπολεμήσουν την πανδημία, διεξάγονται στην Ελλάδα.

Ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων καθορίζουν σήμερα και αύριο τα κριτήρια (θεραπευτικό σχήμα, δοσολογία) καθώς και το προφίλ ασθενών  που θα λάβουν συγκεκριμένο συνδυασμό φαρμάκων με στόχο να αποτραπεί η επιδείνωση και η αναπνευστική ανεπάρκεια, που διαπιστώνονται την 5η -7η ημέρα της νόσου, ενώ έχουν προηγηθεί ήπια χαρακτηριστικά.

Κατά την χθεσινή ενημέρωση από τον καθηγητή Τσιόδρα έγινε αναφορά και στις προσπάθειες της Κίνας, όπου αναμένονται αποτελέσματα στα τέλη Απριλίου, καθώς και της Γαλλίας, όπου φαρμακευτική εταιρεία προσέφερε στη γαλλική κυβέρνηση αρκετά εκατομμύρια δόσεις ειδικού φαρμάκου για την ελονοσία.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με επιστολή του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ζήτησε «την χορήγηση του Plaquenil (δραστική ουσία υδροχλωροκίνη) με συνταγή φυλασσομένη επί διετία, όπως έχει γίνει για το TAMIFLU και για τα άλλα αντιϊκα φάρμακα», αναφέροντας ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος πολύ σύντομα να μην μπορούν να προμηθευτούν το σκεύασμα, ασθενείς που το έχουν πραγματική ανάγκη και να διακόψουν τη θεραπεία τους με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία τους.

‘Οπως τόνισε χθες ο κ. Τσιόδρας οι ασθενείς που νοσηλεύονται λαμβάνουν ειδική αντιϊκή θεραπεία, ενώ δεκατέσσερα άτομα έχουν λάβει εξιτήριο.

Ο διαδραστικός χάρτης με τη διασπορά των κρουσμάτων στη χώρα μας και στον κόσμο

Ο μέσος όρος των ασθενών κυμαίνεται στα 70 έτη και η πλειοψηφία των κρουσμάτων προέρχεται από την περιοχή της Αθήνας. Τέλος, τονίστηκε πως έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 6.000 τεστ ελέγχου του ιού.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε τις συστάσεις και τις οδηγίες προς τον γενικό πληθυσμό, ενώ διευκρίνισε ότι ενδεχόμενος αρνητικός έλεγχος, δεν αποκλείει την πιθανότητα ο ασθενής να βρίσκεται στην περίοδο επώασης του κορονοϊού.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε επιστολές συναδέλφων προς την κυβέρνηση προκειμένου αυτή να λάβει περισσότερα μέτρα, τονίζοντας πως ο «πανικός» δεν βοηθάει και προσθέτοντας πως αυτή την ώρα χρειάζεται η «καλόπιστη κριτική».

 Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Η μόνη αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης του κορονοϊού είναι μέσω του μοριακού τεστ που διενεργείται στα πιστοποιημένα εργαστήρια, τονίζουν οι εκπρόσωποι της επιτροπής για την αναχαίτισης της επιδημίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για την ασφάλεια και την αξιοπιστία των διαγνωστικών τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς, να πάρουν άμεσα επίσημη θέση σχετικά με την ασφάλεια αυτών των προϊόντων που διακινούνται στην αγορά και μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα, ζητά να απαγορευτεί η πώληση .

Επίσης ο ΙΣΑ ζητά να αυξηθούν οι πιστοποιημένες δομές που κάνουν τα διαγνωστικά τεστ με την αξιόπιστη μοριακή μέθοδο.

Στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής για την αναχαίτιση της επιδημίας, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκε μεταξύ άλλων ο μεγάλος κίνδυνος της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού και τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστούν συνθήκες ασφάλειας για τους εργαζόμενους στο σύστημα Υγείας.
Ο ΙΣΑ ζητά επίσης να ληφθούν άμεσα μέτρα για την οικονομική στήριξη των ιδιωτικών ιατρείων και των πολυιατρείων ‘που παραμένουν στην πρώτη γραμμή”.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Σοφία Ζουζέλη, Δέσποινα Αμαραντίδου, ‘Αντζελα Ζούγρα, Σόνια Φίλη, Ηλίας Μαραβάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος