Μετά τη γέννηση του βρέφους, η μητέρα βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Πρόκειται για γυναίκα Αφρικανή από το Κέντρο Υποδοχής Ριτσώνας.
Προήλθε σε δημόσιο νοσοκομείο προκειμένου να γίνει ο τοκετός. Αναμένονται τα αποτελέσματα του τεστ στο οποίο υποβλήθηκε το νεογέννητο. Αρνητικό στο τεστ βγήκε συγγενικό της πρόσωπο.

Ο ΕΟΔΥ έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό και ιχνηλατεί όλες τις επαφές της γυναίκας. Ήδη 11 άτομα έχουν μπει σε απομόνωση σε ειδική υγειονομική μονάδα μέσα στην δομή.

«Ο μηχανισμός κινήθηκε άμεσα και εφαρμόστηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο, Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος μετέβη στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας, μετά τη διαπίστωση ότι γυναίκα που διαμένει εκεί βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.

Ο κ. Λογοθέτης εμφανίζεται καθησυχαστικός για το κρούσμα. Όπως επισημαίνει, «δεν ανησυχούμε. Η δομή είναι μεγάλη και οι άνθρωποι μένουν σε απόσταση ο ένας από τον άλλο».

Κατά την επίσκεψή του στη δομή ο γενικός γραμματέας μίλησε με το προσωπικό και τους διαμένοντες. Όπως αποφασίστηκε, αύριο θα γίνουν τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού σε αυτούς που έχουν ιχνηλατηθεί ως πιθανές επαφές της γυναίκας και οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε περιορισμό, αλλά και στο προσωπικό της δομής. Επίσης, το απόγευμα θα παραδοθεί μεγάλη ποσότητα από γάντια και μάσκες στους διαμένοντες. Εξάλλου, στη δομή αποφασίστηκε να υπάρξει αυξημένη επιτήρηση για τις επόμενες 14 ημέρες με διαρκείς ελέγχους της αστυνομίας.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ενημερώνει ότι βρέθηκε θετική στο τεστ για τον Covid-19, μετά τη γέννηση του βρέφους της, αλλοδαπή γυναίκα η οποία προσήλθε σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας για την διαδικασία του τοκετού. Αναμένονται τα ιατρικά αποτελέσματα των εξετάσεων για το βρέφος. Η γυναίκα διαβιεί στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα Ευβοίας.

Επισημαίνεται ότι εξετάστηκε και φιλικό πρόσωπο που συγκατοικούσε με την γυναίκα, το οποίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ιατρικού ελέγχου, δεν είναι φορέας του ιού Covid-19.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ιχνηλατεί ήδη όλες τις επαφές του κρούσματος εντός των προηγούμενων ημερών και προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των διαμενόντων και των εργαζομένων».

O ΔΟΜ

Με την ευκαιρία της εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού σε γυναίκα που διαμένει στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που έχει την ευθύνη διαχείρισης της δομής, εξέδωσε ανακοίνωση όπου υπογραμμίζεται ότι το προσωπικό του διεθνούς οργανισμού συνεχίζει να εργάζεται στη δομή χρησιμοποιώντας εξοπλισμό ασφαλείας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο ΔΟΜ «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή επιπλέον στήριξης στους διαμένοντες αυτές τις δύσκολες ώρες».

Ο ΔΟΜ, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, έχει ήδη μοιράσει στους διαμένοντες καθαριστικά είδη, ενώ όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι και οι χώροι εργασίας του προσωπικού απολυμαίνονται μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, ο διεθνής οργανισμός συνεχίζει να παρέχει ενημέρωση για τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, μοιράζοντας και μεταφράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια με οδηγίες, όπως αυτές εκδίδονται από τις ελληνικές Αρχές.

«Η ενημέρωση αποτελεί κλειδί για την ασφάλεια. Η ασφάλεια του προσωπικού και των διαμενόντων παραμένει προτεραιότητά μας και θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε επιπλέον πρωτοβουλία ληφθεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: