Ελληνική Υπηρεσία του ΒBC: Γέφυρα Ελλάδας-Βρετανίας

Δεκατέσσερα χρόνια αφότου σίγασε η Ελληνική Υπηρεσία του BBC και ογδόντα χρόνια μετά τη γέννησή της, πρώην εργαζόμενοι, στελέχη, πρώην επικεφαλής, ιστορικοί αλλά και ακαδημαϊκοί, Έλληνες και Βρετανοί, τίμησαν την ύπαρξη και την προσφορά της.

Αυτό έγινε στο πλαίσιο μιας συγκινητικής, επιμορφωτικής και διδακτικής Επετειακής Ημερίδας για τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της με τίτλο «Εθνική Οπτικοακουστική Μνήμη και η Ελληνική Υπηρεσία του BBC, 1939-2019» που διοργάνωσε στο αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η Ερευνητική Μονάδα για την Τεκμηρίωση και Μελέτη της Ιστορίας του Ελληνικού Τύπου (ΕΤΜΙΕΤ) του Κέντρου Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ), τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Μεγάλο δημοσιογραφικό σχολείο

Από το 1939 έως το 2005 λειτούργησε στο Λονδίνο ένας ραδιοφωνικός σταθμός πολύ διαφορετικός από τους άλλους. Ήταν η Ελληνική Υπηρεσία του BBC (ΕΥ), που υπήρξε ένα μεγάλο δημοσιογραφικό σχολείο, όπως και το ίδιο το BBC αποτελεί τμήμα της ιστορίας του 20ού αιώνα,  τόνισε στον χαιρετισμό της κατά την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας η διευθύντρια του ΚΕΝΙ και πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χριστίνα Κουλούρη.

[iframe_pdf src=”https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2019/12/BBC.pdf” width=”100%” height=”400″][/iframe_pdf]

Οι εκπομπές της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC ήταν εναλλακτικές και προσέγγιζαν με πρωτότυπο τρόπο τα γεγονότα και την επικαιρότητα. Ελευθερία έκφρασης και αξιοπιστία ήταν τα μεγάλα «όπλα» της, υποστήριξε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) Πάνος Κουάνης. Μεγάλο σχολείο δημοσιογραφίας τη χαρακτήρισε η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ΕΡΤ Μαρία Κουφοπούλου.

Γέφυρα Ελλάδας – Βρετανίας

Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας οι πρώην διευθυντές της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC Παύλος Ναθαναήλ, David Perman, Χρήστος Πήττας και Ρόζυ Βουδούρη με τους πρώην senior producer Βύρωνα Καρύδη και πρώην producer Έρση Βατού, εξήγησαν για ποιον λόγο η Ελληνική Υπηρεσία του ΒBC υπήρξε γέφυρα Ελλάδας-Βρετανίας και σημαντική σχολή δημοσιογραφίας.

Στη φιλοσοφία της λειτουργίας του BBC αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους ο Παύλος Ναθαναήλ, που συντόνιζε τη συνεδρία, και ο Χρήστος Πήττας.

Την αντικειμενικότητα του BBC και της Ελληνικής Υπηρεσίας εκθείασε ο Παύλος Ναθαναήλ. Στο BBC, είπε, ακούγονταν όλες οι απόψεις, χωρίς ο δημοσιογράφος/παραγωγός να προβάλει την προσωπική του γνώμη, αλλά μεταφέροντας όλες τις πληροφορίες αφού πρώτα τις είχε εξακριβώσει και διασταυρώσει.

Ελληνική Υπηρεσία του ΒBC: Γέφυρα Ελλάδας-Βρετανίας
Ο πρώην διευθυντής της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC Χρήστος Πήττας (ΑΠΕ-ΜΠΕ/Π. Σαΐτας)

Φιλοσοφία του BBC ήταν η αμεροληψία, το να προσφέρει όχι μόνο σφαιρική και πολύπλευρη ενημέρωση, αλλά να συμβάλει και στη μόρφωση του κοινού, να θέτει ερωτήματα και να βάζει τον ακροατή σε σκέψεις, σημείωσε ο Χρήστος Πήττας και χαρακτήρισε ορόσημο στις σχέσεις ΕΡΤ-BBC το εξάμηνο επιμορφωτικό σεμινάριο που έκαναν το 1989 στελέχη του BBC σε δημοσιογράφους και παραγωγούς της ΕΡΤ, στη διάρκεια του οποίου επαναλειτούργησε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βορείου Αιγαίου η Ε.ΡΑ. Μυτιλήνης.

Η τελευταία διευθύντρια της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC Ρόζυ Βουδούρη περιγράφει στην ΕΡΤ τις τελευταίες ημέρες της υπηρεσίας.

Η είδηση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, αμερόληπτη, έγκυρη, ακριβής, εξισορροπημένη και από αυτήν δεν θα πρέπει να γίνονται γνωστές οι πολιτικές ή οι άλλες απόψεις του δημοσιογράφου, τόνισε η Έρση Βατού και αναφέρθηκε εκτενώς στη σημαντικότητα του σεμιναρίου και στα οφέλη που αποκόμισαν οι δημοσιογράφοι και οι παραγωγοί της ΕΡΤ που δούλεψαν δίπλα στα στελέχη του BBC.

Ελληνική Υπηρεσία του ΒBC: Γέφυρα Ελλάδας-Βρετανίας
Η πρώην παραγωγός της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC Έρση Βατού (ΑΠΕ-ΜΠΕ/Π. Σαΐτας)

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας οι ιστορικοί Sian Nikolas, Richard Clogg, Γιούλα Κουτσοπανάγου και ο πρώην Programme Organiser της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC Μπάμπης Μεταξάς, με συντονιστή τον Aled Jones, αναφέρθηκαν στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έδρασε η Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Μανώλης Δρεττάκης, ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, οι δημοσιογράφοι Μαρία Καραβία, Βασίλης Καπετανγιάννης, Νικόλας Βαφειάδης, Θανάσης Γκαβός, Νάγια Χατζηπάνη, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Φελλίδης.

Για την προσφορά της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC και για την έρευνα σχετικά με την διάσωση της προφορικής ιστορίας της που διεξάγει το Πάντειο Πανεπιστήμιο, μίλησε στην ΕΡΤ η ιστορικός Γιούλα Κουτσοπανάγου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους ομιλητές στο αρχείο της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC, το οποίο από το 2005 έχει δωρηθεί στην Βουλή των Ελλήνων, ζητώντας επίμονα να αξιοποιηθεί και να βγει προς τα έξω.

Χορηγοί της Ημερίδας ήταν η ΕΡΤ ΑΕ, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), η Ένωση Συντακτών Περιοδικού & Ηλεκτρονικού Τύπου, και οι Εκδόσεις Παπαζήση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος