Ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης στα σύνορα-Συνεχείς προσπάθειες παράνομης εισόδου (video)

Ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης σε ξηρά και θάλασσα, για να μην περάσουν στη χώρα, μετανάστες και πρόσφυγες που συνωστίζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου. Λίγο πριν τις 10 το πρωί σημειώθηκαν νέα επεισόδια με δακρυγόνα και χημικά που έπεσαν από την τουρκική πλευρά, με τις ελληνικές δυνάμεις να κρατούν τους μετανάστες έξω από τη συνοριογραμμή. Στον Έβρο θα βρεθεί αύριο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ο οποίος θα έχει συνεχείς συσκέψεις για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Τέταρτη μέρα έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και οι ελληνικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν έξω από τη συνοριογραμμή τους παράνομους μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν με κάθε μέσο να εισβάλουν στον ελληνικό χώρο.

Από τις 06.00 της Κυριακής ως τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας κατά μήκος των συνόρων του Έβρου έγιναν σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος. Κάποιοι από τους μετανάστες προσπάθησαν να κόψουν το φράκτη, κάποιοι άλλοι να περάσουν τον ποταμό.

Όπως ενημερώνουν κυβερνητικές πηγές από τις 06.00 το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου συνολικά σε 4.354 άτομα. Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 42 παράνομοι μετανάστες, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο.

Από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας η συνολική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα.
  • Συνελήφθησαν συνολικά 183 άτομα.

Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης. Τα άτομα που δικάστηκαν σήμερα για παράνομη είσοδο στη χώρα καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.

Μιλώντας στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης ανέφερε πως τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αποτελούν ασύμμετρη απειλή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και επιβεβαίωσε πως το Λιμενικό Σώμα υπερασπίζεται τα σύνορα της χώρας που αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) έκανε γνωστό πως έλαβε αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εκκινήσει μια ταχεία επέμβαση στα εξωτερικά σύνορά της. «Εξετάζουμε πώς θα στηρίξουμε καλύτερα την Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.

Ο Τουρκικός στρατός μεταφέρει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τον Έβρο σε άλλα περάσματα. Στο Παζάρ Κουλέ, το τελωνείο στα τουρκικά σύνορα στον Έβρο, απέναντι από τις Καστανιές, από το πρωί και για κάποιες ώρες, μετανάστες και πρόσφυγες αποχώρησαν από το χώρο γύρω από το τελωνείο όπου περίμεναν μήπως ανοίξει τελικά η πύλη και ανοίξουν και τα σύνορα στις Καστανιές. Πολλοί ήταν οικογένειες Σύρων που είχαν φτάσει μέχρι δυο μέρες πριν στην περιοχή. Πούλμαν και ταξί περίμεναν εκεί κοντά και άρχισαν να καλούν τον κόσμο αν θέλει να επιβιβαστεί για να πάει στην Κωνσταντινούπολη, πολλοί το έκαναν και αναχώρησαν για την Πόλη.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής στην είσοδο με τις σιδερένιες μπάρες και στα γύρω χωράφια. Γύρω στο μεσημέρι άρχισαν να απωθούν τις μικρές ομάδες μεταναστών που είχαν αρχίσει να φτάνουν μπροστά στις μπάρες, από χώρες όπως η Αλγερία και το Αφγανιστάν λέγοντάς τους ότι δεν χωράει άλλος γύρω στην πύλη του Παζάρ Κουλέ.

Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι τους κατεύθυναν για να χρησιμοποιήσουν άλλους τρόπους για να περάσουν στην Ελληνική πλευρά, κυρίως στα στενά περάσματα του Έβρου. Οι πληροφορίες μας είναι ότι περίπου 5 με 10.000 βρίσκονται τώρα σε διάφορα σημεία των 212 χλμ του Έβρου, και θα προσπαθήσουν, απόψε ίσως να περάσουν απέναντι με φουσκωτές βάρκες και με τη βοήθεια διακινητών.

Συσκέψεις Τ.Α. – Μηταράκη στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου

Σειρά συσκέψεων στη Λέσβο και τη Χίο είχε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με σκοπό την ενημέρωση για δύο θέματα σχετικά με την αναβάθμιση -σε μέγιστο επίπεδο- των μέτρων φύλαξης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας και την προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Στη σύσκεψη στη Λέσβο συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, κ. Μουτζούρης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Κύτελης, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κ. Βέρρος, ο βουλευτής της ΝΔ του νησιού, κ. Αθανασίου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Αντίστοιχα, στη σύσκεψη της Χίου συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Μπουγδάνος, ο δήμαρχος του νησιού, κ. Κάρμαντζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά την ενημέρωση, η συζήτηση “επικεντρώθηκε στον συντονισμό και την εφαρμογή των αποφάσεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο”.

“Κλοιός ασφαλείας” από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Η ΕΡΤ βρέθηκε στη συνοριακή γραμμή πίσω από τον φράχτη του Έβρου όπου επιχειρούν ελληνική αστυνομία και ελληνικός στρατός. Πάνω από 10.000 αποτροπές μεταναστών και προσφύγων το τελευταίο 24ωρο.

Στοιβαγμένοι επάνω στα συρματοπλέγματα, εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούν για 4η ημέρα να περάσουν τα ελληνικά σύνορα. Σε μια προσπάθεια να διασπάσουν τις ελληνικές δυνάμεις, πετούν δακρυγόνα στην ελληνική πλευρά. Από το τουρκικό έδαφος γίνεται συντονισμένη χρήση χημικών με drone.

Στην προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός όσων περνούν τα σύνορα προς την Ελλάδα από αφύλακτα σημεία η αύρα ΑΙΑΣ της Ελληνικής αστυνομίας που επιχειρεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα εκτόξευε μπλε μπογιά ώστε να εντοπίζονται άμεσα όλοι όσοι επιχειρούν να περάσουν το φράκτη.

Στην απέναντι πλευρά των συνόρων οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες εξακολουθούν να πιέζουν τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα, κατευθύνοντάς τους προς άλλα περάσματα. Παράλληλα, όμως, αποθαρρύνουν τους χιλιάδες εγκλωβισμένους να πάρουν το δρόμο της επιστροφής προς την Αδριανούπολη και την Κωνσταντινούπολη.

Για την αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη πίεση στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας μας η Τουρκία χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πιόνια. Στο πλαίσιο αυτό διαδόθηκε η είδηση από τουρκικά μεσα ενημέρωσης με το ανάλογο οπτικό υλικό για νεκρό στον Έβρο. Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τη διέψευσαν κατηγορηματικά και έκαναν λόγο για επικίνδυνη προπαγάνδα από την πλευρά της Τουρκίας. Την «είδηση» διέψευσε μέσω Twitter και επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας:

Ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με πραγματικά πυρά – Σε επιφυλακή στα φυλάκια

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά πραγματοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις από τον Έβρο έως το Καστελόριζο. Δεύτερο αεροσκάφος C-130 μεταφέρει δυνάμεις των ΜΑΤ για να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο. Στην περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, στα νησιά δηλαδή, από τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο και πάλι θα διεξαχθούν ασκήσεις φορητού οπλισμού καθ’ όλη τη διάρκεια και της Τρίτης.

Τις τελευταίες ώρες επιχειρείται και πάλι μαζική μετακίνηση μεταναστών κοντά στο φυλάκιο «Καραγώγου» νότια από το Πέπλος του Έβρου κι εκεί μετακινήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Στρατιωτικές πηγές έλεγαν με ιδιαίτερο νόημα ότι οι Καστανιές και το χερσαίο κομμάτι των συνόρων έχει θωρακιστεί πάρα πολύ καλά και απ’ εκεί δεν πρόκειται να περάσει τίποτα. Η αναδιάταξη του σχεδιασμού για τον Έβρο προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια σημαντική θωράκιση από το βόρειο τμήμα και κάτω. Η εντολή από το Επιτελείο βασίζεται σε μια και μόνο λέξη, «αποτροπή».

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από τις τελευταίες συσκέψεις που έγιναν με τους Αρχηγούς και Επιτελείς, σχεδιάζεται μετακίνηση επιπλέον τμημάτων από μονάδες οι οποίες μάλιστα θεωρούνται πρώτης γραμμής με εξειδικευμένη εκπαίδευση ακόμη και στην αντιμετώπιση πλήθους.

Για τέταρτη νύχτα δεκάδες μετανάστες έμειναν στην ακτές του Έβρου από την τουρκική πλευρά, έχοντας ανάψει φωτιές για να ζεσταθούν και περιμένοντας το ξημέρωμα.

Από την Ελληνική πλευρά εθελοντές μαζεύουν τρόφιμα και χυμούς και τα μεταφέρουν στην παραμεθόρια περιοχή σε άτομα των δυνάμεων ασφαλείας.

Τουρκικά σκάφη συνοδεύουν λέμβους με μετανάστες

Bίντεο ντοκουμέντο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το λιμενικό, καταγράφει λέμβο με 48 συνολικά μετανάστες, να προσπαθεί να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα  και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του αεροδρομίου της Λέσβου, με την βοήθεια μάλιστα τουρκικών αρχών. Τουρκική ακταιωρός τους συνοδεύει χωρίς όμως να κάνει το παραμικρό προκειμένου να αποτρέψει της είσοδο τους στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Όταν η βάρκα μπαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, οι επιβαίνοντες της την ανατρέπουν προκειμένου να αναγκάσουν τους άνδρες του λιμενικού να τους περισυλλέξουν, όπως και έκαναν.
Αποτέλεσμα, να χάσει την ζωή του ένα παιδί, ένα δεύτερο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του, ενώ ακόμα 46 άτομα ανασύρθηκαν σώα.

Ένταση στην Μόρια της Λέσβου

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις 7 χθες το πρωί έως τις 7 σήμερα το πρωί έφτασαν στην χώρα μας 977 άτομα μαζί με 12 διακινητές. Από αυτούς

Στη Λέσβο αποβιβάστηκαν 423 άτομα και 6 διακινητές

Στη Χίο 252 άτομα και 5 διακινητές

Στη Σάμο 85 άτομα

Στο Φαρμακονήσι 36 άτομα

Και στη Μεγίστη 17 άτομα

Έγιναν συνολικά 164 διασώσεις σε Λέσβο, Χίο και Φαρμακονήσι.
Στα κιγκλιδώματα που υπάρχουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης πρόσφυγες και μετανάστες έχουν απλώσει τα ρούχα τους και παραμένουν στο σημείο αφού κάτοικοι δεν τους επιτρέπουν να προσεγγίσουν καμία δομή φιλοξενίας. Ανάμεσα τους και πολλά παιδιά.

Την ίδια ώρα επεισόδια σημειώθηκαν στην Μόρια ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες με τις αστυνομικές δυνάμεις.  Οι εξεγερμένοι πέταξαν πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων βανδάλισαν  μέχρι και εκκλησάκι στο οποίο δεν έμεινε απολύτως τίποτα όρθιο καθώς τα πάντα έχουν καταστραφεί. Εξοργισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι.

Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο μεταναστών και στην Σάμο.  Το euronews.com κατέγραψε βίντεο στο Ποσειδώνιο όπου λέμβος με μετανάστες επιχειρεί να περάσει στη Σάμο και με την παρέμβαση ελληνικού πολεμικού πλοίου οι μετανάστες επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια.

Στην Χίο, κλειστό θα κρατήσουν όλη την εβδομάδα τον δρόμο που οδηγεί προς ΒΙΑΛ οι κάτοικοι στο χωριό Χαλκιός έτσι ώστε να μην έρθουν οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες υπό τον φόβο μεταδοτικών ασθενειών και κυρίως του κορονοιού.

Έκκληση για αποκλιμάκωση από διεθνείς οργανισμούς

Έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.  Όπως επισημαίνει, “όλα τα κράτη έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράτυπες μετακινήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να απέχουν από τη χρήση υπερβολικής ή δυσανάλογης βίας και να διατηρούν συστήματα για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου με συντεταγμένο τρόπο”.

“Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, όπου χιλιάδες ευάλωτοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι παγιδευμένοι μεταξύ των συνόρων χωρίς πρόσβαση σε βοήθεια ή τη δυνατότητα να ζητήσουν διεθνή προστασία, είναι μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση”, αναφέρει σε δήλωσή της η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς και ζητάει επείγουσα δράση για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Σε μέγιστο επίπεδο τα μέτρα φύλαξης των συνόρων – Τουρκικές δυνάμεις συνοδεύουν τους μετανάστες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος