Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα περιλαμβάνονται στην πρώτη υποβρύχια ερευνητική αποστολή που πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο χώρο της Κάσου. Η ΕΡΤ εξασφάλισε αποκλειστικά πλάνα.

Οι αρχαιολόγοι δύτες, κατευθύνονται στα ακριτικά Κασονήσια, και βουτούν 12 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκεί όπου έχουν εντοπιστεί πέντε ναυάγια από την αρχαιότητα έως σήμερα καθώς και ένα αρχαίο λιμάνι.

Τα αρχαία ναυάγια είναι φορτωμένα με αποθηκευτικά αγγεία κυρίως αμφορείς, αλλά και κεραμικά σκεύη καθημερινής χρήσης, όπως πιάτα και πιατέλες. Σπουδαιότερο όμως εύρημα, αποτελούν πέντε λίθινες πυραμιδοειδείς άγκυρες, που ανήκαν στο ναυάγιο της ύστερης κλασικής περιόδου.

Από τα νεώτερα ναυάγια, διασώθηκε ένα ξύλινο σκαρί πλοίου των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης και ένα ναυάγιο που μετέφερε οικοδομικό υλικό.

Η απομακρυσμένη Κάσος, σημαντικό κέντρο ναυσιπλοΐας, κατά την αρχαιότητα, αποτέλεσε για πρώτη φορά πεδίο συστηματικής ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων Ξανθής Αργύρη από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Γεωργίου Κουτσουφλάκη από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ε. Βασσάλου

Μοιράσου το άρθρο: