Επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο επεκτείνεται μέσω πολιτιστικής χορηγίας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, ύστερα από θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

«Ταυτόχρονα, έχει συμβασιοποιηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου η επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών (Βεργίνα), ενώ ακολουθεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την αντίστοιχη προεργασία να έχει γίνει για τους Δελφούς και τα μνημεία και μουσεία της Θεσσαλονίκης (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Ροτόντα, Λευκός Πύργος).

Επίσης, τέθηκε σε λειτουργία η ειδικά διαμορφωμένη διαδικτυακή υπηρεσία για τους επαγγελματίες του τουρισμού (b2b), η οποία έγινε δεκτή με ικανοποίηση κατά την παρουσίασή της και ήδη χρησιμοποιείται από τους πιστοποιημένους συνεργάτες του τουριστικού κλάδου», συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ.

«Παράλληλα» συνεχίζει η ανακοίνωση, «ικανοποιείται το διαχρονικό αίτημα των ξεναγών για χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία», ενώ «στο πλαίσιο της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες της Ακρόπολης, το σημαντικότερο μνημείο της χώρας που δέχεται εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο, εντάσσεται η δημιουργία εκδοτηρίων ταχείας διέλευσης (fast lane) που έχουν ήδη ξεκινήσει να εξυπηρετούν όσους εκδίδουν διαδικτυακά το εισιτήριό τους και επιθυμούν να προμηθευτούν εύκολα και γρήγορα εισιτήρια για δικαιούχους ελεύθερης εισόδου που συνοδεύουν (πχ οικογένειες με παιδιά)».

Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν οικίσκοι με αυτόματους πωλητές για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών που εκδίδουν τα εισιτήριά τους επιτόπου, ενώ, όπως επισημαίνει το ΥΠΠΟΑ, «σε συνέχεια σχετικής έγκρισης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, προχωρούν οι εργασίες για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στις εισόδους του χώρου για την καλύτερη υποστήριξη του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι ελεύθερης και μειωμένης εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία 

Τη δημοσίευση του ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις νέες τιμές εισιτηρίων και τις κατηγορίες δικαιούχων ελεύθερης και μειωμένης εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.

«Στόχος», όπως αναφέρει, «είναι η αύξηση των εσόδων του ΥΠΠΟΑ σε συνδυασμό με καθολική πρόσβαση για παιδιά, νέους και ομάδες που χρήζουν κοινωνικής στήριξης».

«Για την τεκμηρίωση των παρεμβάσεων και τη λειτουργικότερη εφαρμογή τους το υπουργείο Πολιτισμού συνεργάστηκε με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ, τονίζοντας ότι «οι νέες τιμές εισιτηρίων αφορούν χώρους με μεσαία και μικρή επισκεψιμότητα και προέκυψαν μέσα από λεπτομερή μελέτη των ιδιαιτεροτήτων τους και λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις που δείχνουν τα στοιχεία επισκεψιμότητας των τελευταίων ετών. Οι στοχευμένες και τεκμηριωμένες αυτές παρεμβάσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων του υπουργείου Πολιτισμού κατά 5 εκατ. ευρώ», συμπληρώνει η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Για τις νέες κατηγορίες δικαιούχων ελεύθερης και μειωμένης εισόδου», συνεχίζει το ΥΠΠΟΑ, «μελετήθηκαν εκτενώς καλές πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς, με βασική μέριμνα την καθολική πρόσβαση στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς για παιδιά και νέους, καθώς και για ομάδες πληθυσμού που έχουν ανάγκη κοινωνικής στήριξης».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ΥΠΠΟΑ, ελεύθερη είσοδος προβλέπεται, μεταξύ άλλων, για:

• τα παιδιά και τους νέους ηλικίας έως 25 ετών, από την Ελλάδα και τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως εφαρμόζεται στο Μουσείο του Λούβρου)
• τα παιδιά μέχρι 5 ετών, από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως εφαρμόζεται στο Μουσείο Ακρόπολης)
• τους άνω των 25 ετών που είναι μαθητές σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
• τους άνεργους (όπως ισχύει από το 2016)
• τα μέλη των νοικοκυριών που συμμετέχουν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, για τους οποίους εγκαινιάστηκε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα που θα εκδίδει το σχετικό δικαιολογητικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
• τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό άνω του 50% και ενός συνοδού τους (αντί για 67% που ίσχυε προηγουμένως)
• γονείς πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών (όπως ήδη ισχύει)
• τους πρόσφυγες
• τους υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία
• τους Έλληνες Ολυμπιονίκες
Μειωμένο αντίτιμο προβλέπεται για:
• Τα παιδιά και τους νέους ηλικίας 6 έως 25 ετών, από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
• Τους άνω των 65 ετών, από την Ελλάδα και τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως ήδη ισχύει)

«Παράλληλα, για το διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου ισχύουν μειωμένες τιμές για όλους τους επισκέπτες. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη από το 2016 και απευθύνεται τόσο προς τους κατοίκους της χώρας, ώστε να μπορούν να επισκέπτονται με χαμηλότερες τιμές τα μνημεία και τα μουσεία μας, όσο και σε εκείνους που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας κατά τους χειμερινούς μήνες, αποτελώντας σημαντικό κίνητρο για την επιμήκυνση της περιόδου του πολιτιστικού και περιηγητικού τουρισμού», διευκρινίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, οι νέες τιμές εισιτηρίων και οι κατηγορίες δικαιούχων ελεύθερης και μειωμένης εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού τίθενται σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την προσαρμογή του τουριστικού κλάδου. Εξαίρεση αποτελεί η ελεύθερη είσοδος για τα μέλη των νοικοκυριών που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, η οποία έχει άμεση ισχύ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος