Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες από το μεσημέρι, εκτεταμένη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην Αττική. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 13 κατ’ οίκον έρευνες, έχουν προσαχθεί συνολικά 15 άτομα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, όπου εξετάζονται, ενώ έχουν συλληφθεί δύο άντρες, ηλικίας 41 και 45 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για τρομοκρατικές πράξεις, κατοχή εκρηκτικών, παράβαση του Νόμου περί όπλων και πλαστογραφία. Για τις ίδιες ενέργειες κατηγορείται και τρίτος ημεδαπός άντρας, ηλικίας 46 ετών, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Επιπλέον, έχει συλληφθεί και μία 39χρονη γυναίκα, η οποία κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί όπλων. Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, οι βαλλιστικές έρευνες σε καλάσνικοφ, που βρέθηκαν σε σπίτι στην οδό 17ης Νοέμβρη στον Χολαργό, έδειξαν ότι το ένα έχει χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει η οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ μετά από συστηματική έρευνα, διακριβώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η εμπλοκή τους στη ληστεία που έγινε τις βραδινές ώρες της 21ης Οκτωβρίου 2019, σε κατάστημα ψυχαγωγικών – τεχνικών παιγνίων στον Χολαργό και εκδόθηκαν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Ο ένας εκ των συλληφθέντων, ο 41χρονος είχε συλληφθεί το 2010 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατηγορούμενος για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης και αποφυλακίστηκε, στις 12 Φεβρουαρίου 2018, υπό τον όρο ανάκλησης του υπολοίπου της ποινής (τρία έτη, έξι μήνες και είκοσι 26 ημέρες).

Ο δεύτερος από τους συλληφθέντες, 45 ετών, δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν, ωστόσο στο σπίτι που διέμενε, στην οδό 17ης Νοέμβρη 57 στο Χολαργό, εντοπίστηκαν όλα τα όπλα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής.

Οι αστυνομικοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον εντοπισμό και την σύλληψη του 46χρονου, καθώς τα στοιχεία που έχουν, αναφέρουν ότι κατά την ληστεία το όπλο εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι και το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

Μέχρι στιγμής στις διενεργηθείσες κατ’ οίκον έρευνες βρέθηκαν και κατασχεθεί, μεταξύ άλλων:

 • 1. Πέντε πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ
 • 2. Ένα υποπολυβόλο
 • 3. Δύο τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα
 • 9. Δύο πυροβόλα πιστόλια
 • 11. Τέσσερις χειροβομβίδες δακρυγόνου CS
 • 12. Έξι κοινοί πυροκροτητές
 • 13. Εννέα ηλεκτρικοί πυροκροτητές
 • 14. Δύο αυτοσχέδιοι ηλεκτρικοί πυροκροτητές
 • 15. Ένα τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT)
 • 16. Δύο φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα
 • 17. Τρεις πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας
 • 18. Τρία σώματα χειροβομβίδας

Συσχέτιση του οπλισμού με την «Επαναστατική Αυτοάμυνα»

Από την μέχρι τώρα βαλλιστική εξέταση στα Kalasnikov, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε οικία της οδού 17ης Νοέμβρη 57 στον Χολαργό, έχει προκύψει ταύτιση του ενός με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στην ληστεία της 21-10-2019, σε κατάστημα ψυχαγωγικών – τεχνικών παιγνίων στον Χολαργό.

Επίσης, ένα ακόμα Kalasnikov έχει ταυτοποιηθεί με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στις ακόλουθες τρομοκρατικές ενέργειες, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας»:

 • 1.Ρίψη πυροβολισμών, την 25-05-2014 (ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών), εναντίον των κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα
 • 2.Ρίψη πυροβολισμών, την 31-07-2016, εναντίον της Πρεσβείας του Μεξικό στην Αθήνα
 • 3.Ρίψη πυροβολισμών, την 10-01-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα, κατά την οποία επήλθε τραυματισμός αστυνομικού.
 • 4.Ρίψη πυροβολισμών, την 06-11-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για την ρίψη χειροβομβίδας, την 10-11-2016, εναντίον της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα, επίθεση κατά την οποία επίσης είχε επέλθει τραυματισμός αστυνομικού.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού

«Ενημερώθηκα για αυτήν τη μεγάλη επιτυχία. Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου ότι θα τελειώσουμε οριστικά και αμετάκλητα με το θέμα της εγχώριας ελληνικής τρομοκρατίας», σχολίασε σχετικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Καβούρι μετά το πέρας της άτυπης σύσκεψης με την ΚΟ της ΝΔ.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: