138 το σύνολο των θανάτων-17 νέα κρούσματα-Ελπιδοφόρα τα μηνύματα-Χρήσιμες συμβουλές (video+upd)

(EUROKINISSI)

Στο covid19.gov.gr μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα πάντα γύρω από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας: 138 νεκροί συνολικά, 43 διασωληνωμένοι, 4 θάνατοι, 17 νέα κρούσματα, 2534 συνολικά κρούσματα.

inforgraphics: Πάνοσ Κωνσταντόπουλος για την Δευτέρα 27 Απριλίου

Το αισιόδοξο είναι ότι μειώνονται οι αφίξεις στα νοσοκομεία. Ελπιδοφόρα τα μηνύματα που καταφθάνουν από τις έρευνες και από το ελβετικό μοντέλο, είπε ο κ. Τσιόρδας. Στις μετακινήσεις προς τα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία χρησιμοποιείτε στο SMS και στο 13033 το Β2. Θα χρησιμοποιούνται μάσκες από την έδρα, τους δικηγόρους και τους διαδίκους και θα υπάρχουν αποστάσεις. Τα μέτρα ισχύουν κανονικά ως τις  4 Μαΐου. Από σήμερα Δευτέρα δεν ισχύουν τα περιοριστικά για Μύκονο και Σαντορίνη. Να μην ετοιμάζεται κανείς για εκδρομή την Πρωτομαγιά, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.  Η αντοχή του ιού μειώνεται κατά 20% στις υψηλές θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου.

Και η τελευταία ενημέρωση ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει την σταθεροποίηση του R0 με μειωμένα νέα κρούσματα, λιγότερους διασωληνωμένους ενώ περισσότεροι βγήκαν από τις ΜΕΘ.  «Ο αγώνας όλων συνεχίζεται ώστε να προχωρήσουμε με ασφάλεια στην επόμενη φάση», είπε ο κ. Τσιόρδας και πρόσθεσε: «Εχουμε πετύχει όλοι μαζί τη μείωση της επιδημίας», τονίζοντας σε άλλο σημείο ότι «είναι τεράστια επιτυχία αυτό που πετύχαμε». Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού μέχρι τις 10 Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι θα φοράμε υφασμάτινες μάσκες στους κλειστούς χώρους με συστάσεις για την ορθή χρήση τους στην άρση των μέτρων.

Πρόσθετες ενδείξεις για τον Covid19: Κρυάδες, ρίγος, μυαλγίες, κεφαλαλγία, πονόλαιμος, ξαφνική απώλεια διαταραχής γεύσης και όσφρησης

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων προτείνει σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτηρίων.

Το EIDD-2801

«Υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα για ένα φάρμακο που θα δίνεται από το στόμα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Emory αναγνώρισαν αυτό το φάρμακο, το οποίο μπορεί να δοθεί και από το στόμα και θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση του ιού, αν πραγματικά δουλεύει όπως δούλεψε στα πειράματα στο εργαστήριο» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Πρόκειται για ένα αντι-ιϊκό φάρμακο που, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού πανεπιστημίου , μπορεί να μειώσει τη βλάβη που προκαλείται από τον ιό στους πνεύμονες.

Το φάρμακο ονομάζεται EIDD-2801 και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές σε ποντίκια. Σύντομα αναμένεται ότι θα γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας για τη χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων σε κτίρια είναι μεταξύ άλλων.

– Αύξηση της παροχής του νωπού αέρα σε όλες τις κεντρικές κλιματιστικές μονάδες (ΚΚΜ)
– Πλήρης αποφυγή της ανακυκλοφορίας του αέρα
– Συνεχής λειτουργία των ΚΚΜ (24/7) ακόμη κι αν δεν λειτουργεί το τμήμα το οποίο τροφοδοτούν (για λόγους αποφυγής πολλαπλασιασμού μικροοργανισμών)
– Ρύθμιση του εξαερισμού στην ταχύτητα που υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το χρόνο χρήσης του κτιρίου και αλλαγή σε χαμηλότερη ταχύτητα 2 ώρες μετά το χρόνο χρήσης του κτιρίου
– Τις νύχτες, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες δεν συνιστάται η απενεργοποίηση του εξαερισμού, αλλά η διατήρηση των συστημάτων εξαερισμού σε λειτουργία αλλά με χαμηλότερη ταχύτητα
– Αποφυγή αλλαγής των καθορισμένων επιπέδων θέρμανσης, ψύξης και πιθανής υγρασίας
–  Αποφυγή προγραμματισμού για τον καθαρισμό των αγωγών αυτήν την περίοδο. Θα πρέπει να ενθαρρύνεται ο καθαρισμός των αεραγωγών εφόσον γίνεται με μηχανικά μέσα (robots)
– Για τις ΚΚΜ και τις μονάδες οικιακού τύπου μονάδες οικιακού τύπου (split units) η αντικατάσταση των φίλτρων θα γίνεται σύμφωνα με την κανονική διαδικασία σύμφωνα με την προγραμματισμένη συντήρηση. Οι τακτικές εργασίες αντικατάστασης και συντήρησης φίλτρων θα εκτελούνται με χρήση και λήψη όλων των προστατευτικών μέτρων (ατομική προστασία, αερισμός χώρου, ασφαλής αποκομιδή των φίλτρων που αντικαθίστανται) συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής προστασίας.
–  Εξασφάλιση του επαρκούς αερισμού όλων των χώρων με εξωτερικό αέρα

Στο πλαίσιο της ευρύτερης προστασίας της υγείας επισημαίνονται τα ακόλουθα:
– Σύσταση στους χρήστες του κτιρίου να εκκενώνουν τις λεκάνες αποχωρητηρίου με κλειστό το καπάκι. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται ο περιορισμός της μετάδοσης μέσω του αερολύματος από την τουαλέτα κατά τη στιγμή της εκκένωσης
–  Συνεχής λειτουργία των ανεμιστήρων των χώρων αποχωρητηρίου (WC). Στην περίπτωση όπου η λειτουργία του ανεμιστήρα είναι συνδεδεμένη με τη λειτουργία του διακόπτη φωτισμού, να αποσυνδεθεί, εφόσον αυτό είναι εφικτό
–  Συστηματική λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για τη σωστή λειτουργία των κλιματιστικών εγκαταστάσεων και αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης και από άλλους μικροοργανισμούς
– Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται εκ νέου ότι θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τον συνεχή ή τουλάχιστον συστηματικό φυσικό αερισμό του χώρου μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές θύρες) ακόμη και με παράλληλη χρήση
κλιματιστικών μηχανημάτων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «πετυχαίνουμε αλλά δεν έχουμε κερδίσει τον πόλεμο. Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνουν σε διαδχικές ημερομηνίες κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο σε σταδιακές φάσεις». Θα προχωράμε εβδομάδα εβδομάδα και μπορεί να χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις φρένο».

Αρνητικά για κορονοϊό είναι, που ελήφθησαν στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, αλλά και τα δείγματα από τη δομή του Ελληνικού. Τα δείγματα ελήφθησαν από άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με πρόσφυγες από τη δομή φιλοξενίας.

Σε δομή των Δυτικών Προαστίων εντοπίστηκαν 24 θετικά κρούσματα και υπήρξε στεγανοποίηση και συνεχίζεται ο έλεγχος των δειγμάτων. Όπως είπε ο κ. Τσιόρδας ο ιός όπου βρει ευκαιρία μεταδιδεται πολύ εύκολα και ιδιαίτερα στις δομές υγείας συστήνοντας αυξημένη επαγρύπνηση.

Στο Κρανίδι βρέθηκαν σε κοινωνική δομή 150 θετικοί στον κορονοϊό σε 497 δείγματα. Εφαρμόζεται καραντίνα στο Δήμο Ερμιονίδας με απαγόρευση κυκλοφορίας  από τις 20:00 μέχρι τις 08:00. Στο Κέντρο Υγείας έγιναν εκτεταμένες ιχνηλατήσεις των επαφών που μπορούσαν να έχουν οι μετανάστες.

Στη Νεα Σμύρνη Λάρισας θα συνεχιστεί εν μέρει η καραντίνα προληπτικά.

Σε καραντίνα δύο ακόμη χωριά του Δήμου Μύκης Ξάνθης, το Ζουμπούλι και το Αρναούτι. Ο Σωτήρης Τσιόρδας τόνισε ότι «η μαγική λέξη είναι η απόσταση».  Επισήμανε ότι το R0 μειώνεται και στη χώρα μας είναι στο 0,6%.

Ο θάνατος του 35χρονου από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, οδήγησε τον Σωτήρη Τσιόδρα σε μια εκτενή αναφορά στον τρόπο που ο ιός επηρεάζει παιδιά και νέους. «Τα παιδιά έχουν πολύ πιο ήπια κλινική εικόνα σε σχέση με τους ενήλικες. Δυστυχώς όμως καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας» είπε και σημείωσε πως κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλες αναπνευστικές νόσους, όπως πνευμονιόκοκκος και γρίπη. Ο λοιμωξιολόγος παρέθεσε τα στοιχεία ευρείας μελέτης στην Κίνα σε 2000 νέους, στην οποία και καταγράφτηκε μόλις ένας θάνατος από τον κορονοϊό.

Οι λόγοι που οδηγείται ένας νέος άνθρωπος στο θάνατο μπορεί να ποικίλουν. Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας «αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν εντοπιστεί». «Σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερωτηματικό» είπε και πρόσθεσε πως επιστήμονες υποθέτουν πως η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη, αν εκτεθεί κανείς περισσότερο στον κορονοϊό.

Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σε ορισμένους ασθενείς παρουσιάζεται προδιάθεση για σοβαρή νόσο. «Είναι γνωστό πως μια από τις συχνότερες ιώσεις είναι ο έρπης. Οι περισσότεροι τον περνούν ελαφρά σαν κάποιο σπυράκι στα χείλη. Σε κάποιους ανθρώπους που έχουν μεταλλάξεις σε μια από τις πόρτες του ιού στον εγκέφαλο, προκαλεί σοβαρή εγκεφαλίτιδα» είπε. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες που εξετάζουν αυτή την προδιάθεση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

«Τρίτος λόγος είναι αυτό που ονομάζουμε μια ιογενής σήψη» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που αναφέρθηκε σε μια φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως πολλές φορές ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, όπως και ένα αδύναμο, μπορεί να βλάψει τον ασθενή.

Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως σε σοβαρά ασθενείς με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν εμφανίζεται δύσπνοια. «Έχουν όμως σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, και τελικά φτάνουν στα τελικά στάδια ανεπάρκειας από οξυγόνο» σημείωσε. Όπως είπε, η παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή, η παραμικρή δύσπνοια πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιατρική συμβουλή.

Μιλώντας για τον τρόπο διατροφής μας στην καραντίνα ανέφερε: «Άφθονο νερό, ποικιλία λαχανικών και φρούτων, δημητριακά κατά προτίμηση ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά». Επίσης, συνέστησε λιγότερο κρέας και λιπαρά και περισσότερο ψάρι. Όπως είπε το ελαιόλαδο θα πρέπει να υπάρχει στη διατροφή μας, ενώ καλό θα ήταν να καταναλώνουμε ελεγχόμενες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού. Τέλος, δεν παρέλειψε να πει ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την φυσική δραστηριότητα.

Για τους ηλικιωμένους δεν ήρθε η ώρα άρσης των περιορισμών, τόνισε ο κ. Τσιόρδας και πρόσθεσε ότι «μπορεί να είναι στο τέλος του χρόνου μπορεί νωρίτερα, πάντως θα είναι οι τελευταίοι».

Δεύτερο κύμα δεν φαίνεται να υπάρχει στη διάρκεια του καλοκαιριού με βάση έρευνες του Harvard, είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται αυτήν την ώρα εκατοντάδες έρευνες, στις οποίες υπάρχει και η συμμετοχή της Ελλάδας,  και θα έχουν αποτελέσματα σε λίγες εβδομάδες.

«Μέχρι στιγμής έχουμε την επιτυχία όλων μας διότι ασχοληθήκαμε με το θέμα από τον Ιανουάριο και δεν βασιζόμασταν στην τύχη ή στον καλό καιρό«, είπε ο Σωτήρης Τσιόρδας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε  νέο ιατρικό πρωτόκολλο, που αφορά στην μελέτη  για την εφαρμογή όρου πλάσματος από ανθρώπους που είχαν νοσήσει,  σε νέους ασθενεις, ως μια νέα θεραπευτική προσέγγιση.

Συνεχίζεται η αναστολή  λειτουργίας έως τις 10 Μαΐου, όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Τα νοσοκομεία λειτουργούν για όλα τα νοσήματα και όχι μόνο για τον κορονοϊό, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.

Τα μέτρα

Η ανάγκη να προστατέψουμε τα χωριά μας επιβάλλει νέα μέτρα, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης δημιουργεί προϋποθέσεις διασποράς του ιού. Έτσι, στα διόδια θα γίνονται έλεγχοι στους εθνικούς δρόμους και περιφερειακούς δρόμους. Τα σημεία ελέγχου των μετακινήσεων θα είναι σε 24ωρη βάση στους δρόμους, τα αεροδρόμια, στα ΚΤΕΛ.
Αντίστοιχες παρεμβάσεις του λιμενικού σε όλες τις περιοχές ελέγχου του. Μόνο όσοι έχουν κάνει δήλωση μόνιμης κατοικίας θα μπορούν να φεύγουν όχι όμως και να επιστρέψουν όσο διαρκούν τα μέτρα. Οι παράνομοι θα πληρώνουν πρόστιμο 300 ευρώ, θα κατάσχονται πινακίδες για 60 ημέρες και θα επιστρέφουν στη βάση. Εξαιρούνται σώματα ασφαλείας, ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία.   Δεν επιτρέπεται μετάδοση του Αγίου Φωτός κατ’ οίκον. Οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για το κοινό.

Οχι και στη διακοπή των εμβολίων στα παιδιά είπε ακόμη ο κ. Τσιόρδας.

Χρήσιμες συμβουλές έχει δώσει ο λοιμωξιολόγος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

 Αριθμός βοήθειας για ψυχοσωματική στήριξη ο 10306.

O κ. Τσιόρδας μίλησε και για ένα πειραματικό φάρμακο κατά του κορονοϊού που φέρνει πολλές ελπίδες, λέγοντας ότι είναι «ένα φάρμακο πολύ πιο αποτελεσματικό απ όλα τα φάρμακα που υπάρχουν διαθέσιμα έως σήμερα». Ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης σε ελπιδοφόρα μηνύματα από κλινικές μελέτες που γίνονται διεθνώς, με τη συμμετοχή και της χώρας μας για το νέο υποσχόμενο θεραπευτικό σχήμα με ενδοφλέβια χρήση ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς με κορωνοϊό.

Επίσης ιδρύονται στην Αττική 5 Κέντρα Υγείας προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες για όλους τους πολίτες της χώρας. Σε ό,τι αφορά τα ζώα συντροφιάς ο κ. Τσιόρδας καθησύχασε για τις γάτες αλλά και για τους σκύλους, όπως και για τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και τα κουνέλια, τονίζοντας ότι δεν προκύπτει καμιά εμπλοκή τους στην πανδημία. Απευθυνόμενος στην Ιταλία ο κ. Τσιόρδας απήθυνε το συγκινητικό μήνυμα «Θα ξαναγεννηθούμε όλοι μαζί μέσα από αυτή την επώδυνη εμπειρία«.

Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας είπε ότι ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας και πρέπει να πειθαρχήσουμε όλοι». Επιπλέον τόνισε ότι ο «ιός είναι θανατηφόρος- δεν παίζουμε» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «έρχονται καλύτερες μέρες.

Προχτές αποφασίστηκε από τον προϋπολογισμό της Βουλής να δοθούν 8 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία.

«Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική ικανότητα» τόνισε ο κ. Τσιόρδας μιλώντας  ακόμη για «προσβολή εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό».

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Η ιστοσελίδα forma.gov.gr περιέχει αναλυτικές οδηγίες για το πως θα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις για όσο διαρκούν τα μέτρα. Διαμήνυσε ότι όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου, κάθε φορά που ο πολίτης εξέρχεται της οικίας του.

Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η). Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Για τα παιδιά και τους γονείς

H Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενημερώνει τους παιδιάτρους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειρίζονται τα περιστατικά τα οποία αφορούν παιδιά και εφήβους.

Ο κ. Τσιόρδας τόνισε πως ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία και απαιτείται τεράστια εθνική προσπάθεια για την επιβράδυνση της επιδημίας. Αισιόδοξο νέο, πως  παρατηρείται μείωση των θανάτων και κρουσμάτων στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ στην Κίνα αρχίζουν να αίρονται τα μέτρα περιορισμού. Ζήτησε επαγρύπνηση γιατί μπορεί να υπάρξει «αναζωπύρωση» κρουσμάτων όταν αρχίσουν να αίρονται τα μέτρα.

Κανείς δεν έχει ανοσία από τη νόσο, σιγά-σιγά κάποιοι θα αποκτούν και φυσικά η επιστροφή στην πατρίδα δεν σε διασφαλίζει από την έκθεση στον ιό ή τη διασπορά του.

Σχετικά με τα τεστ, σε αυτήν τη φάση επιδημίας στη χώρας μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα, ενώ ένα αρνητικό τεστ στη οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι και μετά να υιοθετήσεις ανεύθυνη συμπεριφορά.

Τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακά, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμήθηκαν η θνητότητα και επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία του κόσμου και τι θα βλέπαμε αν δεν εφαρμόζαμε καθόλου μέτρα. Τα σενάρια είναι εφιαλτικά και μιλούν για μια απίστευτη καταστροφή με 40 εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι επιστήμονες μιλούν και για ημίμετρα που θα αφορούσαν μόνο τους ηλικιωμένους και θα οδηγούσαν σε επιβράδυνση αλλά όχι σε διακοπή της μετάδοσης και σε υπερφόρτωση συστήματος υγείας μιας χώρας. Ακόμη και με ημίμετρα, δηλαδή 40% μείωση των κοινωνικών επαφών για τον ευρύτερο πληθυσμό θα σωζόντουσαν περίπου 8 εκατομμύρια ζωές.

Σταδιακά οι περισσότερες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και το ΗΒ, υιοθετούν στρατηγικές αντίστοιχες με τις δικές μας προσπαθώντας να αποφύγουν τα χειρότερα.

Σήμερα, πέραν της ηλικίας 101 ετών Ιταλού που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 1919 και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από αρκετές μέρες πάλης με τον ιό, πήρε εξιτήριο και η πρώτη μητέρα μαζί με το μωρό της από το Αττικό Νοσοκομείο.

Ν. Χαρδαλιάς: Κανείς εφησυχασμός

Η μάχη εναντίον της νόσου του κορονοϊού συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό, με ένδειξη διαταραχής στην όσφρηση και την γεύση.

Ο ίδιος προέβη σε διευκρίνιση σχετικά με όσους φροντίζουν ζώα είτε εντός του δήμου τους είτε εκτός αυτού. Για την περίπτωση που κάποιος φροντίζει ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας του, είπε ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα, μόνιμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται τα ζώα, για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτισή τους μέχρι την άρση του περιορισμού της μετακίνησης.

Για τα μέτρα περιορισμού κίνησης διευκρίνισε πως η Φόρμα Τύπου Α θα πρέπει να φέρει την σφραγίδα του εργοδότη, αλλιώς θα θεωρείται άκυρη. Επίσης όσοι παραδίδουν κοινόχρηστα σε πολυκατοικίες, θα πρέπει να έχουν βεβαίωση του εργοδότη που θα περιλαμβάνει και το ωράριο εργασίας τους και τις δ/νσεις των πολυκατοικιών τις οποίες θα επισκεφθούν. Κλειστά παρέμειναν σήμερα Κυριακή 29 Μαρτίου τα σούπερ μάρκετ, ενώ το εργάσιμο ωράριό τους θα είναι Δευτέρα-Παρασκευή 07:00-21:00 και Σάββατο 07:00-20:00.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι εξαιρέσεις, τα έγγραφα, τα πρόστιμα-Μητσοτάκης: Ας γίνει το κάθε σπίτι ένα οχυρό ζωής (video)

Την επιβολή απαγόρευσης άσκοπης κυκλοφορίας από τη περασμένη Δευτέρα το πρωί στις 6 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες.

Την εφαρμογή των πρόσθετων αυστηρών μέτρων με απαγόρευση κυκλοφορίας, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, καθώς τον τρόπο που θα διασφαλίζεται η υλοποίηση τους παρουσίασε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε κοινή υπουργική συνέντευξη Τύπου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά για τα μέτρα αλλά και να λάβουν τις απαιτούμενες βεβαιώσεις για την μετακίνησή τους στον ιστότοπο forma.gov.gr. Επίσης δίνεται και ο πενταψήφιος αριθμός –13033– όπου θα μπορούν να αποστέλλουν δωρεάν μήνυμα-sms- γράφοντας το όνομα και τη διεύθυνση τους και αφού επιλέξουν από το 1 ως το 6 το λόγο μετακίνησής τους.

Τα μέτρα περιορισμένης κυκλοφορίας-Οι εξαιρέσεις-Έντυπα μετακίνησης στο forma.gov.gr και sms στο 13033 (video)

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς. #COVID19greece

Ξεκίνησε η παραγωγή χλωροκίνης – φαρμάκου για τον κορονοϊό – στην Ελλάδα, σε ποσότητες που είναι ικανές για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας ανακοίνωσε στην ΕΡΤ, ο  πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου.

Έκλεισαν εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κέντρα αισθητικής, εκπτωτικά χωριά, κουρεία, κομμωτήρια, μασάζ, χιονοδρομικά κέντρα, οργανωμένες παραλίες., μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Ανοιχτά τα σούπερ μαρκετ και τα φαρμακεία. Αναστέλλεται η λειτουργία για ένα δεκαπενθήμερο, δικαστηρίων, παιδότοπων, θεάτρων, κινηματογράφων, κέντρων διασκέδασης. Επίσης δήλωσε ότι σε 2-3 εβδομάδες θα φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων που λαμβάνονται αυτή την περίοδο. Χαρακτήρισε τα νοσοκομεία «εμπροσθοφυλακή» στη μάχη αυτή και τόνισε ότι πρέπει να προστατευτεί το προσωπικό τους για να μην μεταφέρει τον κορονοϊό και σε άλλους ασθενείς.

Αποφασίστηκε η αύξηση του προσωπικού της τηλεφωνικής υπηρεσίας 1135, και συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός με τους δήμους για την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και η πορεία ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές.

Το υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό την αποφυγή του συνωστισμού, αποφάσισε την τροποποίηση λειτουργίας των ΚΕΠ, τα οποία θα λειτουργούν από Δευτέρα ως Παρασκευή από 07:30  ως τις 15:00, μόνο με ραντεβού. Η ηλεκτρονική πύλη του υπ. Εσωτερικών παρέχει περισσότερα από 100 πιστοποιητικά μέσω διαδικτύου.

Ευπαθείς ομάδες

-Ασθενείς άνω των 70
-Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα
-Ασθενείς με αναπνευστικές επιπλοκές
-Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
-Ασθενείς με χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής

Μοιράσου το άρθρο: