Επιστήμονας ΕΚΠΑ για κορονοϊό: Πολύ χαμηλή θνησιμότητα-Πιo επικίνδυνη η γρίπη για ανθρώπους με αναπνευστικά (video)

“Ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κορονοϊό σε σχέση με τον αριθμό των θανάτων κινείται πτωτικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κρούσμα θανάτου εκτός Κίνας, το οποίο λογικά θα οδηγηθεί σε μία θνησιμότητα 1/1000 και μπορεί να κινηθεί και ακόμη χαμηλότερα” επεσήμανε στην εκπομπή “Απευθείας ” της ΕΡΤ ο Γκίκας Μαγιορκίνης Επίκουρος καθηγητής υγιεινής , επιδημιολογίας,του ΕΚΠΑ.

Ο επιστήμονας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι:  “Κοιτώντας και μόνο τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί από την Κίνα, το ποσοστό θνησιμότητας είναι 2%. Πρόκειται για μία σοβαρή υπερεκτίμηση, γιατί τα μαθηματικά μοντέλα, προβλέπουν ότι έχουν μολυνθεί πάνω από 100 χιλιάδες. Σύμφωνα με αυτά τα μαθηματικά μοντέλα, από το Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου, η επιδημία δεν πρόκειται να σταματήσει νωρίς, αλλά η πιθανότητα ανά άτομο να πάθει κάτι, είναι πολύ χαμηλή. Και το προφίλ των ατόμων που πέθαναν είναι άτομα με σοβαρά προβλήματα.”

Το θετικό είναι ότι ακόμη και στην περίπτωση που εντοπιστούν κρούσματα στην Ελλάδα, πράγμα αναπόφευκτο εάν δημιουργηθεί γενίκευση σε όλο τον κόσμο, εκτιμά ο κ. Μαγιορκίνης ότι η θνησιμότητα θα κινηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα απ΄ότι στην Κίνα, καθώς τα άτομα με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στη χώρα μας τυγχάνουν καλύτερης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και παίρνουν περισσότερα μέτρα προφύλαξης.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνει ότι η προσοχή μας πρέπει να επικεντρωθεί στην εποχική γρίπη καθώς  “Αυτή τη στιγμή ένα άτομο με αναπνευστικά προβλήματα  έχει μεγαλύτερο, πραγματικό και πολύ υψηλότερο κίνδυνο από τη γρίπη και πολύ χαμηλότερο από τον κορονοϊό.”

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος