Με δύο παρεμβάσεις η κυβέρνηση στοχεύει στην επιτάχυνση της εισαγωγής πρώτης ύλης για τα αντισηπτικά και στην παρασκευή τους από ελληνικές εταιρείες.

Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης:

– Με τροπολογία, που ψηφίστηκε ομόφωνα στη Βουλή, γίνεται ταχύτερη η αδειοδότηση εταιρειών για να παράγουν αντισηπτικά, που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά. Με την τροπολογία δίνεται αυτόματα η άδεια παραγωγής στις υπάρχουσες εταιρείες παραγωγής φαρμακευτικών και καλλυντικών ειδών και την άδεια διάθεσης θα την δίνει μετά από σχετικό έλεγχο ο ΕΟΦ.

– Με άλλη απόφαση θα δίνεται ταχύτερα η έγκριση από τα τελωνεία της εισαγωγής αιθυλικής αλκοόλης (που είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται).

Μιλώντας στην Ολομέλεια o υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε πως έχουν παραλάβει τα σούπερ μάρκετ 500.000 τεμάχια αντισηπτικών αλλά χρειαζόμαστε ένα εκατομμύριο. Με την τροπολογία για την ταχύτερη αδειοδότηση μπορούμε να φτάσουμε τις 800.000. Όσον αφορά στο θέμα της διατίμησης ο Αδ. Γεωργιάδης είπε πως μόνο η Κύπρος έχει πάρει ανάλογο μέτρο. Προσέθεσε μάλιστα πως σήμερα θα μπουν τα πρώτα πρόστιμα σε μια φαρμακαποθήκη, ενώ θα μπουν πρόστιμα και σε πρατήρια καυσίμων.

Στην ανάγκη εξασφάλισης επάρκειας στα προϊόντα ατομικής προστασίας του γενικού πληθυσμού από τον κορονοϊό αναφέρθηκε ο Νίκος Παππάς, σημειώνοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκτόξευσης τιμών. “Δεν έχουμε διασφαλίσει τη διανομή υλικών πρώτης ανάγκης σε όλο τον πληθυσμό. Σας καλούμε να αλλάξετε ρότα. Δεν είναι ζήτημα αγοράς, είναι ζήτημα υγείας” σημείωσε και τόνισε πως “το 10% των κρουσμάτων αφορά υγειονομικούς. Πρέπει να προστατεύσουμε τα “στρατεύματα” μας».

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: