Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο προωθεί η κυβέρνηση με αιχμή τη διάταξη για καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή απεργίας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού μητρώου.

Μπορεί σήμερα να απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία ωστόσο με την θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής και εξ αποστάσεως ψηφοφορίας που μελετά το αρμόδιο Υπουργείο τα μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν ηλεκτρονικά από το σπίτι τους για την ανάδειξη εκπροσώπων στα συνδικαλιστικά τους όργανα και την λήψη αποφάσεων όπως προκήρυξη απεργίας.

Δεν αναμένεται πάντως να αλλάξει διάταξη του 2018 που προβλέπει την παρουσία στη γενική συνέλευση του 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης για να ληφθεί έγκυρη απόφαση για απεργία.

Το αδιάβλητο της διαδικασίας, το απόρρητο της ψήφου και των στοιχείων των εργαζομένων αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου.

Έρχεται επίσης το ξεκαθάρισμα των μητρώων των συνδικάτων με την δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών

Aντιδράσεις από ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ

Tην έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν με ανακοινώσεις η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ για τις πρόσφατες τροπολογίες που πέρασαν στο διυπουργικό νομοσχέδιο.

Η Συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρει (διαβάστε το αναλυτικό κείμενο) ότι: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ζητά την κατάργηση των αντεργατικών τροπολογιών και δηλώνει πως θα αντιταχθεί με όλες της τις δυνάμεις στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, καθώς και σε οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ αναφέρει (διαβάστε το αναλυτικό κείμενο) πως: «Το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, στην απεργία μακριά και έξω από την παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας δεν διαπραγματεύονται.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προετοιμαστούν καλά και σχεδιασμένα απέναντι στη νέα επίθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας. Να συνεχίσουμε με περισσότερη ορμή τον αγώνα για τις ΣΣΕ, τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς, στα μεροκάματα, την κατάργηση όλων των άθλιων αντιασφαλιστικών – αντεργατικών νόμων που βάζουν εμπόδια και να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες».

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: