Έρχονται οι «νταντάδες της γειτονιάς» με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ

Ανάσα σε πολλές νέες μαμάδες που πασχίζουν να ισορροπήσουν την μητρότητα με την εργασία, πρόκειται να φέρει η δράση “νταντάδες της γειτονιάς“, που ξεκινά να σχεδιάζεται στην Ελλάδα, με πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένους δήμους της χώρας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείου Συνοχής και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Νίκης Δανδόλου, τη σχετική πρόσκληση έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και καλούνται, από σήμερα, φορείς των δήμων και των περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου να σχεδιάσουν και να αναδείξουν τους σχετικούς τοπικούς φορείς που θα αναλάβουν τη στελέχωση και την, καταρχήν πιλοτική, επιδοτούμενη φύλαξη παιδιών έως 3 ετών.

Έρχονται οι «νταντάδες της γειτονιάς» με χρηματοδότηση ΕΣΠΑΗ δράση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο των δράσεων συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και αντικείμενό της αποτελεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη και την πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος εξυπηρέτησης γονέων για την φύλαξη των παιδιών τους στο πρότυπο της υλοποιούμενης σε άλλες χώρες δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Σε αυτήν την φάση του σχεδιασμού, θα γίνει χαρτογράφηση και συγκριτική αποτύπωση αντίστοιχων δράσεων άλλων χωρών και θα διατυπωθούν προτάσεις για την υλοποίηση αντίστοιχης δράσης στην Ελλάδα (ανίχνευση αναγκών, περιγραφή συνεργασίας εμπλεκόμενων φορέων, κοστολόγηση, προσδιορισμός μεθοδολογίας υλοποίησης της δράσης κλπ). Επίσης, θα γίνουν προτάσεις για τη διαμόρφωση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της δράσης και θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της σε επιλεγμένους δήμους για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά.με την καθολική εφαρμογή στο σύνολο της χώρας.

Τα συγχρηματοδοτούμενα κεφάλαια από την Ε.Ε. και το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται σε 3.069.200 ευρώ και στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες θα διατεθούν τα περισσότερα χρήματα (1.851.608 ευρώ).

Έρχονται οι «νταντάδες της γειτονιάς» με χρηματοδότηση ΕΣΠΑΠρόκειται για ένα πρότζεκτ του οποίου την υλοποίηση στην Ελλάδα οραματίζεται εδώ και χρόνια μία ομάδα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και η πρώην αντιδήμαρχος για το Παιδί του Δήμου Αθηναίων, Μαρία Ηλιοπούλου, με αποκορύφωμα  την κατάθεσή του ως αναλυτικής πρότασης στο ΕΣΠΑ (ΟΧΕ) του Δήμου Αθηναίων.

Όπως δηλώνει η ίδια στο ert.gr, “Είμαι πολύ χαρούμενη που επιτέλους έρχεται ο θεσμός των Νταντάδων της Γειτονιάς στην Ελλάδα. Η ιδέα μας είχε μπει στο μυαλό ήδη από το 1989 στο Παρίσι, όταν αρχίσαμε να παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον όλες τις έρευνες που έχουν γίνει στη Γαλλία από το 1968, που ξεκίνησε ο θεσμός των νταντάδων της γειτονιάς στη χώρα. Οι έρευνες λοιπόν δείχνουν ότι τα παιδιά στις πολύ μικρές ηλικίες (0-3 ετών) που μεγαλώνουν με νταντάδες – δηλαδή μια μητρική φιγούρα – αναπτύσσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και είναι πιο ανεπτυγμένα νοητικά, επειδή δέχονται φροντίδες σε ένα πλαίσιο διαπροσωπικής σχέσης, όπως είναι σε μια οικογένεια, και όχι σε έναν χώρο που μοιράζονται τη φροντίδα ενός προσώπου με πολλά άλλα παιδιά”.

Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ από σήμερα, 27 Ιουλίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Η ενημέρωση των δυνητικών δικαιούχων γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, την συμπλήρωση των ΤΔΠ και άλλες διευκρινίσεις αρμόδιος είναι η Μαριάννα Γιδαράκου (τηλ. 2103278175, e-mail:mgidarakou@mou.gr).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος