Αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων δημιούργησαν τα περιοριστικά μέτρα της άνοιξης, λόγω του κορονοϊού. Περίπου το 1/3 των οικογενειών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, βασισμένη σε απαντήσεις γονέων.

Η έρευνα, η οποία ανέλυσε τις επιπτώσεις της πανδημίας CoViD-19 και των περιοριστικών μέτρων στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων και παρουσιάστηκε ως προδημοσίευση στο Medrxiv και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, όλοι μέλη της επιστημονικής ομάδας Coronavirus Greece Research Group.

Οι απαντήσεις που αναλύθηκαν, απαντήθηκαν από ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2020 και απευθυνόταν σε γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών. Συνολικά 1.232 γονείς παρείχαν πληροφορίες για την οικογενειακή και οικονομική κατάστασή τους πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας, καθώς επίσης για τις ανησυχίες και τις διαπιστώσεις τους σχετικά με τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, στη συμπεριφορά και στον ψυχισμό των παιδιών τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 35% των γονέων θεωρούν πως τα μέτρα επηρέασαν την ψυχολογική υγεία των παιδιών τους. Παρατήρησαν μάλιστα πως τα παιδιά τους προτιμούσαν την κοινωνική απομόνωση και την συνεχή χρήση των ηλεκτρονικών τους συσκευών. Παράλληλα φαίνεται πως τα παιδιά και έφηβοι ελάττωσαν τη φυσική τους δραστηριότητα και άσκηση.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι η ανεργία, οι αυξανόμενες οικογενειακές συγκρούσεις, ο αποκλεισμός από τη δυνατότητα τηλεργασίας και η επιδεινούμενη ψυχολογική υγεία του γονέα, καθώς και το προηγούμενο ιστορικό σωματικής νόσου των παιδιών, συσχετίζονταν σημαντικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Παρ’ όλο που, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το δείγμα δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, γίνεται φανερό πως τα παιδιά αποτελούν μία ευαίσθητη ομάδα που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στον ψυχισμό της λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, ενώ οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες της οικογένειας μπορούν να επιτείνουν αυτά τα προβλήματα.

Στη μελέτη συμμετείχαν οι Κωνσταντίνα Μαγκλάρα, Ελένη Λαζαράτου, Αναστασία Μπαρμπούνη, Κωνσταντίνος Πουλάς και Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Μοιράσου το άρθρο: