Ποινές «χάδι» για καταχραστές, εκβιαστές και διεφθαρμένους υπαλλήλους επιβάλλουν σε πολλές περιπτώσεις τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά όργανα στο Δημόσιο. Καταγράψαμε υποθέσεις που κατέληξαν σε απολύσεις επίορκων υπαλλήλων μόνο μετά από ένσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Η ετήσια έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα είναι έτοιμη και θα δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Μία από τις περιπτώσεις που διευρευνώνται είναι αυτή προϊσταμένου δημόσιας υπηρεσίας που του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων: διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση κατ εξακολούθηση, δωροληψία κατ’ επάγγελμα, υπεξαίρεση, παράνομη οπλοκατοχή

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος πειθαρχικά δεν έχει τιμωρηθεί προς το παρόν και παραμένει στην υπηρεσία.

«Χρυσές δουλειές» έκανε ένας διευθυντής πολεοδομίας. Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 3 εκατομμύρια 800 χιλιάδες ευρώ κατάφερε και έβαλε στην τσέπη του από φακελάκια, παράνομες εκδόσεις αδειών και νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων.

Το εντυπωσιακό είναι οτι ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε τιμωρηθεί μόνο με παύση 6 μηνών από τα καθήκοντά μου και χρειάστηκε να ασκήσει ένσταση η εθνική αρχή διαφάνειας για να απολυθεί οριστικά.

Την πόρτα εξόδου από το δημόσιο είδαν και δύο υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας. Ο πρώτος εκβίαζε την διοικήτρια μεγάλου νοσοκομείου να δώσει 50.000 ευρώ και ο δεύτερος υπεξαίρεσε  25 χιλιάδες ευρώ από λειτουργικά έξοδα κατασκήνωσης. Και στους δύο είχε επιβληθεί αρχικά ολιγόμηνη παύση καθηκόντων με ποινή προστίμου αποδοχών που μετατράπηκε σε οριστική απόλυση μετά την ένσταση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Με τον νόμο για το επιτελικό κράτος ιδρύθηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και συγχωνεύθηκαν, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, υγείας, δημοσίων έργων και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Από την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μέχρι τις 31/12/2019, έχουν πραγματοποιηθεί 135 εντολές ελέγχου, 8 εντολές διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ έχουν ολοκληρωθεί 160 υποθέσεις και πορίσματα και 54 προκαταρκτικές έρευνες.

Μπορεί η αρχή να έγινε γνωστή περισσότερο από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου βασικός της ρόλος είναι η πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο και η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μ. Μαγκλάρα

Μοιράσου το άρθρο: