Ενισχύονται συνεχώς οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο, όπου είναι διαρκείς οι προσπάθειες για την αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων. Στο βίντεο που ακολουθεί, η κάμερα της ΕΡΤ με τον Γιώργο Σιδέρη, βρέθηκαν ακριβώς πάνω στην οριογραμμή των συνόρων στον Έβρο, στο χερσαίο και στο παραποτάμιο τμήμα.

Πέρασαν 15 ημέρες από τότε που ξεκίνησε η ασύμμετρη απειλή για την χώρα μας με την αστυνομία και τον στρατό ξηράς να σηκώνουν την ευθύνη της αποτροπής. Τα πρωινά επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι μετανάστες και οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες είδαν πως η Ελληνική πλευρά θωρακίζει ακόμη και με κομμάτια σκυροδέματος τη συνοριακή γραμμή των Καστανιών.

Πριν 15 ημέρες, το κομμάτι αυτό που απαθανατίζει για πρώτη φορά ο τηλεοπτικός φακός της ΕΡΤ, ήταν αδιαπέραστο από την βλάστηση. Αποτρεπτικά μέτρα όπως το αγκαθωτό συρματόπλεγμα δεν υπήρχαν παντού, σε αντίθεση με τώρα.

Σε όλο το μήκος της περίφραξης, μετανάστες και πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει μέσα στο δάσος των Καστανιών. Με στρατιωτική συνοδεία, το οδοιπορικό στον φράχτη του Έβρου και την παρέμβρια περιοχή έχει ξεκινήσει.

Μια ακόμη κίνηση αιφνιδιασμού, θωράκισης και αποτροπής, τα κομμάτια σκυροδέματος που τοποθέτησαν στρατός ξηράς και αστυνομία στην είσοδο του φυλακίου των Καστανιών.

Όπου και να κοιτάξει κανείς στους δασικούς δρόμους που οδηγούν στο ποτάμι, υπάρχουν μεικτά περίπολα αστυνομίας και στρατού ενώ δίπλα τους πάντοτε είναι και πυροσβέστες.

Νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, στο φυλάκιο των Καστανιών έχουν συγκεντρωθεί περί των 400 ατόμων που άρχισαν πάλι να φωνάζουν συνθήματα και να προκαλούν τις αστυνομικές δυνάμεις.

Και σήμερα, η αντιτρομοκρατική ομάδα της αστυνομίας της Τουρκίας έκανε επίδειξη δύναμης στο ποτάμι, με βόλτες μέσα στα φουσκωτά.

Η Τουρκία, μετά τις πτήσεις – πρόκληση στον Έβρο με μαχητικά, έστειλε από τα ξημερώματα ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διαθέτει για να δίνει εικόνα -σε πραγματικό χρόνο- για τα ελληνικά σχέδια.

Τα μέτρα φρούρησης παραμένουν δρακόντεια κι όταν πέφτει το σκοτάδι στην οριογραμμή του Έβρου, οι θερμικές κάμερες τοποθετούνται στα κράνη των στρατιωτών, οι περίπολοι πολλαπλασιάζονται και όλες οι αισθήσεις βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση.

Γ. Πλακιωτάκης σε κυβερνήτες σκαφών: Είμαστε διαρκώς κοντά σας

Με κυβερνήτες σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο, επικοινώνησε σήμερα από τον θάλαμο επιχειρήσεων του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη, επισκέφθηκε τον θάλαμο επιχειρήσεων και ενημερώθηκε σφαιρικά για τα περιστατικά στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και για την επιχειρησιακή δραστηριότητα των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Σιδέρης, κάμερα: Κώστας Παπαγεωργίου Ήχος: Γιάννης Παπαχρήστος

Μοιράσου το άρθρο: