«Δύο χρόνια μετά το βίαιο κλείσιμό της, η ελληνική δημόσια τηλεόραση εκπέμπει ξανά. Μια προεκλογική υπόσχεση που τήρησε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας». Με τον τρόπο αυτό ανήγγειλε την επιστροφή της ΕΡΤ στις οθόνες των Ελλήνων το δημοφιλές γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24. 

Αναφέρει χαρακτηριστικά: To μουσικό σήμα και το λογότυπο της ΕΡΤ εμφανίζεται στις οθόνες. Η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση εκπέμπει ξανά, ακριβώς δύο χρόνια μετά την διακοπή της.

Την 13η Ιουνίου 2013, η συντηρητική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, διατάζει το κλείσιμό της. Βίαιη διακοπή του σήματος, απόλυση των 2650 υπαλλήλων της… Η αυταρχική αυτή πράξη προκάλεσε σάλο στο εσωτερικό της χώρας. Η διάσωση της δημόσιας τηλεόρασης έγινε το σύμβολο της διάσωσης της Ελλάδας.

Δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι της δημόσιας εταιρίας προσπάθησαν να αντιταχθούν στο μαύρο της οθόνης με κατάληψη των κτιρίων και πολλαπλές διαδηλώσεις.

Δύο χρόνια πέρασαν. Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ υπό την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που εκλέχτηκε στις 25 Ιανουαρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας τηρεί την προεκλογική του υπόσχεση παρόλο που αυτή η επανεκκίνηση επιβραδύνεται από την έλλειψη πόρων.

Εγκλωβισμένη μέσα σε μια πολιτική λιτότητας, ο οργανισμός ο οποίος συχνά είχε επικριθεί στο παρελθόν για σπατάλες, είχε γίνει πολύ ακριβός για το Κράτος με έναν ετήσιο προϋπολογισμό που ανερχόταν στα 300 εκατ. Ευρώ.

Η σημερινή κυβέρνηση βεβαιώνει ότι όλοι οι απολυμένοι υπάλληλοι θα ξαναγυρίσουν στις θέσεις τους παρόλο που μια αναδιοργάνωση για τον εξορθολογισμό της εταιρίας είναι αναγκαία. Όσο για τους τηλεθεατές, εκείνοι θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για να έχουν μια ποιοτική τηλεόραση και ίσως να πρέπει να πληρώσουν ένα αυξημένο τέλος.

Το πλήρες κείμενο της France24

Ανταπόκριση: Εύη Τσιριγωτάκη

Μοιράσου το άρθρο: