Την αισιοδοξία του ότι οι κοινωνίες που απορρίπτουν κάθε είδους διάκριση και αγκαλιάζουν όλους τους πολίτες μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Εξωστρέφειας Γρηγόρης Δημητριάδης συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του  διαδικτυακού Συνεδρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Εργασιακό Περιβάλλον, όπου απηύθυνε χαιρετισμό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η καταπολέμηση των διακρίσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να καταπολεμήσουμε βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις χρόνων, και στερεότυπα που καλλιεργούνται από μη επιστημονικές απόψεις, ανορθολογισμό, αντιουμανιστικό πνεύμα και αναχρονιστικό συντηρητισμό» είπε και αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας σχετικής ομάδας εργασίας, με στόχο την κατάρτιση ειδικού χάρτη «που θα πυροδοτήσει την αλλαγή», παραπέμποντας και στις προτάσεις του πρωθυπουργού για την καθιέρωση θέσης υπεύθυνου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την παρακολούθηση τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εργασιακό περιβάλλον, και στη διαμόρφωση ειδικής ατζέντας με έμφαση στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Robert Oliphant, μεταφέροντας μήνυμα του πρωθυπουργού του Καναδά, Justin Trudeau, ανέφερε ότι “προχωράμε μπροστά ως κοινωνίες όταν αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα των άλλων, κατανοώντας τις διάφορες μας ως δύναμη και όχι ως αδυναμία”, ενώ χαιρέτισε τον Έλληνα πρωθυπουργό για αυτή την “ιστορική διοργάνωση” με υψηλό συμβολισμό.

Η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, Michelle Bachelet, ανέφερε ότι η πανδημία έχει αναδείξει περισσότερο τις ανισότητες και για να ανακάμψουμε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στους πιο ευάλωτους, καθώς μπορούν να χτίσουν γέφυρες μέσω οικονομικών ευκαιριών.

Η κα. Erna Solberg, πρωθυπουργός της Νορβηγίας, επεσήμανε ότι η συμμετοχικότητα δεν είναι απλώς η σωστή πολιτική, έχει οικονομική αξία για τις επιχειρήσεις γιατί δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση καλύτερων εργαζομένων.

Η κα. Sanda Ojiambo, Διευθύνουσα Σύμβουλος για το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ, τόνισε ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ φιλοδοξιών και δράσεων. «Υπάρχει πολύς δρόμος από τις πολιτικές δεσμεύσεις έως τις συγκεκριμένες δράσεις», σημείωσε.

 Ο κ. Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του γραφείου του πρωθυπουργού της Ελλάδας, ανέφερε ότι η συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων ατόμων από διαφορετικό υπόβαθρο οδηγεί μια εταιρεία σε καλύτερες αποφάσεις.

Η κα. Ειρήνη Νικολοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Wunderman Thompson, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να τεθούν μετρήσιμοι στόχοι για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. «Πρέπει να δημιουργήσουμε βιώσιμη αλλαγή, κάτι περισσότερο από μια ανάρτηση στο Instagram», τόνισε.

Ο κ. Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank, σημείωσε ότι η ποικιλομορφία πρέπει να γίνει αναπόσπαστο μέρος ολόκληρης της αλυσίδας αξίας της τραπεζικής διαδικασίας.

Η κα Kristine Garina, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Διοργανωτών Pride επεσήμανε ότι μερικές φορές είναι δύσκολο για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ακόμα και να αναγνωρίσουν τις διακρίσεις που μπορεί να υφίστανται στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς έχουν συνηθίσει στην περιθωριοποίηση.

Ο κ. Ευάγγελος Χουλιάρας, υπεύθυνος επικοινωνίας του Θεσσαλονίκη Pride συμφώνησε με τον κ. Πατέλη ότι υπάρχει έλλειψη δημόσιων προσώπων που να δηλώνουν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια.

 Κλείνοντας ο κ. Δημητριάδης, αναφέρθηκε στα λόγια ενός Έλληνα διπλωμάτη  ότι Ελλάδα «βγαίνει από τη ντουλάπα» και υπερασπίζεται υπερήφανα τα ανθρώπινα δικαιώματα στο χώρο εργασίας, με στόχο να φέρει ευημερία στις επιχειρήσεις και την κοινωνία μας.

«Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια συμμαχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.

Το Συνέδριο διεξήχθη υπό τον συντονισμό και με την υποστήριξη του Enterprise Greece. Ο σύνδεσμος για να το παρακολουθήσει κανείς ξανά είναι: https://humanrightsinbusiness.gr

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: